marți, decembrie 24, 2024

Ultima ora

Sport

Stadionul de atletism scoate circa 3,5 milioane de euro din buzunarele craiovenilor

Primăria Craiova scoate din bugetul local peste 15 milioane de lei pentru varianta nouă a stadionului de atletism. Acesta a fost trecut de la categoria V la categoria III, anul trecut, cu scandal în Consiliul Local, atunci când consilierii de opoziţie au întrebat de ce nu s-a făcut de la început un stadion strict de atletism, de ce au fost lucrările sistate, cerând, totodată, şi lămuriri privind schimbările financiare ce vor veni odată cu eventualele modificări ale proiectului. Comparativ, costurile se ridică la peste jumătate din cât este nevoie pentru reabilitarea Colegiului Național „Carol I”.

Municipalitatea craioveană a scos licitaţie contractul pentru proiectarea şi execuţia noii variante pentru stadionul de atletism, care a fost trecut la categoria III de la categoria V. Acesta va avea funcţionalitate strict de atletism, înainte el fiind destinat şi meciurilor de fotbal.

Schimbarea a intervenit după ce, de la demararea construcţiei variantei iniţiale a stadionului, terenurile de la Cantonamentul din Lunca Jiului au fost reabilitate, astfel că echipa de fotbal nu mai avea nevoie de încă un teren de antrenament.

Policlinica Buna Vestire Craiova

Proiectul de schimbare a fost unul cu tam-tam. În urmă cu câteva luni, consilierilor locali le-a fost prezentată o informare prin care li se cerea să spună dacă sunt de acord cu această modificare.

„La vremea respectivă, am gândit că, până se va construi stadionul mare, va trebui să avem o bază care să asigure echipei locul unde să joace. Asta însemnând acest stadion, care avea cele două funcţiuni, de atletism şi de fotbal. Era obligaţia noastră, conform legii, ca în momentul în care demolezi o bază sportivă, pentru că aici este vorba despre implicaţiile legale, să construieşti o altă bază sportivă în loc. Adică, dacă demolam „Ion Oblemenco”, care avea ambele funcţiuni, cu pistă de atletism şi teren de fotbal, şi construiam un stadion de fotbal, trebuia să gândim, automat, pentru cealaltă funcţiune, o bază sportivă nouă, conform legii (…) Bugetul iniţial pentru stadionul de atletism a fost de 1,7 milioane de euro. Până acum, s-au cheltuit 600.000 de euro. A mai rămas un rest de 1,1 milioane de euro. Dacă vom decide să mergem mai departe cu un stadion de atletism la standard european şi aşa cum trebuie să fie, până la urmă, din punctul meu de vedere, va trebui să mai facem o cheltuială de un milion de euro”, explica, atunci, fostul primar Lia Olguța Vasilescu.

Lucrarea, peste jumătate din costul reabilitării Colegiului „Carol I”

Iată că, în momentul de față, stadionul de atletism se ridică, cel puțin estimat, la suma de 15,591,575.82 de lei fără TVA, echivalentul a 3.464.794,626 de euro fără TVA.

Valoarea estimată se compune din servicii de proiectare (341.962,30 lei), asistență tehnică din partea proiectantului (8.136,00 lei), lucrări de construcții și instalații (10.532.156,54 lei), utilaje, echipamente tehnologice și functionale cu montaj (1.133.616,83 lei), utilaje fără montaj și echipamente de transport (497.993,91 lei) și organizare de șantier (106.455,18 lei). Banii vor fi suportați exclusiv din bugetul local. Prin comparație, valoarea depășește jumătate din cât ar urma să coste reabilitarea Colegiului Național „Carol I”.

Conform caietului de sarcini, „Se va prelua pe cât posibil configuraţia structurală a proiectului anterior autorizat, în anul 2015, pentru categoria V IAAF, iar modificările ce vor fi aduse vor include lucrările necesare pentru omologarea stadionului pentru categoria III IAAF. Pentru ridicarea standardului IAAF la categoria III, sunt necesare o serie de modificări ale proiectului iniţial autorizat la categoria V, de construcţie a unor noi spaţii, de regândire funcţională a spaţiilor interioare în corpul de clădire, de suplimentare a unor instalaţii sportive aflate pe terenul de competiţie, de configurare a unei zone de încălzire (warm-up) adiacente terenului de competiţie, precum şi adăugarea unor instalaţii tehnice. Astfel este necesară obţinerea unei noi autorizaţii de construire pentru noua temă conform legislaţiei in vigoare”.

Lucrarea ar trebui să fie gata la 15 luni de atribuire, conform documentației, fiind necesare cinci luni pentru proiectare și zece luni pentru execuție.

Politica