sâmbătă, noiembrie 23, 2024

Ultima ora

Sport

Se caută proiectant pentru drumul Craiova-Cetate

Contractul ce vizează proiectarea și asistența tehnică din partea proiectantului pentru drumul județean DJ 552 Craiova-Cetate a fost scos la licitație, la finele săptămânii trecute, de către Consiliul Județean Dolj. Investiția va fi realizată din fonduri europene, prin Programul Operațional Regional 2014-2020, cu o cofinanțare de doar 2% de la bugetul județului. În cadrul contractului ar urma să fie reabilitate nouă poduri, să fie refăcut sistemul de semnalizare rutieră, dar și să fie montate parapete de siguranță și plantate perdele de copaci.

Contractul pentru mdoernizarea drumul Craiova-Cetate, primul contract de finanțare semnat pentru regiunea Sud-Vest Oltenia, își urmează cursul. Consiliul Județean Dolj a scos la licitație proiectarea și asistența tehnică din partea proiectantului pentru modernizarea drumului județean DJ552 Craiova – Mofleni – BucovățTerpezițaSălcuțaVârtop – Caraula – Cetate. Valoarea estimată a contractului este de 1.262.519,5 lei fără TVA, iar data limită de depunere a ofertelor este 4 septembrie, ora 16:00.

Întregul proiect a fost accesat prin Programul Operațional Regional 2014-2020, axa prioritară 6 – Îmbunătăţirea infrastructurii rutiere de importanţă regională, Prioritatea de investiţii 6.1 – Stimularea mobilităţii regionale prin conectarea nodurilor secundare şi terţiare la infrastructura TEN-T, inclusiv a nodurilor multimodale. 85% din bani pentru proiectul care se ridică la circa 40 de milioane de euro vor veni de la Fondul European de Dezvoltare Regională, 13% de la bugetul de stat, iar 2% din bugetul local.

Policlinica Buna Vestire Craiova

Drumul judeţean DJ552 este unul din drumurile de legătură din reţeaua judeţeană de drumuri a Doljului, făcând legătura între municipiul Craiova şi zona sud-vestică a judeţului şi asigurând accesul la o serie de agenţi economici şi obiective agricole. Modernizarea drumului va avea şi efecte poyitive asupra factorilor de mediu, apă, aer, sol şi mediul biologic (…) În prezent, DJ552 prezintă degradări ale suprafeței de rulare, gropi, fisuri, denivelări, sectoare cu instabilitate, degradări ale structurii de rezistență. Situația se datorează unei perioade îndelungate în care nu au fost executate lucrări de întreținere și reparații. De asemenea, creșterea traficului auto după anul 1989, odată cu creșterea numărului de autovehicule și dispariția restricțiilor de circulație, a grăbit uzura benzilor de rulare a drumul, fapt ce a dus la degradări ce creează dificultăți deosebite circulației auto cu implicații asupra mediului”, se arată în documentația de atribuire pentru contractul de proiectare.

Investiția, nu doar pentru drum

Intervenții nu vor fi făcute doar asupra drumului, ci, din cele zece poduri care se găsesc pe tronsonul de drum amintit, nouă vor fi reabilitate. Cel de-al zecelea nu este prins în proiect, pentru că a fost reabilitat în anul 2010.

Unele dintre acestea (dintre poduri – n.r.) prezintă defecțiuni grave (conform expertizei tehnice) ceea ce face ca în timpul primăverii și toamnei circulația vehiculelor și autovehiculelor să fie foarte anevoioasă sau chiar drumul să devină foarte greu de parcurs de către autovehicule”, se mai arată în caietul de sarcini.

Proiectul mai cuprinde refacerea sistemului de semnalizare rutieră, urmând să fie montate parapete de siguranță și perdele de copaci pentru a preveni înzăpezirea. Totodată, se vor moderniza 31 de podețe prefabricate și se vor construi alte 11 noi, iar trecerile de pietoni dotate cu sisteme moderne de alimentare fotovoltaică.

Mai mult decât atât, Consiliul Județean Dolj a încheiat un parteneriat cu cele șapte comune prin care trece drumul, având în vedere că vor fi create parcări și stații de autobuz, vor fi amenajate trotuare și piste pentru bicicliști, dar și puncte de acces către proprietăți.

Termenul în care trebuie să fie gata proiectul este de 4,5 luni.

Modernizarea drumului județean DJ552 Craiova – Cetate facilitează accesul la rețeaua transeuropeană de transport pentru locuitorii municipiului Craiova și cei ai comunelor Bucovăț, Terpezița, Sălcuța, Vîrtop, Caraula, Unirea și Cetate, populația deservită depășind 327.000 de locuitori, conform celor mai recente date furnizate de Institutul Național de Statistică.

Politica