miercuri, decembrie 25, 2024

Ultima ora

Sport

Pericol la scăldat

Zilele toride care încep să își intre în drepturi ne îndeamnă să găsim locuri unde să ne răcorim. Dar, oricât de tentante ar putea fi locurile neamenajate special pentru așa ceva, acestea trebuie evitate. Pe lângă pericolul de înec, bolile care pot fi luate din aceste locuri nu sunt deloc de neglijat.

Scăldatul în locuri neamenajate corespunzător plaje, grupuri sanitare, duşuri, determină riscuri majore pentru sănătate. Chiar dacă temperaturile ridicate din ultima perioadă determină multe persoane să meargă la scăldat în râuri, lacuri, iazuri, canale de irigaţie, Direcţia de Sănătate Publică a Judeţului Dolj recomandă populaţiei să meargă la scăldat doar în locuri special amenajate, ştranduri şi piscine, care respectă normele minime de igienă. În judeţul Dolj nu există nicio zonă naturală amenajată pentru îmbăiere. Riscurile pentru sănătate la care se expun persoanele care se scaldă în râuri, lacuri, iazuri, canale de irigaţie, în locurile care nu sunt special amenajate, sunt multe și deloc de neglijat. Pe primul loc este decesul prin înec, deoarece nu este cunoscută exact adâncimea locului în care se scaldă iar în apele curgătoare se pot forma vârtejuri. Urmează îmbolnăviri prin leptospiroză, boală infecţioasă manifestată prin febră, dureri de cap, dureri musculare, afectarea ficatului şi icter, afectarea rinichilor. Meningită, care se manifestă prin inflamaţia foiţelor de înveliş ale creierului şi/sau măduvei spinării,manifestată prin febră, durere de cap severă şi persistentă, gât înţepenit si dureros la mişcare, convulsii si tulburări ale stării de conştientă. Deloc de neglijat sunt și bolile de piele, micoze,eczeme, dar și bolile digestive, boală diareică, hepatită de tip A, holera, febra tifoidă, dizenteria. Afecţiuni ale ochilor şi urechilor, blefarite, conjunctivite, otite, sinuzite. Nici pe malul acestor ape nu zona nu este sigură, aici există riscul de înțepături de căpuşe de la care se poate lua boala Lyme. Căpușele sunt mai atrase de zolele de pe un risc maluri cu boscheţi, vegetaţie sălbatică.

Boala diaretică acută, pericolul zilelor toride

Policlinica Buna Vestire Craiova

În cadrul activităţii de supraveghere şi control a BDA care se desfăsoară la nivel naţional în perioada 1 iunie – 31 octombrie, în săptămâna 22/2017, în judeţul Dolj au fost diagnosticate 73 cazuri cu BDA, din care 4 de catre cabinetele de medicină de famile. Au fost internate în spital 69 cazuri suspecte de BDA din care au fost confirmate 69, etiologia fiind precizată la 16 cazuri: 3 E.Coli, 3 Rotavirus, 7 Giardia şi 3 alţi agenţi. Nu s-au înregistrat decese la grupa de vârsta sub un an. Nu s-au raportat cazuri suspecte de sindrom hemolytic uremic (SHU). Grupele de vârstă cele mai afectate au fost 1-4 ani (21 cazuri) si 15-64 de ani (26 cazuri). La nivelul laboratoarelor din judeţ s-au lucrat un număr de 230 probe din care 137 coproculturi (9 pozitive / s-au ixolat: Rotavirus-3cazuri, alte patotipuri de E. coli-3 cazuri, alţi agenţi-3 cazuri) și 93 ex. coproparazitologice (7 pozitive/s-au izolat Giardia lamblia-7 cazuri), se arată într-un comunicat emis de Direcția de Sănătate Publică Dolj.

Politica