luni, decembrie 23, 2024

Ultima ora

Sport

Calul Troian al salariilor mărite ar putea scoate sindicaliștii în stradă

Sindicaliștii din sănătate susțin că legea salarizării este în realitate un cal Troian care nu face nimic altceva decât discriminări. Aceștia spun că nu este normal, în formula legii actuale, ca un șofer de ambulanță să ia mai mulți bani decât asistentul medical principal. De asemenea, în lege se găsesc, conform acestora, mari scăpări, ca de exemplu faptul că salariile ar urma să le gestioneze conducerea unității spitalicești, nu Consiliile Județene, Locale sau Ministerele, ca până acum. Legea a trecut, marți, de Senat. Dacă va trece și de Camera Deputaților în aceeași formulă, sindicaliștii amenință cu proteste în toată țara.

Ionel Cotojman, liderul Federației Hipocrat susține că legea este bună doar pentru primari, dar nu și pentru restul bugetarilor, iar în ceea ce privește sistemul de sănătatea, aceasta face mari discriminări în ceea ce privește categoriile de muncă. „Banii până acum se duceau către ordonatorul de credite, minister, consilii. Acum practic managementul spitalului este cel care decide salariile și el este cel care are un cuvânt de spus, ceea ce nu este normal”, spune Ionel Cotojman. Pe de altă parte, sindicaliștii spun că există mari discrepanțe între salarii, mai ales că unele se măresc de la 1 ianuarie 2018 cu suma propusă pentru 2022, iar altele treptat. Acesta spune că normal ar fi să crească toate cu același coeficient de la 1 ianuarie 2018. “Cu data de 1 ianuarie 2018 cresc doar salariile asistenților și al medicilor. Restul personalului: laboranți, infirmiere, liftieri, brancardieri și tot personalul auxiliar vor primi treptat bani până când vor ajunge la nivelul lui 2022, până în 2021. Ceea ce nu este normal. Dacă tot ridicăm un nivel, acesta trebuie ridicat la toată lumea”, mai spune Cotojman. Un alt exemplu elocvent al noii grile de salarizare este acela că, după măriri, un șofer de ambulanță va avea un salariu mai mare decât asistentul principal din aceeași ambulanță.

Trecută de Senat

Policlinica Buna Vestire Craiova

Legea a fost, ieri, votată de senatori, ceea ce a provocat rumoare printre sindicaliști. Aceștia și-au petrecut dimineața dând telefoane, iar zilele următoare vor face public programul protestelor. „Am discutat toată dimineața cu toți liderii de sindicat din Sănătate. Vom demara protestele dacă legea trece, în această formă, și de Camera Deputaților. Ieșim în stradă dacă este cazul, nu mai acceptăm compromisuri la acest nivel. Și nu discutăm aici doar de proteste locale, ci de proteste la nivel național”, a mai spus Cotojman.

Senatorii au adoptat, marţi, Legea salarizării unitare, în forma care a trecut de Comisia de muncă. Proiectul de lege a fost votat cu 85 de voturi „pentru”, 12 abţineri şi 10 voturi „împotrivă”. Deputaţii vor putea depune amendamente până luni, 29 mai, termenul de depunere a raportului fiind 6 iunie. „Termenul de depunere a amendamentelor este 29.05.2017, iar termenul de depunere a raportului este 6.06.2017”, a declarat pentru Mediafax secretarul PSD al Camerei Deputaţilor, Ioana Bran. Comisia pentru muncă şi protecţie socială va fi sesizată pe fond pentru a dezbate şi a întocmi raportul asupra Legii salarizării bugetare, în timp ce Comisia de buget, finanţe şi Comisia juridică vor fi sesizate pentru avize, a precizat Ioana Bran.

Anamaria Turmacu

Politica