Dub it: One voice, many languages
Metode inovative în supratitraj pentru artele performative
În perioada 27-29 iunie 2017 va avea loc la Craiova, OPEN LAB#3, o întâlnire din cadrul proiectului Dub it: One voice, many languages desfăşurat în parteneriat cu Théâtre de Liège. Acest OpenLab este cea de-a treia întâlnire de lucru a proiectului „Drama goes Digital”, primele fiind la Nancy-”Stage your city” şi la Linz -“Make distance non-existant”.
Teatrul Naţional „Marin Sorescu” participă la „Drama goes Digital”, proiect iniţiat de ETC, co-finanţat prin programul Comisiei Europene „Europa Creativă” alături de alte teatre şi oameni de ştiinţă din Olanda, Franţa, Belgia, Germania, Croația şi Norvegia, cu scopul de a introduce noile tehnologii media în arta spectacolului. Pe parcursul celor trei zile, vor avea loc mai multe conferinţe, prezentări şi vizite de lucru, cu privire la Realitate Virtuală, noile tehnologii folosite în teatru, supratitrări pentru spectacole realizate prin tehnologii digitale avansate.
Program:
Miercuri, 28 iunie, ora 9:30, INCESA.
Ce este INCESA? Este un hub de cercetare ce işi propune să furnizeze tehnologii eficiente şi folositoare unor comunităti numeroase. Specialişti din domeniul IT, robotică şi mectronică ne vor prezenta laboratoarele, tehnici de lucru, procese şi simulatoare pentru noile tehnologii.
Care este legatura cu teatrul?
Timpul şi inovaţia nu iartă pe nimeni, iar bătranul Shakespeare trebuie înţeles de toată lumea, în toate limbile pământului. O echipă de ingineri romani, de la INCESA şi una de belgieni, de la MULTITEL lucrează la un soft care va permite supratitrarea spectacolelor folosind metode inovative. Despre asta ne vor povesti lect. Claudiu Ionuţ Popirlan, asistent manager INCESA Maria Negrilă, dar şi doi dintre studenţii care lucrează la acest proiect, Florina Besnea şi Răzvan Sirbu.
Joi, 29 iunie, ora 10.00, sala Ia te uită!
CINETic Bucuresti. Prietenii de la acest centru interdisciplinar foarte tânar (din 2015) se ocupă cu cercetarea şi inovaţia în mediul digital şi se întreabă cum se pot îmbunătăţi performanţele umane la nivel cognitiv şi emoţional folosind tehnici din cinema, teatru sau Realitate Virtuala (VR). Cei 4 cercetători ne vor povesti pe larg despre lucrul lor iar la final ne vom juca şi desena în spaţiu cu OCHELARI DE REALITATE VIRTUALA ( OCULUS Rift VR).
Pe Alexandru Berceanu, directorul CINETic, il veţi intalni la Craiova alături de alţi 3 colegi de-ai săi, Grigore Burloiu, Ştefan Damian şi Marius Hodea, care ne vor ne vor povesti pe larg despre activitate lor. Cateva imagini despre aceasta puteţi vedea în următorul material: www.youtube.com/watch?v=K2Xni2lWswg&t=16s
Alexandru Berceanu este regizor independent, a montat peste 15 spectacole în teatre independente și de stat şi este interesat de dramaturgia nouă și extinderea ariilor de expresie perforamtivă. Ultimul său spectacol inter@FAȚA, produs cu o finanțare AFCN, a concretizat intersul pentru domeniul neuro-cognitiv și intersecția sa cu artele performative, în cadrul spectacolului generându-se muzică în timp real porninid de la undele cerebrale monitorizate EEG. Muzica generată evidenția reacția emoțională a spectatorului monitorizat EEG în timpul spectacolului.
La aceste întâlniri sunt aşteptaţi toţi cei interesaţi de noile tehnologii în teatru şi nu numai, inovaţie şi realitate virtuală. Intrarea este libera iar pentru vizita la INCESA, punem la dispoziţie microbuzul OpenLab care va pleca din parcarea Teatrului Naţional (Calea Bucureşti), la ora 9:00. Locurile sunt limitate, de aceea ii rugăm pe toţi cei interesaţi să rezerve un loc la numărul de tel. 0766.649.979 sau prin e-mail: [email protected].