luni, decembrie 23, 2024

Ultima ora

Sport

Chinezii de la cartier pleacă din Craiova. Mai continuă cineva lucrările?

Compania Shandong Ningjian Construction Group Investment Romania SRL, cea care a concesionat terenul de pe strada Caracal pentru a construi un cartier de locuințe, pleacă din Craiova. Reprezentanții acesteia au transmis un comunicat de presă în care au explicat că, pe lângă cele două termene pe care le-au primit ca păsuire de la Primăria Craiova, au mai solicitat încă unul, de 30-40 de zile, pentru ca firma China Railway să poată definitiva preluarea Shandong Ningjian. Solicitarea a fost însă respinsă de municipalitatea craioveană, probabil într-un moment de maximă luciditate. Primăria va prelua, astfel, construcția executată într-o proporție destul de mică, precum și întreaga documentație a obiectivului, însă nu a oferit jurnaliștilor Jurnalul Olteniei niciun punct de vedere vizavi de ce se va întâmpla cu acest șantier abandonat.

30 iulie a fost ultima zi de păsuire oficială, în acte, pentru ca societatea Shandong Ningjian, prin firma China Railway, care și-a manifestat dorința de a o cumpăra, să facă dovada că deține fondurile necesare încheierii lucrărilor la cartierul de locuințe de pe strada Caracal. Asta în condițiile în care o primă păsuire de s-a acordat în luna ianuarie și, ulterior, o a doua în luna mai.

Dezabonați de la iertare

Policlinica Buna Vestire Craiova

Ca și cum nu ar fi fost suficient, societatea a mai cerut încă o „iertare” de 30-40 de zile, pentru a se putea definitiva totul între cele două societăți, însă municipalitatea, probabil într-un moment de maximă luciditate, a decis să nu mai dea curs acestei solicitări.

Comunicatul de presă emis de societatea Shandong arată, mai degrabă, ca o scrisoare de despărțire, în care partea chineză încearcă să explice de ce s-a ajuns aici, dând vina pe problemele financiare, pe procedurile birocratice complexe din ambele țări, pe analizele de lungă durată ale băncilor care au fost solicitate sau și-au oferit serviciile pentru creditarea proiectului, pe căderea bursei chineze din 2015-2016 etc.

În peisaj a apărut, în urmă cu câteva luni, și compania China Railway 14th Bureau Group Co., Ltd din Shandong, care și-a manifestat intenția de a prelua și continua acest proiect. Au început demersurile, însă fiind o companie chineză de stat, procedurile de preluare necesită o perioadă lungă de timp, spun reprezentanții Shandong Ningjian.

În paralel, acționarul majoritar al companiei noastre a reușit să primească acordul unei bănci din Hong Kong pentru accesarea unui credit care să acopere financiar terminarea proiectului. Ambele variante sunt în prezent în derulare și mai au nevoie, față de cele două luni aprobate de consiliul local, de încă aproximativ 30-40 de zile pentru a fi finalizate și pentru a transfera în contul socității suma necesară pentru a respecta Actul adițional la contractul de concesiune încheiat cu Primăria Municipiului Craiova. Am solicitat această prelungire de termen, dar Primăria Municipiului Craiova a decis să nu o aprobe. În aceasă situație, actionarul unic al companiei Shanoong Ningjian Construction Group Investment Romania SRL a decis să respecte decizia primăriei, cât și prevederile contractului, și să predea municipalității întreaga investiție executată până acum. Am sperat că vom găsi înțelegerea necesară din partea administrației locale pentru a ne ajuta să depășim acest moment financiar dificil cu care ne confruntăm, având în vedere și perioada foarte scurtă în care ne puteam redresa, însă recunoaștem dreptul autorității contractante de a solicita respectarea integrală a contractului asumat”, continuă lamentarea celor de la Shandong Ningjian.

Conform reprezentanților acesteia, investiția pierdută de companie este de 8 milioane de euro. Aceștia și-au cerut scuze craiovenilor, îndeosebi celor peste 2.000 de familii înscrise pe lista de așteptare a Primăriei. Reamintim că aceste familii au depus dosare și așteptau o locuință la un preț avantajos, însă așteptările lor au fost înșelate.

Astfel, în momentul de față, municipalitatea va primi construcțiile realizate până acum, plus toate documentațiile de la proiect, inclusiv proiectul tehnic, astfel încât să se poată apuca de treabă de îndată ce găsește o abordare a problemei.

Primăria, niciun punct de vedere despre șantier

Primăria Craiova nu a oferit, până la încheierea ediției, niciun punct de vedere jurnaliștilor Jurnalul Olteniei, legat de ceea ce are de gând să facă în privința acestui șantier rămas abandonat de luni bune.

Surse din domeniul construcțiilor spun, însă, pentru Jurnalul Olteniei, că pe o perioadă de minim un an nu se va întâmpla nimic cu acest șantier. Asta întrucât este nevoie de expertize și evaluări care necesită o perioadă îndelungată de timp, având în vedere că șantierul este abandonat de foarte mult timp, iar fenomenele meteorologice ar fi putut să aibă efecte negative asupra construcțiilor existente.

Lucrările la cartier au început în luna martie 2015, iar până în luna ianuarie a acestui an, 2.028 de persoane depuseseră cereri pentru a cumpăra o locuință aici. 250 de locuințe sunt rezervate angajaților MApN, care au prioritate în contextul în care terenul pe care se construiește cartierul este preluat de la MapN. Reamintim că Guvernul României a aprobat, în luna ianuarie, o Hotărâre prin care s-a prelungit cu trei ani termenul iniţial asumat pentru construirea acestor 250 de locuințe prioritare din cartierul chinezesc de pe strada Caracal. Acestea ar fi trebuit să fie gata, aşa cum fusese stabilit iniţial, în luna ianuarie a acestui an, adică în termen de trei ani de la predarea terenului de la MApN către Primăria Craiova. Termenul, însă, a devenit 2020.

Proiectul are 23 de blocuri, cu circa 1.800 garsoniere şi apartamente. De asemenea, cartierul mai are prevăzute grădiniţă, magazine, farmacie, cabinete medicale, sală de fitness, dar şi piscină.

Conform datelor obținute de Jurnalul Olteniei în urmă cu mai multe luni, lucrările la cartierul de locuințe au fost începute la un număr de 17 scări de bloc, gradul de realizare al lucrărilor fiind cuprins între 4% şi 65%. Precizăm că gradul de execuţie de 65% vizează cele 2 scări de bloc ce ar urma să fie puse la dispoziţia Ministerului Apărării Naţionale.

Politica