sâmbătă, noiembrie 23, 2024

Ultima ora

Sport

Cula din Brabova a primit finanțare europeană

Cula Izvoranu-Geblescu din comuna doljeană Brabova, un monument istoric clasa A ce are nevoie urgentă de consolidare și de reabilitare, a primit bani din fonduri europene. Contracul de finanțare a fost semnat, joi, la Consiliul Județean Dolj, de către președintele Ion Prioteasa, și de către directorul general al Agenției pentru Dezvoltare Regională Sud-Vest Oltenia, Marilena Bogheanu.

Peste o jumătate de milion de euro vor fi investiți pentru a consolida și readuce la viață una dintre cele două cule din județul Dolj, Cula Izvoranu-Geblescu din comuna Brabova.

Astăzi (joi – n.r.), vom semna un proiect al nostru, cu o finanțare pentru acest obiectiv foarte important, de mai bine de o jumătate de milion de euro. Așa arată cula de la Brabova, într-o stare avansată de degradare, gata să se prăbușească, o clădire care datează din jurul anilor 1800. Așa cum vă spuneam, nu mai există decât una la Cernătești, cu care suntem, de asemenea, pe drum pentru a o reabilita. Sunt monumente istorice de categoria A, deci de interes național. Cu această ocazie, ne facem datoria să punem în valoare trecutul acestei zone și să arătăm că știm să și prețuim ceea ce s-a construit în timp”, a declarat președintele Consiliului Județean Dolj, Ion Prioteasa, cu prilejul semnării contractului de finanțare.

Policlinica Buna Vestire Craiova

Cula, transformată în muzeu

La rândul său, directorul general al Agenției pentru Dezvoltare Regională Sud-Vest Oltenia, Marilena Bogheanu, a făcut un scurt istoric al culei și a vorbit despre ce se va putea găsi în interiorul acesteia, de îndată ce lucrarea va fi încheiată.

Trebuie să remarcăm preocuparea constantă a Consiliului Județean pentru aceste clădiri importante, de patrimoniu, pe care trebuie să le ducem în circuitul turistic și, cu siguranță, această clădire care reprezintă o pagină de istorie pentru regiunea noastră, o istorie foarte zbuciumată. Pentru că, așa cum prezintă documentele, clădirea a aparținut boierilor Izvoranu. Se presupune că a fost construită în perioada 1780-1790, apoi a fost vândută în anul 1841 familiei Geblescu. Pe linie directă, a rămas moștenitorilor lui Constantin Geblescu, ca apoi, în 1950, ea să intre în patrimoniul statului. Când se va restaura clădirea, în care s-a și locuit, ea va prezenta și obiceiurile și tradițiile din acea perioadă. Vom avea mobilier, diverse obiecte de uz casnic, vor fi diorame și, bineînțeles, totul va fi prezentat foarte modern, respectiv se vor putea vizualiza și digitaliza toate informațiile legate de trecutul și istoria acestei clădiri”, a spus directorul general al ADR S-V Oltenia. Aceasta a explicat că termenul de finalizare a proiectului este de 46 de luni de la semnarea contractului de finanțare, dar că este convinsă că totul se va încheia mult mai repede.

cula-kule-ro

Sursa foto: kule.ro

Este un moment deosebit pentru comunitatea pe care o reprezint”

La evenimentul de semnare a contractului de finanțare a fost prezent și primarul comunei Brabova, Virgil Pleșea.

Este un moment deosebit pentru mine, cât și pentru unitatea pe care o reprezint, respectiv comuna Brabova. Pe această cale, vreau să mulțumesc în mod deosebit conducerii CJ Dolj, în frunte cu domnul președinte, implicit Direcției de Afaceri Europene, în mod deosebit doamnei director Dana Băluță și întregii echipe pe care dânsă o coordonează. Am colaborat destul de bine cu partenerul nostru, care este CJ Dolj, la nivel de localitate, la tot ceea ce a fost nevoie, de avize, autorizații, cadastru și toate cele necesare. Am făcut tot posibilul pentru a ajunge la timp cu documentele, pentru a fi actualizate sau înaintate la forurile competente. De asemenea, țin să mulțumesc doamnei director Bogheanu și echipei care a venit la Brabova și a văzut în ce stadiu se află acest monument istoric”, a spus primarul din Brabova.

După ce va fi restaurată, Cula Izvoranu-Geblescu va fi preluată în administrare de căre Muzeul Olteniei. Totodată, Cula Cernăteștilor din comuna Cernătești va fi și ea restaurată, proiectul aflându-se în perioada de avizare premergătoare semnării contractului de finanțare.

Cula este un tip de construcţie semifortificată, specifică secolelor XVIII şi XIX, răspândită în întreg spaţiul balcanic. În judeţul Dolj mai există cula Barbu-Poenaru, din comuna Almăj. Și aceasta este un monument istoric de categoria A, dar se află într-o stare mai bună deoarece ea adăposteşte şcoala din localitate.

Politica