Cinci firme şi asocieri de firme s-au înscris în cursa pentru a termina unul dintre cele mai îndrăzneţe proiecte ale Consiliului Județean Dolj, Centrul „Brâncuși”, care a început să fie construit în curtea Muzeului de Artă și pe care constructorul anterior nu a reușit să îl termine. CJ Dolj a publicat, la data de 31 iulie, lista ofertanților în Sistemul Electronic de Achiziții Publice.
Cinci firme și asocieri de firme își doresc să termine ceea ce un alt constructor nu a reușit: Centrul „Brâncuși” din curtea Muzeului de Artă, un proiect cultural finanțat din fonduri europene, dar pentru care Consiliul Județean Dolj va aloca bani din bugetul propriu, el nefiind terminat la timp.
Este vorba despre asocierea SC Grup Primacons SRL – SC Valtum Prod-Com SRL, ambele din Slatina, despre Manelli Impresa SRL – Scotta SRL, ambele din Italia, despre Recon SA din Craiova, despre asocierea SC Solesi S.p.a. (Italia) – SC Bica SRL (Orlești, Vâlcea) – SC Orange Steel SRL (Craiova) și despre asocierea SC Scit Impex SRL (București) – Dacia Building Structures SRL (București) – Impresa Di Construzioni ING. Filippo Colombrita&C.SRL (Italia) – ICR Impianti e Construzioni SPA (Italia).
Suma pe care se bat cele cinci firme, cea estimată de autoritatea contractantă, este de 23.082.790 de lei fără TVA, iar termenul limită de evaluare a ofertelor este 22 august 2017, ora 18:00. Rămâne de văzut care dintre firme sau asocieri de firme va câștiga licitația, având în vedere că prețul cel mai scăzut este criteriul de atribuire.
Scurt istoric
Contractul de execuție pentru Centrul „Brâncuși”, pe care Consiliul Județean Dolj îl semnase cu asocierea de firme San Giorgio Appalti SRL – Axia SRL din Italia în data de 12 mai 2015, a fost încetat de drept pe 7 noiembrie 2016 din cauza ritmului lent al lucrărilor. Firmele au avut un termen de nouă luni pentru a executa lucrarea, termen în care nu s-au încadrat, iar faptul că asocierea de constructori nu s-a mişcat aşa cum ar fi trebuit nu este un secret, ci se poate vedea cu ochiul liber de către orice trecător. Stadiul de implementare al proiectului este de 30%, execuția însă fiind realizată doar în proporție de 6%.
Proiectul include un pavilion subteran multifuncţional, la suprafaţa acestuia urmând să existe o construcţie de sticlă. Aceasta va avea, în interior, o imagine a „Ovoidului“, de 15 metri înălţime, tot din sticlă, care va avea în interior o hologramă a „Păsării Măiastre“. Clădirea mai este prevăzută cu un lift pentru vizitatori, două săli de conferinţe, două săli de spectacol, un atelier de creaţie, dar şi o sală de expoziţie.