luni, decembrie 23, 2024

Ultima ora

Sport

Marius Iancu (PSD): „Nu este normal ca 27 de bănci să nu plătească impozit pe profit în ultimii cinci ani”

Deputatul PSD Marius Iancu spune că modificarea Codului Fiscal, în aşa fel încât instituţiile bancare să nu mai poată deduce creanţele vândute decât într-o proporţie de maximum 30%, reprezintă o intrare în normalitate.

Parlamentarul a declarat că drepturile şi obligaţiile trebuie să fie aceleaşi în toate statele europene, adăugând că nu este normal ca o serie de bănci să nu-şi plătească impozitul pe profit, timp de cinci ani. „Toate firmele de pe teritoriul României își vor declara profitul. Nu este normal ca 27 de bănci să nu plătească impozit pe profit în ultimii cinci ani. Respectul față de statul român înseamnă respect față de contribuabil. Așa cum am promis, vom elimina inechităţile, iar statul român îi va trata pe toți la fel, indiferent că sunt investitori români sau străini. Drepturile și obligațiile sunt aceleași, la fel ca în orice stat european”, a declarat Marius Iancu.

Conform proiectului de Ordonanţă pentru modificarea Codului Fiscal, făcut public de Ministerul Finanţelor, instituţiile bancare nu mai pot deduce creanţele vândute decât într-o proporţie de maximum 30%.

Policlinica Buna Vestire Craiova

Titlul II – Impozitul pe profit. 1. La articolul 25 alineatul (3), după litera m) se introduce o nouă literă, litera n), cu următorul cuprins: n) cheltuielile reprezentând valoarea creanțelor înstrăinate, potrivit legii, în limita unui plafon de 30% din valoarea creanțelor înstrăinate la care se adaugă valoarea venitului realizat din înstrăinarea acestora”, se arată în proiectul de Ordonanţă.

În motivarea proiectului de OUG, Ministerul Finanţelor arată de altfel că măsura ţinteşte mai ales sistemul bancar:

În situaţia în care, din analizele efectuate asupra modalităţii de stabilire a impozitului pe profit s-au evidenţiat efecte fiscale importante generate de înstrăinarea creanţelor, mai ales în sectorul bancar, se impune revizuirea regimului fiscal aplicabil acestor cheltuieli în sensul limitării valorii deductibile a acestora la stabilirea rezultatului fiscal”.

Având în vedere amploarea fenomenului de cesionare a creanţelor, în special a celor din domeniul bancar, precum şi faptul că acestea sunt înstrăinate pentru sume infime raportate la valoarea creanţelor/împrumuturilor, valoare considerată cheltuială deductibilă la calculul impozitului pe profit, în vederea diminuării impactului fiscal asupra bazei de impozitare, se impune limitarea deducerii acestor cheltuieli, în limita unui plafon de 30% din valoarea creanţelor înstrăinate la care se adaugă valoarea venitului realizat din înstrăinarea acestora. Această limitare aduce acelaşi regim fiscal, aplicabil în prezent pentru creanţele scoase din gestiunea contribuabililor, plătitori de impozit pe profit, că urmare a neîncasării”, se mai arată în proiectul de Ordonanţă de Urgenţă.

Ministrul Finanţelor, Ionuţ Mişa, a declarat recent că 27 de bănci au evitat plata impozitului pe profit în ultimii cinci ani şi le-a transmis acestor bănci că Fiscul „cunoaşte aceste operaţiuni şi nu le mai tolerează” pentru că „România nu este o ţară de mâna a treia”.

Băncile, în proporţie de 70%, nu plătesc impozit pe profit. Anul trecut, din 46 de unităţi bancare 31 au declarat pierderi însumând 9,8 miliarde de lei. În ultimii cinci ani, doar 15 bănci au plătit impozit pe profit, şi am inclus aici şi băncile care au plătit doar într-un singur an din cei cinci. Suma astfel colectată a fost de 1,7 miliarde de lei”, susţinea Ionuţ Mişa.

Politica