După ce a creat panică printre craioveni, lupul găsit, ieri, liber, pe aleile din Parcul “Nicolae Romanescu” s-a dovedit a fi, în realitate, un câine. Este adevărat, nu un câine banal, vorbim despre un lup cehoslovac, o specie rară și care este rezultatul încrucișării dintre lupul carpatin și ciobănescul german. Specia este relativ nouă, iar un exemplar poate ajunge chiar la 2.500 de euro. Din cauza genelor de lup, câinele semănă izbitor cu strămoșul său sălbatic.
Anamaria Turmacu
Misterul lupului din parc a fost dezlegat chiar marți seara, când proprietara a venit la Grădina Zoologică să își ia… câinele. Acesta îi aparține unei femei de 21 de ani, din Craiova, care a adus cu ea toate documentele de identificare ale animalului: carnet de sănătate, document de identidicare, emise de un Cabinet Veterinar din Craiova. „Animalul face parte dintr-o rasă care nu este agresivă, un câine lup cehoslovac, în vârstă de un an și jumătate și care, de asemenea, avea implatat un cip, fiind luat și în evidențe. Din declarațiile femeii reiese că animalul a fugit dintr-o curte din satul Secui și s-a deplasat în zona Parcului Romanescu, fiind familiarizat cu locația respectivă întrucât pe parcursul unei perioade de aproximativ nouă luni a fost dresat aici”, se arată în comunicatul emis de către Inspectoratului Poliției Județene Dolj.
De ce s-a creat confuzia?
Lupul cehoslovac este un mix între lupul carpatin și ciobănescul german, creat în 1955 într-un experiment cehoslovac. Inginerul ceh Karel Hartl a inițiat crearea acestei rase.
Planul de dezvoltare a rasei a fost conceput in 1965, după terminarea experimentului. Scopul era integrarea calităților folositoare ale lupului cu cele ale câinelui. Având atât de mult lup în ei, le vine destul de greu să latre. Pe 26 mai 1958 s-au născut primii pui de câine ciobănesc cehoslovac. În anul 1989 rasa număra peste 1.500 de indivizi. În 1982 este recunoscută pe plan național, iar zece ani mai târziu, în anul 1999 a fost recunoscută oficial de FCI. După atenta selecționare a puilor în final a rezultat un câine care seamănă cu lupul, dar are inteligența ciobănescului german. Este un câine de talie mare cu înâlțimea minimă acceptată de 65cm si 26kg pentru masculi si 60cm, respectiv 20kg pentru femele. Blana sa cu aspect sălbatic original atrage privirile tuturor. Este impunător atât prin aspect cât și prin atitudine. Culorile care îl caracterizează sunt alb și gri. Capul este simetric, bine muscularizat. botul nu este gros. Conturul buzelor este de culoare neagră. Ochii sunt mici de culoarea chihlimbarului. Urechile sunt drepte subțiri și triunghiulare. Picioarele sunt drepte și puternice. Mușcătura poate fi în foarfecă sau în clește. Are mișcări armonioase și elegante. Toate simțurile sunt bine dezvoltate. Văzul și auzul sunt printre cele mai bune. Preferă zonele reci în locul celor calde. Acest câine a fost făcut pentru paza granițelor. Nu latră, în schimb mormăie, urlă sau schelălăie. Se folosește mult și de limbajul corpului. Este rezistent, poate alerga fără probleme o sută de kilometri. În alte țări este folosit ca și câine polițist sau salvator. Rasa este foarte rară. Exemplarele autentice, sănătoase sunt destul de scumpe: un mascul adus din Cehia la șase săptamâni costă 1.600 euro. În Franța sau Italia un exemplar poate ajunge chiar și la prețul de 2.500 euro.
Confuzie, din cauza asemănării cu lupul
“În urma selecției acestei rase, exemplarele dețin aspectul fenotipic al lupului carpatin în procent de 90%. Această rasă nu este o rasă agresivă, singura problemă fiind asemănarea fizică cu lupul, acest aspect creând panică în momentul expunerii publice, iar pentru a face deosebirea între rase am apelat la vicepreședintele Asociației Chinologice Oltenia, domnul Alin Dumitrescu. RAADPFL Craiova a gestionat această situație conform legii, apelând la organele abilitate. Exemplarul a fost predat proprietarului de drept prin verificarea microcipului și a Registrului de evidență a câinilor cu stăpân (RECS), proprietarul achitând contravaloarea tratamentului aplicat animalului. Menționăm că, animalul este vaccinat și nu a pus în pericol animalele din Grădina Zoologică Craiova sau publicul din Parcul Nicolae Romanescu”, a declarat Aurelia Filip, directoare RAADPFL Craiova.
Reamintim că, marți, angajații Regiei Autonome de Administrare a Domeniului Public și Fondului Locativ (RAADPFL) Craiova, care are în administrare Grădina Zoologică au prins câinele care se plimba în voie pe alei și, crezând că este un lup, l-au închis într-unul dintre țarcurile de la Zoo. La fața locului au ajuns și reprezentanți ai Direcției Sanitar Veterinare. Câinele a fost deparazitat, vaccinat și urma să stea în carantină timp de 14 zile. Văzând că este blând, angajații de la zoo au crezut că „lupul” a fost crescut în captivitate.