luni, decembrie 23, 2024

Ultima ora

Sport

Vânzarea ilegală de peşte de la Podul Olt nu poate fi oprită

Jandarmii olteni se plâng de faptul că nu pot să stopeze fenomenul vânzării ilegale de peşte, chiar pe DN 65, la Podul Olt, pentru că dosarele penale pe care ei le întocmesc braconierilor nu sunt trimise în judecată, de către poliţişti şi procurori, care consideră că „fapta nu prezintă pericol social ridicat”. Peste 100 de kilograme de peşte au fost confiscate de jandarmi, de la aceşti braconieri, în primele şase luni ale anului.

În zona podului rutier de peste râul Olt, care face legătura între municipiul Slatina şi comuna Slătioara, zonă cunoscută ca fiind frecventată de persoane care desfăşoară activităţi de comercializare fără documente legale a peştelui, pe timpul executării misiunilor specifice, jandarmii au organizat în sistem propriu 74 de acţiuni pe linia combaterii acestui gen de fapte, potrivit unei situaţii prezentate de Inspectoratul de Jandarmi Judeţean Olt. În urma acestor activităţi, au fot întocmite acte de sesizare pentru 32 de fapte de natură penală, fiind depistaţi şi predaţi organelor de urmărire penală 32 de autori. Totodată, în urma acestor activităţi, a fost indisponibilizată cantitatea de 140,505 kilograme de peşte, care a fost redat mediului prin deversare în râul Olt. De asemenea, în această zonă, pe timpul executării misiunilor în comun cu efectivele din cadrul Poliţiei municipiului Slatina, au mai fost constatate două fapte de natură penală, fiind depistaţi doi autori şi indisponibilizată cantitatea de 10 kilograme de peşte.

Cu toate acestea, autorităţile n-au putut stopa vânzarea ilegală a peştelui, în zona Podului Olt, braconierii fiind sancţionaţi, în cel mai rău caz, cu o amendă administrativă.

Policlinica Buna Vestire Craiova

Ofiţer specialist în cadrul Compartimentului Prevenire şi Combaterea Faptelor Antisociale, maiorul Cristian Filip, a declarat, luni, în cadrul unei conferinţe de presă, că această situaţie este cauzată de faptul că poliţiştii şi procurorii renunţă la urmărirea penală, cazurile de trimitere în judecată fiind izolate.

„Dosarele îşi urmează cursul normal, potrivit Codului de Procedură Penală. Le întocmim, le predăm către organul de urmărire penală competent, care poate fi structura de poliţie competentă teritorial sau parchetul. Urmează cercetările penale, care se efectuează de către poliţie, sub coordonarea parchetului, iar de obicei se merge pe renunţarea la urmărirea penală, deoarece se consideră că fapta nu prezintă pericol social ridicat. Am avut şi câteva situaţii de trimitere în judecată, dar sunt izolate”, a declarat maiorul Cristian Filip.

El a adăugat că braconierii sunt doar amendaţi, astfel că nu sunt descurajaţi să practice în continuare braconajul şi vânzarea ilegală de peşte.

„Pentru actele care sunt prevăzute ca infracţiune, noi suntem obligaţi să întocmim act de sesizare. Nu putem aplica contravenţii. Nu scapă, însă, fără amendă, pentru că se stabileşte o amendă administrativă, în funcţie de cum apreciază organul de urmărire penală”, a mai spus reprezentantul Jandarmeriei Olt.

Potrivit jandarmilor, persoanele surprinse în timp ce vând ilegal peşte sunt aceleaşi.

„La Podul Olt, sunt patru-cinci persoane care apar mereu. Sunt aceleaşi persoane, care au şapte – opt – zece dosare de fiecare. Ne referi la cele şase luni, perioadă de referinţă pentru această analiză. Noi îi cunoaştem şi ei ne cunosc. Nu se întâmplă să ajungă după gratii. Sunt dosare care s-au conexat, persoana în cauză a avut şapte-opt dosare, au fost conexate într-un singur dosar de către organul de urmărire penală, şi a fost trimisă în judecată”, a mai spus maiorul Filip.

sursa foto> olttv.ro

Politica