joi, noiembrie 14, 2024

Ultima ora

Sport

Ziua Imnului Național, marcată la Craiova

Încă din 1998, la 29 iulie, România celebrează Ziua Imnului Național – „Deșteaptă-te, române!”, simbol al unității Revoluției Române de la 1848.

Imnul a fost cântat pentru prima dată în Parcul Zăvoi din Râmnicu Vâlcea, iar la originea lui se află poemul patriotic „Un răsunet” de Andrei Mureșanu, publicat în numărul din iunie-iulie 1848 al suplimentului „Foaie pentru minte, inimă și literatură”, pe o melodie culeasă de Anton Pann.

Numit de Nicolae Bălcescu „o adevărată Marseilleză românească”, imnul a fost interzis, timp de aproape o jumătate de secol, de regimurile totalitare.

Policlinica Buna Vestire Craiova

Imediat după decembrie ’89 a fost ales Imn Național al României și consacrat prin Constituția din 1991.

Prin Legea nr. 99/1998 ziua de 29 iulie a fost proclamatăZiua Imnului Național al României.

În toată țara, ziua a fost marcată, anul acesta, prin ceremoniale militare și religioase.

La Craiova Instituţia Prefectului – Judeţul Dolj în colaborare cu Primăria municipiului Craiova şi Garnizoana Craiova au organizat, o ceremonie publică în Piaţa Tricolorului din oraș.

La eveniment au luat parte reprezentanții administrației publice locale și județene, parlamentari, militari rezerviști, militari polonezi, aflați în misiune la Craiova, dar și cetățeni ai orașului.

După un ceremonial religios, au urmat alocuțiuni ale mai marilor județului.

„În această zi  cu deosebită însemnătate pentru noi, românii,  cinstim cu toţii, din toată inima, unul dintre cele mai sacre însemne ale României – Imnul Naţional.

«Deşteaptă-te române!», cântec patriotic intonat pentru prima dată  în anul 1848 în parcul Zăvoi din Râmnicu Vâlcea, a fost o adevărată  motivație pentru toți românii care au luptat pentru ca România să fie o țară independentă și puternică şi reprezintă, pentru noi toţi un permanent îndemn de a ne apăra cu orice preţ demnitatea naţională.

Imnul nostru Naţional – «Deşteaptă-te, române!» – este expresia libertăţii, a unităţii şi a independenţei naţionale. Este, mai înainte de toate, dovada fermă a mândriei de fi român. Iar versurile sale ne îndeamnă să înţelegem că, la temelia unui stat puternic, stă întotdeauna un popor solidar şi responsabil.

Este esenţial să fim uniţi în jurul valorilor noastre naţionale, pentru că numai respectând simbolurile ţării noastre, ne respectăm istoria şi originea latină, ne respectăm strămoşii, ne respectăm credinţa creştină.

În această zi de sărbătoare, în calitate de prefect al judeţului Dolj, îi invit pe toţi doljenii să cinstească cu sufletul deschis Imnul nostru naţional, «Deşteaptă-te, române!». La mulţi ani!”, a afirmat prefectul de Dolj, Dan Narcis Purcărescu.

La rândul său, președintele Consiliului Județean Dolj, Ion Prioteasa, a apreciat că Ziua Imnului României este celebrată în semn de respect față de trecut, față de eroii țprii și de idenitatea națională.

„Indisolubil legat de importantul episod istoric al Revoluției de la 1848, «Deșteaptă-te, române!» reprezintă chemarea care ne-a însoțit, de atunci, pe tot parcursul devenirii noastre ca popor, fiind imbold mobilizator în toate marile momente, în care ne-am dobândit independența, unitatea, libertatea.

După aproape 170 de ani, mesajul său rămâne la fel de actual, cerând acțiune hotărâtă și imediată pentru împlinirea aspirațiilor întregii națiuni, dar și vigilență necontenită pentru apărarea valorilor în care credem și a drepturilor cucerite prin luptă, deseori cu un preț dureros. Drepturi precum cele câștigate, cu jertfe, în Decembrie 1989, când «Deșteaptă-te, române!», cântecul născut în zile de revoluție, a fost cântecul unei alte generații ridicate împotriva nedreptății.

A fost momentul din care, în spiritul îndemnului din versurile imnului, ne-am reconfigurat destinul, iar astăzi România este un stat democratic, un membru respectat al Uniunii Europene.

Ziua Imnului Național al României îmi oferă prilejul ca, în calitate de președinte al Consiliului Județean, să transmit tuturor craiovenilor și doljenilor cele mai bune gânduri ale noastre, alături de expresia întregii considerații“, a declarat Ion Prioteasa, președintele Consiliului Județean Dolj.

Prezent la manifestare, viceprimarul Craiovei Adrian Cosman a declarat: „Pentru toți românii, astăzi este o zi specială – Ziua Imnului Național. O zi pentru care nimeni nu are nevoie de pregătire, pentru că nu credem să existe copil, tânăr sau adult care să nu cunoască versurile imnului național.

Imnul Deșteaptă-te, române! își are originea în poemul «Un răsunet», redactat şi publicat de poetul Andrei Mureşanu în timpul Revoluţiei de la 1848 și care a fost considerat, de marele Nicolae Bălcescu, „Marseilleza românilor”.

Transpus pe note muzicale de către Anton Pann, imnul a devenit un cântec foarte drag românilor, insuflându-le curaj în momente cruciale ale istoriei, precum Războiul de independență, primul și al doilea război mondial, lovitura de stat de la 23 august 1944, revolta anticomunistă din noiembrie 1987 sau revoluția din decembrie 1989.

De-a lungul timpului, versurile lui Andrei Mureșanu și muzica lui Anton Pann au inspirat dintotdeauna masele de oameni care se luptau pentru țară, devenind simbol al libertății românilor. În același timp, imnul îi însoțește pe români și în cele mai frumoase momente din viața lor, atunci când marii sportivi îl fredonează pe prima treaptă a podiumului, în competiții internaționale.

De ziua imnului, avem ocazia să recreăm acea stare de spirit a înaintașilor noștri, să ne cinstim simbolul care ne reprezintă cu mândrie peste tot în lume și să le insuflăm celor mai mici dintre craioveni dorința de a-și cunoaște valorile țării în care s-au născut”.

Manifestările s-au încheiat în acordurile muzicii militare a Garnizoanei Craiova.

 

 

 

Politica