De la începutul anului și până în prezent, polițiștii au descoperit noul „sport” preferat al doljenilor: condusul mașinii în stare de ebrietate. Iar cifrele pe care aparatul etilotest le arată uneori sunt de-a dreptul astronomice. În ciuda faptului că riscă dosare penale dacă sunt prinși băuți la volan, doljenii merg pe principiul că băutura taie frica de a fi prins.
Nu există nici o zi în care, pe notele de presă de la poliție, să nu apară măcar un doljean care a fost prins la volan băut. Cu toate acestea, nimic nu pare să îi descurajeze pe aceștia. Nici măcar faptul că se află sub control judiciar. „În această dimineață, în jurul orei 8.45, polițiști din cadrul Biroului Rutier, aflați în executarea atribuțiilor de supraveghere și control al traficului rutier, l-au depistat pe Ş.IONEL, 31 de ani, din Craiova în timp ce conducea un autoturism ( Audi ), pe strada Amaradia din municipiu, având o concentrație de 0,55 mg/l alcool pur în aerul expirat. Craioveanul, de 31 de ani, a fost condus la U.P.U. Craiova unde i-au fost prelevate probe biologice în vederea stabilirii alcoolemiei. Celui în cauză i s-a întocmit dosar de cercetare penală în conformitate cu prevederile legale”, se arată în ultimul comunicat trimis de către biroul de presă al Inspectoratului Județean de Poliție Dolj. Bărbatul este fiul unui cunoscut interlop de etnie romă, care este, la rândul său, în fel de fel de certuri cu legea. Acesta este plasat sub control judiciar.
Statistici îngrijorătoare
Conform datelor de la Inspectoratul Județean de Poliție, numai în luna aprilie a acestui an, au fost aplicate peste 65 de sancțiuni contravenționale unor șoferi care au fost găsiți băuți la volan. Dintre acestea 52 au fost aplicate de polițiștii de la rutieră și 13 de cei de la ordine publică. Pentru conducerea sub influența băuturilor alcoolice, conform legii, șoferul riscă o amendă de nouă puncte a câte 145 de lei, adică 1.305 lei, în cazul în care alcoolemia este de 0.10-0.40 mg/l alcool pur în aerul expirat, iar peste 0.40 alcool pur în aerul expirat fapta este deja infracțiune și șoferul este dus la o unitate medicală pentru recoltarea probelor bilologice. Dacă în momentul prelevării probelor îmbibația alcoolică este de peste 0.80 de gr/l alcool pur în sânge, pedeapsa este închisoarea de la unu la cinci ani sau cu amendă penală.