Primăria Craiova a emis, luni, certificatul de urbanism pentru construirea fabricii de producție a etanolului din celuloză. Vorbim despre fabrica Clariant, investiție anunțată încă de anul trecut de către fostul primar, Lia Olguța Vasilescu. Compania nu a primit de la Ministerul Finantelor ajutorul de stat cu care era trecut pe lista scurtă, însă a fuzionat, în urmă cu circa o săptămână, cu o altă companie importantă din domeniu, rivalul Huntsman.
Primăria Craiova a emis, pe 29 mai, Certificatul de Urbanism pentru construirea fabricii de producție a etanolului din celuloză. Acesta vizează construcția de platforme pentru instalații tehnologice și unități de producție, estacade pentru instalații, anexe administrative, anexe tehnice, casă pentru poartă, drumuri și platforme, parcaje, amenajarea unui drum de acces, a spațiilor verzi, împrejmuirea, branșamentele pentru utilități și organizarea de șantier.
Fabrica ar urma să fie localizată în vecinătatea CET II, pe Aleea 3 Bariera Vâlcii. Suprafața terenului vizat este de 42.329,68 mp.
Compania Clariant, care se afla pe lista scurtă pentru ajutorul de stat, ar fi trebuit să primească, de la Ministerul Finanțelor, un ajutor de stat de 68 de milioane de lei, lucru care nu s-a mai întâmplat.
Clariant, fuziune cu Huntsman
Însă grupul elvețian Clariant și rivalul american Huntsman au anunțat, pe 22 mai, printr-un comunicat de presă, că vor fuziona într-o nouă companie, conform site-ului clariant.com.
Noua HuntsmanClariant, la momentul fuzionării, va avea o valoare de circa 20 de miliarde de dolari. Tranzacția ar urma să se încheie până la finele anului 2017. Clariant va deține 52% dintre acțiuni, iar Huntsman, 48%.
Investiţia care a fost anunțată la Craiova presupune o tehnologie modernă. La fabrică ar urma să se producă și lignină, pe care CET II o va folosi în locul lignitului. Clariant are un contract de leasing, cu drept de cumpărare după ce se termină procedura cu actele şi cu avizele, cu două firme care au terenul lângă CET II, unde va fi fabrica. Rămâne de văzut ce se va întâmpla mai departe, la Craiova, după fuziunea celor două companii.
Clariant a fost formată în 1995 ca o desprindere de la compania chimică Sandoz, care a avut şi ea bazele în Basel (Elveţia) în anul 1886. Prin descendenţa sa directă, compania a acumulat cunoştinţe şi experienţă în domeniul chimiei şi industriei pe o perioadă de aproximativ 150 de ani. Clariant s-a extins prin încorporarea activităţii de produse chimice de specialitate Hoechst (Germania) în 1997, precum şi prin achiziţia BTP plc (Marea Britanie) în 2000 şi a diviziei Masterbatches în 2006. În 2008, grupul a cumpărat furnizorii de coloranţi de top din Statele Unite, Ryte Systems şi Ricon Colors. Cea mai recentă achiziţie, conform site-ului grupului, a fost compania inovativă de chimicale speciale Süd-Chemie (Germania), care a fost definitivată pe 21 aprilie 2011.