Autoutilitara care va ridica mașinile parcate neregulamentar din municipiul Craiova a ajuns miercuri în Bănie și este pregătită pentru a fi scoasă pe teren. Ridicările de mașini ar urma să înceapă luni, mai puțin în zona centrală, unde ridicările vor începe odată cu implementarea sistemului de parcare cu plată prin SMS și cu încheierea modernizării străzii A. I. Cuza. Mașinile parcate neregulamentar nu au mai fost ridicate din luna mai a anului 2015.
RAT SRL a intrat, miercuri, în posesia autoutilitarei închiriate care va ridica mașinile parcate neregulamentar în municipiul Craiova.
„Astăzi (miercuri – n.r.) a venit mașina. Mâine și poimâine trebuie să i se facă ISCIR-izarea și asigurarea pentru mașinile pe care le transportă. Cel mai probabil, luni va ieși la treabă”, a explicat administratorul public al Craiovei, Sorin Manda.
Totodată, reamintim că RAT SRL mai are în desfășurare o procedură de achiziție pentru cumpărarea a două autoutilitare pentru ridicarea de mașini, închirierea cele amintite mai sus fiind doar o soluție provizorie, până la definitivarea licitației. 28 august este data la care se vor deschide plicurile pentru licitația de cumpărare a celor două mașini.
În urmă cu o săptămână, primarul Craiovei, Mihail Genoiu, declara că ridicările de mașini vor începe cu autovehiculele „lăsate cel mai alandala”. Acesta speră ca, odată cu începerea ridicărilor, lumea să se obișnuiască și să nu mai parcheze la nimereală prin oraș.
„Cu această mașină se va începe în tot orașul, unde mașinile sunt lăsate cel mai alandala, urmând ca licitația (pentru achiziționarea celor două autoutilitare – n.r.) să își producă efecte și, în momentul în care s-a finalizat, să intre și celelalte două mașini. Eu zic că, pe măsură ce acest lucru va apărea în oraș, lumea o să înceapă să înțeleagă că e preferabil să nu dai banii ăștia și, ușor-ușor, nu o să mai fie atât de multe cazuri de parcare alandala din oraș”, a spus Genoiu.
Mașinile nu au mai fost ridicate din mai 2015
Tariful de ridicare, transport și depozitare pentru mașinile șoferilor care parchează neregulamentar va fi de 300 de lei/vehicul/24 de ore (inclusiv TVA). Dacă mașina nu apucă să fie ridicată și proprietarul se prezintă la locul ridicării, tariful va fi în cuantum de 150 de lei/vehicul (inclusiv TVA). Un alt tarif care ar urma să fie aprobat este cel de 10 lei/zi (inclusiv TVA) pentru depozitare. Costul amintit se calculează pe intervale de 24 de ore începând cu momentul depozitării, nefracționat.
Reamintim că autoturismele parcate pe trotuar sau staţionate neregulamentar au început să poată să fie ridicate din nou de la finele lunii ianuarie a acestui an, după ce noile reguli de ridicare au fost incluse într-o Hotărâre de Guvern cu privire la circulaţia pe drumurile publice.
Inițial, ridicările de mașini au fost blocate, în luna mai 2015, atunci când Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie a decis, sesizată fiind de Instituţia Avocatului Poporului, a cărei şef este Victor Ciorbea, că maşinile parcate neregulamentar nu pot fi ridicate în baza unor hotărâri ale consiliilor locale. La sfârşitul lunii aprilie 2016, Curtea de Apel Bucureşti a decis, într-o sentinţă civilă nedefinitivă, că Ministerul Afacerilor Interne (MAI) şi Guvernul sunt obligate să elaboreze şi să adopte, în regim de urgenţă, regulamentul de ridicare a maşinilor parcate neregulamentar. Guvernul nu a contestat decizia și autoritățile s-au conformat.
La nivel local, delegarea acestui serviciu către RAT SRL a fost făcută la finele lunii aprilie, însă a durat ceva vreme până când să fie gata documentația de atribuire pentru licitația ce a vizat autoutilitarele pentru ridicarea mașinilor.