luni, decembrie 23, 2024

Ultima ora

Sport

Monument istoric de la 1900, restaurat cu fonduri europene

Casa Dianu, din Craiova, monument istoric ce datează de la 1900-1905, va fi consolidată și restaurată pentru a fi transformată într-un Muzeu al Cărții și Exilului Românesc, printr-un proiect cu fonduri europene a cărui valoare se ridică la peste 4,5 milioane de euro și pentru care contractul de finanțare a fost semnat joi.

contract-casa-dianu

Casa Dianu a fost locuință a familiei cu același nume, moșieri cunoscuți în Craiova de la începutul secolului XX. Ulterior, edificiul a fost sediu al Școlii de Artă „Cornetti”, iar în prezent se află în proprietatea Consiliului Județean Dolj, sub administrarea Bibliotecii Județene “Alexandru și Aristia Aman”.

Casa, împreună cu alte două corpuri de clădire, se află într-o curte de 1.300 de metri pătrați. Imobilul are un regim de înălțime pe trei niveluri (demisol, parter, mansardă) cu trei căi de acces, intrarea principală prezentând un șir de trepte exterioare, acoperite de o marchiză, și unul de trepte interioare care dau într-un vestibul ce asigură accesul și la demisolul clădirii. Deși este o bijuterie arhitecturală, nu a putut fi dată circuitului public, fiind într-o stare avansată de degradare.

Policlinica Buna Vestire Craiova

Clădirea va fi acum readusă la viață printr-un proiect cu fonduri europene, pentru care contractul de finanțare a fost semnat joi. Odată reabilitată, Casa Dianu va fi transformată într-un Muzeu al Cărții și Exilului Românesc.

Este un demers cu o valoare nerambursabilă de aproximativ 4,5 milioane de euro și o cofinanțare a Consiliului Județean Dolj de 2 la sută din valoarea cheltuielilor eligibile, ceea ce înseamnă aproape 200.000 de euro. În principiu, lucrările se referă la consolidare – atât la demisol, parter, cât și la mansardă, care va fi transformată într-o zonă interactivă, precum și la restaurarea clădirii și la procurarea dotărilor“, a declarat Marilena Bogheanu, directorul general al Agenției pentru Dezvoltare Regională Sud-Vest Oltenia.

Președintele Consiliului Județean Dolj, Ion Prioteasa, afirmă că finanțarea nerambursabilă pentru acest proiect este de ajutor pentru administrația județeană.

Acești bani înseamnă foarte mult pentru noi și, dacă ar fi să ne raportăm la bugetul instituției noastre, am vedea că finanțarea nerambursabilă obținută prin acest demers reprezintă o mare parte din sursele proprii pentru investiții ale CJ Dolj în anul 2017.

Proiectul este cu adevărat spectaculos și își propune să pună în valoare un imobil deosebit din centrul Craiovei, Casa Dianu, care a aparținut unei vechi familii boierești, renumite prin personalitățile pe care le-a dat Băniei – magistrați, oameni politici sau profesori. Este un spațiu aparte, iar vizitatorii vor descoperi că multe dintre încăperile acestui edificiu se aseamănă cu cele din Palatul «Jean Mihail», în care funcționează Muzeul de Artă”, a afirmat Prioteasa.

Odată restaurată, clădirea va găzdui Muzeul Cărții și Exilului Românesc, muzeu ce va beneficia de documentele și volumele de carte donate de academicienii Basarab Nicolescu, Dinu C. Giurescu și Dan Berindei, pentru care vor fi amenajate săli speciale.

„Toate bunurile culturale, artistice și literare, pe care le va adăposti au fost create în cei 45 de ani de comunism românesc de românii din afara granițelor țării. S-a încercat și s-a reușit într-o mare măsură recuperarea unora dintre cele mai valoroase fonduri de documente și arhive ale generației exilului. Fără deosebire, toate fondurile și colecțiile care vor deservi viitorul muzeu sunt extrem de necesare pentru îndeplinirea obiectivului nostru de reîntregire a culturii naționale cu întreg tezaurul cultural realizat în afara granițelor României în cei 45 de ani de comunism”, a precizat Lucian Dindirică, managerul Bibliotecii Județene „Alexandru și Aristia Aman” din Craiova.

Muzeul va cuprinde și fonduri de carte, precum și mobilier ce au aparținut lui Mircea Eliade, biblioteca și fondul personal al lui Leonid Mămăligă, dar și Arhivele Cenaclului de la Neuilly și ale Asociației Hyperion.

O veste încurajatoare vine de la același Basarab Nicolescu, persoana care demonstrează foarte multă prietenie față de noi, pentru că a reușit să-l convingă pe cunoscutul regizor Andrei Șerban, stabilit la New York, săși doneze corespondența și arhiva pe care le-a acumulat în perioada celor cinci decenii de existență în exil. Totodată, suntem în tratative avansate cu două asociații românești, din Canada și din Statele Unite ale Americii, continuatoare ale unor asociații din perioada exilului, pentru un viitor transfer de documente inedite către Craiova”, a mai declarat managerul Bibliotecii Județene „Alexandru și Aristia Aman“.

Politica