Magistrații Curții de Apel Craiova au menținut, la sfârșitul săptămânii trecute, măsura controlului judiciar față de executorul bancar și judecătoresc Costinel Romeo Drăgan, în dosarul în care este judecat pentru infracțiuni de corupție. Procurorii DNA – Serviciul Teritorial Craiova l-au trimis în judecată pe executorul bancar şi judecătoresc Costinel Romeo Drăgan pentru zece infracţiuni de abuz în serviciu prin care a creat un prejudiciu de peste 2,7 milioane lei, acesta petrecând patru luni în arest preventiv, până pe 27 februarie a.c., când Înalta Curte de Casație și Justiție l-a plasat sub control judiciar. Următorul termen de judecată al cauzei a fost stabilit pentru 29 august a.c.
Reamintim că executorul bancar şi judecătoresc Costinel Romeo Drăgan a fost arestat preventiv pe 5 octombrie 2016, de magistraţii Curţii de Apel Craiova, la propunerea procurorilor Direcţiei Naţionale Anticorupţie (DNA) – Serviciul Teritorial Craiova. La sfârşitul lunii noiembrie, procurorii din cadrul Direcţiei Naţionale Anticorupţie – Serviciul Teritorial Craiova au anunţat că au dispus trimiterea în judecată, în stare de arest preventiv, a inculpatului Costinel Romeo Drăgan, la data faptelor executor bancar şi judecătoresc, acuzat de săvârşirea a zece infracţiuni de abuz în serviciu dacă funcţionarul a obţinut pentru sine sau pentru altul un folos necuvenit (din care şase în formă continuată). În rechizitoriul întocmit la finalizarea cercetărilor, procurorii au reţinut următoarea stare de fapt: în perioada 2008 – 2015, inculpatul Drăgan Costinel Romeo, în calitatea sa de executor bancar şi judecătoresc, prin nerespectarea atribuţiilor de serviciu şi a dispoziţiilor legale, a dispus în mod abuziv de sumele de bani puse la dispoziţie de datornici în dosarele de executare. Astfel, din conturile bancare deschise în acest sens, inculpatul a efectuat transferuri de bani în conturile personale, dar şi ridicări în numerar. Mai mult, executorul judecătoresc, folosind mecanismul de fraudare de tip „suveică”, a utilizat o parte din banii încasaţi de la unii dintre datornici pentru a acoperi sumele de bani scadente, ce li se cuveneau unora dintre creditori. De precizat este faptul că, pentru toate aceste operaţiuni bancare inculpatul Drăgan Costinel Romeo nu a întocmit nici un fel de documente justificative, iar prin nedistribuirea acestor sume conform destinaţiei legale a fost produs un prejudiciu în dauna creditorilor implicaţi în procedurile de executare silită care se ridică la suma de 2.784.944,20 lei, au comunicat reprezentanţii DNA – Serviciul Teritorial Craiova. În cauză, procurorii anticorupţie au instituit măsura asiguratorie a sechestrului asupra unor imobile ce aparţin inculpatului Drăgan Costinel Romeo.
Dosarul s-a înregistrat pe 25 noiembrie 2016 la Curtea de Apel Craiova, cu propunere de a se menţine măsura preventivă şi asigurătorie dispusă în cauză. Judecătorii de la Curtea de Apel Craiova au constatat atunci legalitatea şi temeinicia măsurii arestării preventive a inculpatului.
Dosarul a intrat în camera preliminară, iar pe 31 ianuarie a.c. instanța a admis o parte din excepțiile ridicate de inculpat, constatând o serie de nereguli în rechizitoriu cu privire la care au fost anunțați procurorii anticorupție. Între timp, printr-o hotărâre rămasă definitivă pe 27 februarie la Înalta Curte de Casație și Justiție, Costinel Romeo Drăgan a fost plasat sub control judiciar pentru o perioadă de 60 de zile. Anchetatorii au remediat neregularitățile constatate de instanță, rechizitoriul fiind analizat din nou de judecătorul de cameră preliminară de la Curtea de Apel Craiova care, pe 9 martie a decis că procesul poate începe: „În baza art. 346 alin. 4 Cpp constată legalitatea sesizării instanţei cu rechizitoriul nr. 285/P/2015 din 24.11.2016 al Parchetului de pe lângă ÎCCJ – DNA Serviciul Teritorial Craiova, astfel cum a fost completat prin ordonanţa nr. 285/P/2015 din 02.02.2017, precum şi legalitatea administrării probelor şi a efectuării actelor de urmărire penală. Dispune începerea judecăţii cauzei privind pe inculpatul Drăgan Costinel Romeo. Cheltuielile judiciare în cuantum de 260 lei reprezentând onorariu avocat oficiu rămân în sarcina statului şi vor fi avansate din fondurile Ministerului Justiţiei în contul B.Av. Dolj. Cu drept de contestaţie în termen de 3 zile de la comunicare. Pronunţată în cameră de consiliu”,se arată în încheierea de ședință a instanței.
Săptămâna trecută, joi, 6 iulie a.c., a fost al doilea termen de judecată al dosarului, iar instanța a decis să amâne cauza pentru 29 august a.c. În plus, a fost menținut sub control judiciar: „Menţine măsura preventivă a controlului judiciar dispusă faţă de inculpat. Cu drept de contestaţie. Pronunţată în şedinţă publică, azi 06.07.2017”, se arată în hotărârea instanței.