Funcţionarii din mai multe primării din judeţ, printre care Caracal, Scorniceşti, Balş sau Potcoava, au protestat, miercuri dimineaţa, în faţa instituţiilor, fiind nemulţumiţi de prevederile viitoarei legi a salarizării.
Potrivit preşedintelui Sindicatului din Administraţia Publică (SAP) „Consilium” Olt, Octavian Chelemen, pe lângă cele patru oraşe, s-a protestat şi în câteva primării de comune.
„S-au organizat proteste pe la Primăria Caracal, Primăria Scorniceşti, Primăria Balş, unde s-a început chiar de ieri, Potcoava. După câte am înţeles, mai sunt şi câteva primării de comune. Aceştia pe care i-am menţionat sunt cei care m-au anunţat. La Caracal, chiar m-au chemat şi am fost alături de ei. Sunt două variante de protest: s-au purtat şi banderole, s-a întrerupt şi lucrul. De exemplu, la Caracal, s-a întrerupt lucrul de pe la ora 8.30 şi sunt şi acum în faţa instituţiei (ora 10.00 – n.red.). Ştiu că la celelalte instituţii poartă banderole. Şi aceasta este o formă de protest”, a declarat Chelemen.
El a adăugat că funcţionarii din primării sunt nemulţumiţi de faptul că nu există o grilă de salarizare, în viitoarea lege a salarizării unitare, dar şi de faptul că salariile lor fi stabilite de consiliile locale. „Este un protest spontan, nu este iniţiat de sindicat. Angajaţii au hotărât să iasă. Nu ştiu cât va continua sau cât va dura, însă oamenii sunt foarte nemulţumiţi pentru că sunt consideraţi funcţionari de mâna a doua şi că pentru ei nu există grilă de salarizare. Aceasta este principala lor doleanţă, să aibă şi ei o grilă de salarizare, ca toţi ceilalţi funcţionari”, a mai spus Octavian Chelemen.
Și în județul Dolj au fost proteste în câteva localități, fiind vorba despre o grevă japoneză.
„Nu este nimic organizat. Oamenii protestează independent. Cei care doresc să o facă”, a precizat, miercuri, Ringo Dămureanu, președintele Sindicatului Administrației Locale „Forța Legii”.
Angajații din administrația publică locală au fost însă informați, pe site-ul sindicatului, că „miercuri încep protestele, pe durată nedeterminată”.
„Nu mai putem opri oamenii, aflați în pragul disperării, al profundei dezamăgiri şi al protestelor spontane. Greva japoneză va începe miercuri dimineața, pe durată nedeterminată. Luni sau marți, săptămâna viitoare, vom organiza un mare miting de protest la porțile Parlamentului, în funcție de ziua în care se va dezbate în Comisia de Muncă din Camera Deputaților acest proiect de lege, aprobat de către Senat”, se arată în informarea publicată pe site-ul sindicatului „Forța Legii”.