Județul Dolj are obiective și proiecte aprobate prin Programul Național de Dezvoltare Locală 2 – PNDL II în valoare de 813.000.000 de lei, situându-se pe locul 11 ca alocare bugetară.
Tipul de lucrări aprobate sunt de mai multe feluri, după cum informează Organizația Județeană PSD Dolj printr-un comunicat de presă.
„Sute de mii de locuitori ai județului nostru vor beneficia de condiții mai bune de educație și de viață cotidiană, odată cu finalizarea lucrărilor, urmare a faptului că banii alocați vizează cu prioritate rezolvarea nevoilor comunităților privind construcția-modernizarea de creșe și școli, alimentarea cu apă, rețeaua de canalizare, construcția, amenajarea ori modernizarea drumurilor. Din acest moment, revine primarilor fiecărei localități responsabilitatea de a întocmi ori completa documentația legală necesară fiecărui proiect, pentru ca banii să ajungă acolo unde este nevoie de ei”, se arată în comunicatul de presă.
PNDL II înseamnă, la nivel național, un efort de 30 de miliarde de lei, angajat până în 2020.
Peste 13.000 de proiecte cu o valoare totală de peste 67 miliarde lei au fost depuse, mai mult decât dublul sumei de 30 miliarde lei, alocată prin lege pentru perioada 2017-2020. Au fost selectate științific, pe baza unor criterii obiective, peste 6.851 de proiecte cu valoare totală de 29,9 miliarde lei. Proiectele au fost depuse de autoritățile locale în funcție de necesitățile reale ale comunităților.
Banii pentru străzile din Craiova, redistribuiți pentru alte obiective
La nivelul municipiului Craiova, a fost primită finanțare pentru străzile Henry Ford, Eliza Opran și Razelm. Banii vor fi, însă, redistribuiți, având în vedere că investițiile au fost făcute din bani de la bugetul local, după cum a anunțat, pe Facebook, fostul primar al Craiovei, actual ministru al Muncii, Lia Olguța Vasilescu.
„Craiova primește finanțare pentru Bulevardul Henry Ford, singurul care rămăsese nereabilitat pe mandatul meu, și pentru străzile Eliza Opran și Razelm, de la Guvernul României. Acum primăria Craiova poate redistribui banii pe care ii avea alocați pentru aceste investiții pentru alte străzi din periferie care au nevoie de modernizare. Spor la treabă!”, a scris Vasilescu pe Facebook.
La nivel național, a rezultat următoarea repartizare a fondurilor: 9 miliarde de lei pentru rețele de alimentare cu apă și canalizare; 16 miliarde lei pentru drumuri și poduri (județene, comunale sau orășenești); 4 miliarde lei pentru unități de învățământ (creșe, grădinițe, școli, colegii); 1 miliard lei pentru unități medicale.
Pentru prima dată, transmit reprezentanții PSD Dolj, fondurile de dezvoltare sunt distribuite pe baza unei formule matematice echilibrate, nepartizane politic, care a luat în calcul, în primă etapă, alocarea fondurilor pe județe și apoi repartizarea în interiorul județelor. Formula ia în calcul patru indicatori: numărul de localități din județ, populația județului, suprafața județului și impozitul pe venit încasat pe județ. În PNDL II, raportul dintre județul care primește cei mai mulți bani și județul care primește cel mai puțin este de 2,4, realitate care demostrează asigurarea unei finanțări echilibrate la nivelul întregii țări, în beneficiul tutoror cetățenilor.