joi, noiembrie 14, 2024

Ultima ora

Sport

Canotaj/ Orșova nu mai e principalul furnizor de medalii

Mădălina Moroșan (CSS Orșova) și Raluca Dinulescu (CSM Drobeta) (primele două din stânga, sus) au obținut bronzul, în proba de 8+1 feminin

Sportivii de la CSS Orșova s-au regăsit în două dintre cele șase ambarcațiuni care au urcat pe podiumul Campionatului Mondial de Canotaj pentru juniori, desfășurat în Lituania, la Trakai.

Ediția din acest an a Mondialelor de Juniori a fost una dintre cele mai prolifice, din ultimul deceniu, pentru România, care s-a poziționat pe primul loc în clasamentul general pe națiuni, cu două medalii de aur, două de argint și două de bronz. Diferența o reprezintă faptul că sportivii proveniți la CSS Orșova n-au mai fost principalii furnizori de medalii. De altfel, juniorii legitimați la clubul de la malul Dunării n-au luat aurul și s-au regăsit doar în 2 dintre ambarcațiunile care au prins podiumul de premiere. Astfel, Ștefan-Constantin Berariu și Florin-Sorin Lehaci au cucerit argintul la dublu rame masculin, iar, în barca de 8+1 feminin, medaliată cu bronz, s-a regăsit și Mădălină-Ioana Moroșan. Toți cei 3 sportivi menționați sunt originari din Suceava și vor încheia junioratul la sfârșitul acestei veri, urmând ca din toamnă să părăsească CSS Orșova și să reprezinte cluburile Steaua București și Dinamo București.

Policlinica Buna Vestire Craiova

Din ambarcațiunea de 8+1 feminin a făcut parte și Raluca-Georgiana Dinulescu, de la CSM Drobeta Turnu Severin. Sportiva originară din localitatea gorjeană Bumbești-Pițic s-a arătat foarte bucuroasă de bronzul obținut, mai ales că e prima ei medalie la Mondialele.

Sunt foarte mulțumită de rezultat, chiar dacă nu am mai luat aurul, cum o făcusem la Europenele de la Krefeld, în urmă cu 2 luni. De data aceasta, echipajele din Germania și Cehia au fost mereu în fața noastră, iar noi doar pe finalul cursei am reușit să mai reducem din diferență. Per ansambu, a fost un an excepțional pentru mine. Am încheiat junioratul cu aur european și cu bronz la mondiale”, a explicat Dinulescu.

Olteanca a dezvăluit și cum a ajuns să practice canotajul.

În urmă cu aproape cinci ani, la școala gimnazială din Bumbești, a venit, ca să facă selecții, Ionela Popescu, o sportivă originară tot din Gorj. Ea practica deja canotajul, la Orșova. Țin minte că eram în clasa a VII-lea, la ora de matematică. Ionela a intrat în sală și a întrebat care sunt cele mai înalte eleve din clasă. Eu m-am făcut mică în bancă, dar doamna profesoară știa că sunt cea mai înaltă și m-a pus să mă ridic în picioare. Ionela m-a întrebat dacă vreau să fac canotaj, iar eu i-am răspuns că știu nimic despre acest sport și că nu vreau să practic. După ce mi-a oferit mai multe detalii, m-a încântat ideea. Când am ajuns acasă, i-am povestit mamei, iar ea a început să râdă și credea că glumesc, dar, după 2 săptămâni, mi-am făcut bagajele și am plecat la Orșova, iar de atunci sunt legitimată la CSM Drobeta. După alte 8 luni, am luat prima mea medalie, de argint, la naționalele de la Năvodari. Am fost atât de bucuroasă. Anul trecut, am luat prima medalie continentală, de bronz, la Europenele, care au avut loc tot la Trakai. Ne-am antrenat câte șase ore zilnic, timp de șase zile pe săptămână, dar a meritat”, a povestit sportiva.

În 2016, la Mondialele de juniori de la Rotherdam, România cucerea doar o medalie, de aur, prin echipajul de patru rame, format din Mihăiță-Vasile Țigănescu (CSS Orșova), Ștefan-Constantin Berariu (CSS Orșova), Cosmin Pașcari (CSS „Nicu Gane” Fălticeni) și Constantin Cristian Hîrgău (CSM Târgu Mureș). Ulterior, suceveanul Țigănescu a încheiat junioratul, iar anul acesta a luat aurul la Mondialele de Tineret de la Plovdiv, în proba de dubu rame, unde a reprezentat CS Dinamo București.

Politica