luni, decembrie 23, 2024

Ultima ora

Sport

Stadionul din Bănie, modificat! Ce schimbări au fost deja făcute

Ministerul Dezvoltării Regionale, Administrației Publice și Fondurilor Europene a publicat, săptămâna trecută, pe site-ul propriu, un proiect de Hotărâre de Guvern pentru modificarea indicatorilor tehnico-economici ai obiectivului de investitii „Complex Sportiv Craiova – Stadion de fotbal”. Stadionul are o suprafață mai mare, un nivel în plus și a fost normat conform cerințelor UEFA, conform notei de fundamentare a proiectului de hotărâre. Modificările au fost deja executate pe parcursul execuției proiectului noului stadion, însă de abia acum s-au putut stabili valorile finale ale indicatorilor tehnico-economici ai investiției. Recepția ar urma să demareze în luna septembrie.

Stadionul din Craiova ar urma să fie gata în patru luni, conform anexei la un proiect de Hotărâre de Guvern publicată, spre dezbatere publică, de către Ministerul Dezvoltării Regionale, Administrației Publice și Fondurilor Europene.

Stadionul, cu un nivel în plus și o suprafață mai mare

Policlinica Buna Vestire Craiova

Stadionul a trecut prin mai multe modificări, una dintre ele fiind realizată la regimul de înălțime. Vorbim despre un nou nivel, necesar, spun autoritățile, pentru UEFA.

Urmare a implementării unor soluţii optimizate şi adaptate la situaţia din teren, după efectuarea lucrărilor de demolare, precum şi pentru asigurarea cerinţelor din UEFA EURO 2020 Tournament Requirements, pentru asigurarea condiţiilor necesare desfăşurării competiţiilor sportive de nivel FIFA, UEFA EURO 2020, UEFA Champions League, UEA Europa League, FRF –Liga I şi celelalte competiţii interne de fotbal, meciuri de rugby cu public pentru nivel mondial şi naţional – în varianta Rugby League city şi în varianta Rugby Union, a intervenit necesitatea revizuirii indicatorilor tehnico-economici avizaţi în baza Studiului de Fezabilitate emis în 2014 pentru Complexul Sportiv Craiova – Stadion de Fotbal, situată în B-dul Ştirbei Vodă nr.34, Municipiul Craiova, Judeţul Dolj (…) Necesitatea introducerii unui nivel nou (etajul 6) faţă de conceptul iniţial a rezultat pentru asigurarea vizibilităţii la nivelul studiourilor TV outdoor, conform UEFA Euro2020. Acestea, conform Studiului de fezabilitate din 2014, erau amplasate la nivelul 3, în skybox-urile de pe capete, cu vizibilitate redusă la terenul de fotbal”, se arată în proiectul de Hotărâre de Guvern. O altă cerință a UEFA sunt patru studiouri outdoor, poziţionate, conform schemelor din manualul cu reglementări UEFA EURO 2020, la ultimul nivel al clădirii, cu vizibilitate 180 grade şi unghi de filmare corespunzător. Acestea, conform Studiului de fezabilitate din 2014, erau amplasate la nivelul 3, în skyboxuri, cu dublă funcţiune şi vizibilitate redusă la terenul de fotbal, fiind amplasate pe capetele tribunei 1. În plus, nu exista o delimitare clară între fluxurile pentru presă şi cele pentru media.

Alte modificări au fost făcute pentru a respecta normele ISU, suprafața stadionului fiind mărită cu circa 7.000 mp.

Pentru rezolvarea problemelor de acces şi evacuare a publicului, urmare a avizului ISU, s-a introdus inelul perimetral, a cărui lăţime a fost calculată conform cu suma fluxurilor de evacuare de pe sectoare, pentru tribune şi peluze, mărind suprafaţă construită a stadionului cu aproximativ 7.000 mp. Astfel, mezaninul din versiunea iniţială s-a transformat într-un nivel normal, care coincide şi cu nivelul de acces al publicului în stadion. În plus, inelul perimetral, în afară competiţiilor sportive, poate fi utilizat ca o esplanadă aparţinând spaţiului public, în continuarea amenajării exterioare dintre B-dul Ştirbei Vodă şi Stadion”, se mai arată în proiect.

