sâmbătă, noiembrie 23, 2024

Ultima ora

Sport

Secetă extremă în Mehedinți

Situaţie dramatică în agricultură în Mehedinţi, unde pe fondul temperaturilor extreme, după aproape două luni de când nu a mai plouat serios, culturile sunt aproape compromise. Fermierii spun că producţia de porumb şi floarea-soarelui au fost afectate peste 50 %. Sunt terenuri unde pentru că nu a plouat culturile sunt compromise total, iar pierderile cultivatorilor sunt foarte mari.

Sub arşiţa soarelui dogoritor, la cele peste 35 de grade la umbră, şi cu doar 2-3 litri de apă pe mp în ultima lună, porumbul însămânţat pe acest teren aproape că s-a uscat. Cum de rod nu mai poate fi vorba, proprietarul terenului a decis să-l cosească şi să-l folosească pe post de hrană pentru animale.

Secetă mare. Porumbul se face, ce se face puțin, dar bobul o să rămâie sec. Și floarea-soarelui tot la fel. Dacă nu are udeală acum la sămânță, la miez, nu se face. Cred că e aproape o lună de când a plouat și atunci a dat așa… O stropeală. Acum cosim porumbul pentru animale”, spune unul dintre agricultorii mehedințeni.

Policlinica Buna Vestire Craiova

Am un hectar de porumb pus. Nu se face nimic. S-a pălit că nu dă ploaie. Floarea poate să rămână seacă, fără miez”, spune un alt agricultor.

Oamenii spun că de prin 2011 nu au mai avut parte de o asemenea secetă. Lipsa ploii a afectat grav atât porumbul, cât şi floarea soarelui, pe mii de hectare. Pierderile sunt între 50 şi 80 %.

În această zonă n-a mai plouat de aproximativ o lună, seceta s-a instalat bine de tot în sol, dar mai grav este faptul că sunt temperaturi foarte mari și a apărut fenomenul de caniculă, care ne afectează producția de porumb și floarea-soarelui foarte, foarte rău. La ora actuală, în lanul de floarea-soarelui deja s-au uscat frunzele. Bobul nu se mai umple cu substanțe nutritive din cauza lipsei de apă, iar pierderile o să fie de peste 50%. La porumb este la fel, boabele o să rămână mici. O să fie pierderi mari în condițiile în care noi am respectat tehnologia, am cumpărat hibrizi performanți, toleranți la secetă”, afirmă fermierul Nicolae Stroescu.

Fermierii spun că, pentru a nu mai investi banii în culturi care se usucă, ar fi nevoie de irigaţii, mai ales că Dunărea trece la doar câţiva kilometri de terenurile lor, însă, în ciuda cerinţelor repetate, nu au fost luaţi în seamă.

Știrile RTS

 

Politica