Certificatul de urbanism pentru proiectarea si construirea unui prim tronson din drumul expres Craiova-Pitesti, a fost eliberat de Consiliul Judetean Dolj.
Administratia doljeană a anunțat, marți, printr-un comunicat de presă, eliberarea, la solicitarea Companiei Naționale de Administrare a Infrastructurii Rutiere (CNAIR), certificatul de urbanism pentru proiectarea și construirea primului tronson al drumului expres Craiova – Pitești. Pe raza judetului Dolj, drumul va avea 18 kilometri, dupa cum afirmă președintele Consiliului Județean Dolj, Ion Prioteasa.
„Am semnat certificatul de urbanism eliberat Companiei Naționale de Administrare a Infrastructurii Rutiere, care va obține, pe baza lui, avizele necesare construirii drumului expres Craiova – Pitești, pe porțiunea care traversează Doljul. În județul nostru, vorbim despre un tronson cu lungimea de aproape 18 kilometri, care va începe din centura de nord a municipiului Craiova, continuând pe teritoriile administrative ale comunelor Ghercești, Pielești și Robănești, până la limita cu județul Olt. Alături de lansarea de către CNAIR a procedurilor pentru atribuirea contractelor de proiectare și execuție, obținerea certificatului de urbanism reprezintă un prim pas important în realizarea acestei artere rutiere esențiale pentru Dolj și pentru întreaga regiune”, a afirmat Prioteasa.
Acesta consideră că realizarea drumului expres va duce la dezvoltarea economică a regiunii.
„De altfel, în ceea ce privește infrastructura de transport, viitorul drum expres Craiova – Pitești va constitui, împreună cu aeroportul internațional, obiectiv aflat sub autoritatea CJ Dolj, unul dintre pilonii pe care se va baza dezvoltarea economică a Olteniei. Investitorii capabili să creeze locuri de muncă stabile au nevoie de mijloace rapide prin care să-și aducă aici specialiștii, au nevoie de mijloace eficiente prin care să poată transporta de aici producția către piețele de desfacere, iar noua șosea va asigura completarea coridorului rutier care leagă Craiova, prin Pitești și București, de cel mai mare port al României, cel de la Constanța”, a mai declarat președintele Consiliului Județean Dolj.
Drumul, în cifre
Reamintim că, la data de 8 iulie, anunțurile de participare pentru procedurile de achiziție publică destinate proiectării și execuției celor patru tronsoane ale drumului expres Craiova – Piteşti au fost urcate în Sistemul Electronic de Achiziții Publice.
„Întregul proiect, cu o lungime de 121,115 km, are o valoare de aproximativ 820 milioane euro. Proiectarea celor 4 tronsoane urmează să dureze 12 luni, iar execuția 24 luni. Termenul limită de depunere a ofertelor va fi de aproximativ 3 luni”, transmiteau reprezentanții CNAIR.
Primul tronson al drumului expres Craiova-Pitești va avea o lungime de 17 km și ar urma să fie construit între varianta de ocolire Nord a municipiului Craiova și limita județului Dolj. Cel de-al doilea tronson, format din două loturi, va avea o lungime de 39,85 de km și urmează să fie construit între limita judeţelor Dolj şi Olt şi limita judeţelor Olt şi Argeş. Tronsonul 3, cu o lungime de 31,75 km, va fi construit între km 57+550 și km 89+300 și va fi cuprins între intersecția cu DN 65, în apropierea municipiului Slatina și limita dintre județele Olt și Argeș. Tronsonul 4 are o lungime de 31,81 km și va fi construit între limita administrativă dintre județele Olt și Argeș și intersecția cu autostrada 1 București – Pitești.
Care va fi traseul drumului?
Drumul expres scos la licitație va traversa teritoriile următoarelor localități: Craiova, Ghercești, Pielești, Robănești, Balş, Bârza, Piatra Olt, Slătioara, Ulmi, Slatina, Valea Mare, Priseaca, Scornicești, Optași, Tătulești, Colonești, Lunca Corbului, Albota, Costești, Bradu, Suseni, Oarja.
Pe cei 121,115 km ai drumului expres Craiova – Pitești se va putea circula cu o viteză de 130 de km la oră. Acest drum va avea patru benzi de circulație (două benzi pe sens) şi va beneficia de toate elementele de siguranță specifice unei autostrăzi. Principalul element care va face diferența între drumul expres Craiova-Piteşti și o autostradă este banda de urgență de 1,5 m.