Direcţia pentru Cultură Olt speră să obţină finanţare de la Secretariatul de stat pentru culte în vederea reabilitării unor biserici din judeţ.
Şeful Direcţiei pentru Cultură Olt, Gheorghe Iorga, a declarat că a depus nu mai puţin de 22 de documentaţii pentru reabilitarea unor biserici din judeţ, exprimându-şi speranţa că măcar zece vor primi finanţare.
El a adăugat că, anul trecut, 16 monumente istorice – biserici din judeţ au primit finanţare prin Secretariatul de stat pentru culte.
„Pentru monumente istorice, respectiv pentru biserici, avem foarte multe documentaţii depuse la Secretariatul de stat pentru culte. Vrem să vedem câte s-au aprobat. Până acum nu avem nicio informaţie în acest sens, dar având în vedere că, în anii anteriori, am avut foarte multe lucrări aprobate prin Secretariatul de stat pentru culte, sper ca şi în acest an să primim finanţare. Avem speranţa că din cele 22 de documentaţii depuse, cel puţin zece să fie finanţate. Anul trecut, am avut 16 biserici finanţate prin Secretariatul de stat pentru culte. Finanţarea cea mai mare, 75.000 lei, a primit-o biserica de la Şerbăneşti, care anul acesta a fost finalizată. Sumele aici sunt de la 50.000 lei şi până la 200.000 lei”, a afirmat Iorga.
El a adăugat că dintre documentaţiile depuse anul acesta, la Secretariatul general pentru culte, cea mai mare valoare o are proiectul pentru reabilitarea bisericii din satul Popeşti, comuna Văleni. Este vorba de vreo 250.000 lei.
„Prin Secretariatul de stat pentru culte, finanţarea se face etapizat, semestrial. Se aprobă o sumă, se justifică suma respectivă, iar la rectificarea bugetară se dă diferenţa. Atât Episcopia prin parohii, cât şi administraţiile publice locale, au început să înţeleagă că trebuie să facem proiecte cât mai bune ca să putem obţine fonduri. Practic, este un concurs de dosare, care sunt documentaţiile cele mai bune, acelea primesc şi finanţare. Aici este un colectiv care colaborează pentru obţinerea fondurilor, respectiv proiectantul şi firma de consultanţă”, a conchis Iorga.