Compania de Apă Olt a încheiat un parteneriat cu patru fermieri din judeţ, care vor folosi nămolul de la Staţia de Epurare Slatina, ca fertilizant organic în agricultură.
Directorul Companiei de Apă Olt, Cătălin Uşurelu, a declarat, pentru Jurnalul Olteniei, că fermierii vor, deja, să folosească bioîngrăşământul la campania din această toamnă. Doi dintre aceştia şi-au construit un depozit, în acest sens, pentru a nu mai aştepta implementarea de către CAO a proiectului propriu de realizare a unui astfel de depozit, în zona Staţiei de Epurare Slatina.
„Am semnat acordul de principiu cu patru fermieri. În cadrul acestui proiect, noi trebuie să realizăm şi un depozit, la Staţia de Epurare, conform cerinţelor pe mediu. Deja, doi dintre aceşti fermieri, vor să autorizeze un depozit de al lor, iar noi să le punem nămolul la dispoziţie pentru a-l putea folosi pentru campania din toamnă, să-l stocheze acolo”, a declarat Uşurelu.
Directorul CAO a adăugat că şi alţi fermieri pot încheia astfel de parteneriate cu Compania, neexistând vreun criteriu de departajare.
„Vom trimite nămol către toţi cei care sunt interesaţi. E cu atât mai bine dacă aceşti patru au capacitatea să-l proceseze pe tot pentru că nu mai trebuie să cărăm peste tot prin judeţ”, a declarat Cătălin Uşurelu.
CAO vrea să acceseze fonduri UE pentru achiziţionarea unui utilaj de împrăştiere a bioîngrăşământului şi pentru construirea unui depozit, proiectul fiind în evaluare.
„În momentul de faţă, noi nu depozităm acest nămol, ci avem un contract cu o societate de salubritate. Conform legislaţie, de la 1 ianuarie 2017, trebuie să fie depozitat. Acest nămol nu va fi produs numai de către Slatina. Urmează să se facă recepţiile şi la celelalte staţii de epurare din oraşele Balş, Corabia, Caracal, Piatra-Olt, Drăgăneşti, iar cantitatea va fi mult mai mare. Noi avem prins, în următorul exerciţiu financiar, construirea unui depozit unde va fi transportat şi depozitat nămolul, în cele două perioade ale anului agricol. Tot în cadrul acestui proiect va fi achiziţionat şi acest utilaj pentru împrăştierea bioîngrăşământului. Noi suportăm costurile atât de transport, cât şi de împrăştiere a nămolului”, a declarat Uşurelu.
Potrivit, Oficiului de Studii Pedologice şi Agrochimice (OSPA), produsul biosolid este benefic pentru agricultură şi nu este cu nimic mai jos decât gunoiul de grajd.