Fundația, săpată mai adânc

Stadionul are acum o fundație mai adâncă decât fusese prevăzut inițial. În plus, a mai fost realizat și un studiu de vânt.

Urmare a studiului geotehnic de detaliu efectuat după demolarea stadionului vechi Ion Oblemenco, s-a constatat faptul că pânza freatică este ridicată şi a fost necesară mărirea adâncimii de fundare, precum şi creşterea numărului de piloţi foraţi faţă de varianta din studiul de fezabilitate realizat în anul 2014. Totodată, a fost realizat un studiu de vânt în tunel aerodinamic pentru determinarea încărcării locale şi structurale de vânt cvasi-constanţă pe acoperiş şi faţadă pentru noul stadion de fotbal din Craiova, România, cu următoarele implicaţii: 1. Structura de rezistenţă a fost evaluată cu date exacte datorate vântului; 2. Elementele prefabricate au fost reconsiderate ca poziţii şi dimensiuni, având în vedere comportamentul clădirii indus de măsurătorile efetuate prin studiul de vânt; 3. Datorită eforturilor axiale cât şi momentelor de torsiune mari din elementele prefabricate şi a masivităţii acestora a fost necesar a se opta pentru conectarea grinzilor de gradenă cu piese specializate pentru aceste tipuri şi magnitudini ale eforturilor; 4. Reamplasarea şi redimensionarea elementelor de beton monolit cât şi reamplasarea şi redimensionarea contravântuirilor metalice de la nivelul structurii de rezistenţă; 5. Urmare a optimizării înălţimii acoperişului şi reducerea înălţimii maxime la 50,14 m, faţă de 60 m înăţime iniţială în studiul de fezabilitate realizat în anul 2014, volumul exterior al clădirii a fost modificat, devenind mult mai ergonomic pentru a proteja mai bine tribunele împotriva intemperiilor”, se mai menționează în proiectul de Hotărâre de Guvern.

Observaţiile şi propunerile privind proiectul de act normativ pot fi transmise pe adresa Ministerului Dezvoltării Regionale, Administraţiei Publice şi Fondurilor Europene, Bd. Libertăţii, nr. 16, Latura Nord, sector 5, Bucureşti – Direcţia Generală Juridică, Relaţia cu Parlamentul şi Afaceri Europene, la adresa de e-mail [email protected] sau la numărul de fax 0372.114.569.

Termenul limită până la care se pot transmite propuneri este de 10 zile calendaristice de la publicarea anunțului.

Recepția, pornită în decembrie?

Un anunț în ceea ce privește stadionul de fotbal a fost făcut și de către primarul Craiovei, Mihail Genoiu, pe Facebook. Acesta a scris, la sfârșitul săptămânii trecute, că a reușit să afle data începerii recepției, informând și despre stadiul lucrărilor.

Astăzi (joi – n.r.), am făcut o deplasare la București, pentru a avea întrevederi cu mai mulți factori de decizie în ceea ce privește stadionul de fotbal. Astfel, după o documentare mai exactă, pot spune că data recepției a fost stabilită în Septembrie. În prezent, mai e de lucru la peluza Nord (care se va încheia în trei săptămâni), la interioare și la terenul de joc. Am fost asigurat, de asemenea, că FRF va omologa stadionul foarte repede, în doar două zile. Astfel, meciurile ar putea să se joace pe Oblemenco în Octombrie. Desigur, licitațiile pentru hotel și restaurant se pot întinde până anul viitor, dar aceste funcțiuni nu au rolul de a întârzia și competițiile sportive. În același timp, primăria va demara acțiunea de preluare a stadionului, imediat după ce CNI va finaliza recepția”, a scris Genoiu pe rețeaua de socializare.

Valoarea totală a investiției la stadionul de fotbal este de 239.979.000 de lei, 10% din costuri fiind suportate din bugetul local al municipiului Craiova.

Politica