După ce au fost așteptați de o întreagă Românie în anii ‘45, americanii au venit. Însă doar în baze militare, una din ele fiind la Deveselu, județul Olt, lângă Caracal. Și dacă la început au fost priviți mai stingher, acum orașul vestit pentru “minuni”, mai are parte de încă una: americanii. Prețurile la imobiliare aici au explodat de pe urma oamenilor lui Trump, iar ofertele de servicii din zonă se întrec în a fi cât mai americanizate posibil.
Prețuri mai mari ca-n centrul vechi
Am plecat dis-de-dimineață, într-o zi toridă, să vedem cum afectează americanii zona în care sunt cantonați cei mai mulți dintre ei. Am început prin a întreba unde stau și cum închiriază. Anunțurile de închiriere, puse la vedere prin diverse locații, sunt scrise evident, în engleză, așa că întregul oraș stă sub afișul: “for rent, only for Americans”. Prețurile îți explică repede de ce doar pentru americani. Un apartament destul de modest în Caracal ajunge și la 1500 de euro pe lună, iar proprietarul se freacă pe mâini doar când se gândește la această sumă: “Am mutat toată familia la mama, și închiriem aici. Multe apartamente din bloc sunt date la americani. Plătesc bine. Facem și noi niște bani”. L-am întrebat cât era un apartament de închiriat înainte de americani. Se fâstâcește, dă să evite răspunsul, dar pentru că insist, se hotărăște să răspundă. “Uite ce e, doamnă, pe aici nu se închiria. Că nu stătea nimeni cu chirie aici. Și dacă se închiria, nu era mai mult de trei sute de lei pe lună. Dar dacă noi avem baftă, care e problema? E cerere, asta este!”, spune românul nostru chitit pe făcut averi. Nici spațiile comerciale nu au scăpat de “ajustarea” la moneda străină. Un spațiu aproape de centru orașului, aflat într-o stare deplorabilă și pe care vecinii îl inundă frecvent, cu o suprafață de aproximativ 70 de metri pătrați ajunge la trei mii de lei, fără TVA. Proprietară este fosta Cooperativă de Comerț, iar banii ajung la municipalitate. Însuși primarul recunoaște că e multicel, dar, “americanii-s de vină”.
Afaceri sub steag American
Primarul de la Caracal, Dumitru Radu, recunoaște că prețurile au cam luat-o razna. “S-au scumpit toate de când cu americanii. De la imobiliare la orice. Poate că e mai bine așa, că aveam nevoie de infuzie de genul ăsta. Se vor stabiliza toate în timp”, spune edilul. Pe de altă parte, tot felul de restaurante și pub-uri încep să apară prin oraș, unul mai “american” ca altul. Un proprietar a restaurant o casă boierească și a deschis un restaurant aici. Are meniul, evident, american, rețete pe care a încercat să le aducă de la ei. Prețurile sunt piperate pentru populația locală, dar nici nu vrea clientelă locală, targetul lui fiind Baza Militară Deveselu. A făcut credit în bancă pentru afacere și speră să își recupereze cât mai repede banii investiți. Tot americanii au făcut un alt afacerit din zonă să vadă oportunitatea pe care aceștia o oferă, așa că a cumpărat mașini, pe care le închiriează cu minim 100 de euro pe zi la americani. Și-a clădit un adevărat imperiu din asta.
Deveselu, ultima redută
Nici la Deveselu lucrurile nu stau foarte diferit, fiind chiar la poarta bazei militare. Într-un decor desprins parcă din cărțile lui Marquez, în comună pământul nu se mai muncește, doar așteaptă, plin de semne pe care scrie mare: “for sale”, să își găsească proprietar cu spirit afacerist. Prețurile însă, nu sunt deloc de neglijat. “Până să vină americanii, prețul terenului era de 0.60 euro/mp. Acum ajunge și până la 20 de euro/mp, în funcție de cât de aproape este de baza militară. Este o nebunie. Nu își mai curăță terenurile, nu le mai muncesc, așteaptă să le vândă și să se îmbogățească, iar comuna arată rău din această cauză. Nici noi nu putem să intervenim să le curățăm terenurile. Este nebunie. Care au avut case mai frumoase, s-au mutat cu totul pe unde au putut, și le-au închiriat la prețuri mari: 2000-2500 de euro pe lună”, spune primarul de la Deveselu, Ion Aliman. Tot aici, un alt afacerist cu fler, care avea deschis un restaurant aproape de bază și care era în pragul falimentului înainte de infuzia NATO, și-a schimbat rapid numele localului în unul american, a adus ceva mobilier nou și a schimbat meniurile cu unele de peste ocean. Acum câștigă o mică avere zilnic. Mai mult, și-a reamenajat casa, și-a mutat familia și a închiriat locuința, evident, unuia dintre cei care lucrează la bază.
Steagul fuge spre Craiova
Cum Caracalul și Deveselu nu au foarte multe de oferit, iar prețurile, recunosc și ei, sunt piperate, mulți dintre americani au migrat către Craiova, preferând să facă naveta zilnică până la Deveselu. Zona cea mai populată de aceștia este Cârcea, unde, evident, a început “vânătoarea” de americani care vor să închirieze case.