luni, decembrie 23, 2024

Ultima ora

Sport

Soarele, dușman și prieten

Soarele, de care ne bucurăm din plin în ultimele zile, poate să ne fie cel mai mare dușman, dar și cel mai bun prieten. Și cum perioada concediilor începe și deja visăm la plaje însorite, trebuie să avem grijă și la modul în care ne expunem la soare, în ce perioade ale zilei și mai ales, la ce să fim atenți.

Dermatologii spun că primul lucru pe care trebuie să îl stabilim este fototipul de piele pe care îl avem. „Sunt șase fototipuri de piele, în funcție de pigmenare. De la 1, cei cu pielea albă, doi și trei sunt persoanele blonde, cu ochi deschiși și tot așa până la șase, persoanele cu piele neagră. În funcție de această pigmentare știm și cât să stăm la soare și cum să ne protejăm”, spune Virgil Pătrașcu, Șeful Clinicii de Dermatologie din cadrul Spitalului Clinic Județean de Urgență Dolj. Odată stabilit tipul de fotopigment, vom sta mai mult sau mai puțin la soare. Cei cu pielea deschisă, mai puțin. Importante sunt și tipurile de creme pe care le folosim. Există creme cu protecție la ultravioletele B (UVB), care ignoră faptul că extrem de nocive sunt și ultravioletele A (UVA), care intră mult mai adânc la nivelul pielii. Ca atare, cea mai bună protecție este împotriva ambelor tipuri de ultraviolete. Cele mai bune perioade de expunere sunt orele dimineții, până la ora 11, și cele ale amiezii, după ora 17:00.

În caz de arsuri, hidratați

Policlinica Buna Vestire Craiova

În cazul în care totuși ați exagerat și pielea este roșie și ustură, aceasta trebuie hidratată, cu creme cu cortizon și luate medicamente antihistamice, care vor reduce din senzația de usturime. „Leacurile acelea cu iaurt, dau doar o senzație de bine, prin faptul că iaurtul este rece, dar nu repară nimic”, avertizează doctorul Pătrașcu. Dacă arsura este mai gravă și au apărut acele bășicuțe la nivelul pielii, trebuie mers la medicul dermatolog care va prescrie o mixtură ce are efect de uscare.

Prieten bun la nevoie

Expunerea la soare poate fi și extrem de benefică în cazurile de rahitism, acnee, psoriazis, dermatita atipică, dar și pentru că soarele ne dă o stare de bine psihică. Și tocmai pentru a explica beneficiile, dar și riscurile soarelui, dermatologii, rezidenți și medici plini din Craiova, merg frecvent în perioadele de vară la colegiile din oraș pentru a le explica elevilor ce și cum trebuie să facă. „La 18 ani pielea deja este maturizată și are stocate toate informațiile pentru întreaga viață. Educația din acest punct de vedere este extrem de importantă. Anul acesta vom merge și pe litoral pentru a educa turiștii în ceea ce privește riscurile la care se expun”, a conchis Virgil Pătrașcu.

Politica