Un copil se numără printre cele trei cazuri de îmbolnăvire cu boala Lyme, despre care DSP Olt spune că au fost confirmate de laboratorul Institutului Cantacuzino Bucureşti.
Şeful Secţiei Boli Infecţioase din cadrul Spitalului Judeţean Slatina, medicul Carmen Dumitrescu, a declarat că cele trei cazuri de îmbolnăviri provin din Slatina, Găneasa şi Scorniceşti. Deşi Direcţia de Sănătate Publică a transmis, printr-un comunicat, că existenţa virusului a fost confirmată de Institutul Cantacuzino Bucureşti, reprezentantul spitalului susţine că analizele nu sunt complete, încă.
„Cei trei pacienţi, un copil şi doi adulţi, sunt bine. Au făcut tratament injectabil cu antibiotic, în spital, şi li s-a dat şi acasă, până la 21 de zile, nu sunt probleme. Au venit cu muşcătură de căpuşă, li s-au acordat îngrijirile medicale, dar nu avem confirmată boala, la acest moment. Pentru confirmarea bolii Lyme, trebuie lucrate două analize, iar Institutul Cantacuzino Bucureşti a lucrat-o doar pe prima. Pentru cea de a doua, momentan, nu au reactivi”, a declarat doctorul Carmen Dumitrescu.
Trei cazuri de boala Lyme, provocată de muşcătura căpuşelor, au fost confirmate în judeţul Olt, potrivit informaţiilor remise, vineri dimineaţa, de Direcţia de Sănătate Publică (DSP) Olt.
Potrivit datelor remise de DSP Olt, în primul semestru al anului 2017, în judeţ, s-au înregistrat trei cazuri de boala Lyme, confirmate cu laboratorul din cadrul Institutului Cantacuzino Bucureşti.
Boala Lyme sau Borrelioza este o boală infecţioasă produsă prin înţepătura de căpuşe având că agent etiologic o spirochetă.
„Borrelioza poate fi diagnosticată numai prin probe de laborator, dar nu mai devreme de 21 zile de la debutul înţepăturii de căpuşă. Creşterea numărului de îmbolnăviri transmise prin căpuşe este favorizată de schimbările climatice (fluctuaţii de temperatura, precipitaţii abundente ) şi vegetaţie”, se arată într-un comunicat remis de DSP Olt.
În cadrul măsurilor de protecţie personală împotriva infestării de căpuşe, specialiştii DSP recomandăm populaţiei: protecţia individuală în cazul deplasării în zone de risc (purtarea unor haine deschise la culoare, cu pantaloni lungi introduşi în şosete de culoare deschisă şi textura deasă); purtarea unor pantofi fără orificii sau decupaje; prezentarea la medic în cazul în care se constată prezenţa unei căpuşă fixată pe piele (atât în scopul extragerii corecte, cât şi în vederea educaţiei pentru observarea eventuală a apariţiei unor simptome).