Investiţii în alimentări cu apă potabilă făcute în bătaie de joc. Sute de oameni primesc apă cu porţia. Se întâmplă în satele Bârda şi Bobaiţa, din comuna mehedințeană Malovăț, unde din cauză că încă de la început reţeaua de alimentare cu apă a fost subdimensionată, acum sătenii, deşi au robinete în curte, sunt nevoiţi să aducă apă de la kilometri depărtare.
Mare a fost bucuria sătenilor din Bârda şi Bobaiţa când în 2011 autorităţile comunei au finalizat investiţie de alimentare cu apă. Oamenii au plătit până la 400 de lei şi s-au racordat la reţea pentru că sperau că nu vor mai aduce apă de la mai bine de 5 kilometri depărtare, cu căruţele. Numai că la scurt timp şi-au dat seama că nu au scăpat de problemă. Pentru că reţeaua a fost prost făcută încă de la început şi, de opt ani, primesc apă cu porţia.
„Nu este de vină nici primarul actual, nici cel care bagă la pompe. Este de vină instalația când a fost făcută prima dată. Se bagă instalație de 4-6 țoli, iar aici e țeavă de un țol jumătate. Cum să ajungă până la mine cu o țeavă așa. Am dat vreo 4-5 milioane ca să am apă și nu am. Cum vine, cum se oprește. Eu mă duc opt kilometri la Crăguiești să iau apă”, spune unul dintre localnici.
„Probleme sunt în fiecare an, pe secetă, deoarece conducta de apă e mică și nu are presiune. Dacă toată lumea deschide robinetele, în zona noastră nu mai ajunge apa. Pe timp de iarnă și primăvara avem apă, dar vara e dezastru. S-a proiectat greșit și s-au mâncat banii. Cu așa țeavă nu poate să vină apa la toată lumea”, afirmă un alt localnic.
Prostia făcută de foştii edili ai comunei nu va putea fi îndreptată decât dacă întreaga investiţie, care a costat iniţial 1,4 milioane de lei va fi refăcută.
„Întâmpinăm aceste probleme numai în perioada de secetă și mai ales când e secetă prelungită și foarte mare. Apa nu ajunge în Bobaița într-un sfert din sat și în Bârda la fel. Partea de proiectare, după părerea mea, a fost făcută prost, conductele sunt mici, sunt subdimensionate, iar la un consum foarte mare de apă, cetățenii care sunt în ultima parte a conductelor nu mai primesc apă. Din discuțiile pe care le-am avut cu o firmă de proiectări, singura soluție ar fi refacerea sistemului de alimentare cu apă și instalarea unor conducte care să asigure apa și pe timp secetos. Avem conducte foarte mici. În Bârda știu că trebuia făcută o stație de repompare, fiind o diferență de nivel. Nu a mai fost făcută acea stație, nu știm care a fost cauza”, a declarat Ion Michescu, primarul comunei Malovăț
Primarul spune că nu poate rezolva problema din bugetul primăriei și va încerca să obțină fonduri de la Ministerul Dezvoltării pentru refacerea sistemului pe partea de distribuție.
Alimentarea cu apă face şi obiectul unui dosar instumentat de procurorii DNA Craiova.
„Viza drumul de acces din DJ 607 către stația de repompare către izvor. Se presupune că drumul ar fi primit ca și investiție pietruirea lui până la acces și nu s-a făcut această investiție”, a mai spus Ion Michescu, primarul comunei Malovăț.
Primarul care a realizat respectiva investiţie a ieşit acum circa un an din închisoare după ce a făcut doi ani pentru luare de mită. El nu a vrut să comenteze care sunt motivele pentru care şi-a bătut joc de alimentarea cu apă a două sate, a urcat la volanul unui bolid şi şi-a văzut liniştit de treabă.
Știrile RTS