luni, decembrie 23, 2024

Ultima ora

Sport

Străzi „seduse și abandonate”, în cartierul George Enescu

Cetățenii din cartierul craiovean George Enescu se plâng de străzi „seduse și abandonate”. Pe românește spus, aceștia povestesc faptul că utilajele pe străzile din zonă au venit și au plecat, lăsând în urmă gropi, spărturi, străzi nefinisate și trotuare mult prea înalte pe care nu mai pot să-și urce mașinile. Municipalitatea spune că străzile nu au fost uitate și că nu va dura prea mult până ca asfaltul să fie turnat și străzile aduse la normal. Cetățenii sunt, însă, rezervați în a mai crede.

Lucrările de pe acordul-cadru de asfaltare străzi pun, de cele mai multe ori, probleme cetățenilor. Și la nivel de estetică, de confort pe străzile lor, dar și la nivel mental, pentru că nu înțeleg de ce străzile lor sunt sparte și apoi lăsate de izbeliște.

Un exemplu vine, de data asta, din cartierul George Enescu.

Policlinica Buna Vestire Craiova

„Pe una dintre străzi, str. Dâmbovița, s-au apucat înaintea alegerilor parlamentare și au lăsat așa. Pe str. Valter Mărăcineanu, să tot fie două luni de când s-au apucat. Străzile Dâmbovița, Războieni, Peneș Curcanul… Totul e praf. Au făcut doar trotuarul peste tot și strada a rămas așa. Au făcut mai rău decat era, acum nu mai ai loc nici să parchezi mașina și strada s-a aglomerat mai rău. Nu înțelegem de ce aceste utlilaje au plecat și nu s-au mai întors. Nu este normal să ne lase așa, indiferent de situație”, ne-a sesizat Alex, care locuiește în zonă.

La rândul său, Marian, văzând și hazul situației, a spus: „Sunt ca o femeie tristă aceste străzi. Seduse și abandonate. Eu, personal, nu înțeleg cat de greu e sa te sincronizezi și să faci toate lucrările cap-coadă. Plus atitudinea muncitorilor: când îi prindem, îi mai întrebăm, domn’le, cât mai aveți, când terminați? Ei răspund „când vrem noi”. Păi ei sunt plătiți din banii mei și îmi vorbesc așa? Chiar sunt așa, de capul lor? Nu răspund în fața nimănui”, a povestit bărbatul, intrigat.

Laolaltă cu el sunt zeci de alți cetățeni nemulțumiți de stadiul la care au fost aduse străzile lor.

strada-dambovitei

„Ne cerem scuze pentru disconfort, însă acesta este procesul tehnologic”

Întrebați despre aceste situații, care nu se regăsesc doar în cartierul George Enescu, ci s-au petrecut măcar o dată și în celelalte cartiere din municipiu, reprezentanții Primăriei spun că lucrările nu au fost abandonate. Ar fi vorba doar de echipe diferite pentru fiecare categorie de lucrări.

„Am mai avut asemenea sesizări, însă lumea trebuie să înțeleagă că asfaltarea se face în mai multe etape. Acolo sunt străzile și parcările adiacente străzii Dâmbovița și, fiind suprafață mare, echipele de lucrări procedează în felul următor: vin și sparg borduri în toată zona cu o echipă, degajează tot și pregătesc terenul pentru asfalt. Apoi, o altă echipă vine, pune bordurile, le aliniază, după care vin alte două echipe cu asfaltul, întâi pe trotuare și apoi pe carosabil. Acesta se toarnă în două straturi. Acum, rămâne să vină ultima echipă să toarne asfaltul. Totul ține de organizarea lor, însă, în general, nu durează mai mult de o săptămână-două. Lucrările acestea care se fac în baza acordului-cadru trebuie să aducă strada la starea de dinainte, inclusiv la aceleași dimensiuni. Am avut oameni care s-au plâns că, acum, nu mai pot urca mașinile pe trotuar. Asta pentru că încă nu au fost turnate cele două straturi de asfalt. Ne cerem scuze pentru disconfortul creat, însă acesta este procesul tehnologic”, a explicat Lucian Prejbeanu, consilier imagine în cadrul Primăriei Craiova.

Reamintim că municipalitatea are în desfășurare un acord-cadru pe o perioadă de patru ani, din octombrie 2014, cu societatea Delta ACM, sau pe o valoare de 135 de milioane de lei, dacă suma este cheltuită înainte de termenul de patru ani. Până acum, au fost încheiate opt contracte subsecvente, pe o valoare totală de circa 103,27 de milioane de lei.

Politica