A fost protest, luni dimineața, și la Administrația Finanțelor Publice Dolj. Aproximativ 200 de angajați de la Finanțe au protestat în fața sediului instituției din Craiova, însă activitatea la ghișee nu a fost afectată. „Activitatea nu s-a blocat. Noi am deservit contribuabilii, nu ne batem joc de ei”, a declarat Viorel Ghencea, purtător de cuvânt al AJFP Dolj.
Liderii sindicali spun că protestul va continua și marți, fiind unul pe termen nelimitat.
„Suntem nemulțumiți că nouă o să ne scadă salariile odată cu aplicarea Legii Salarizării Unitare, dar și diferențele dintre noi și colegii noștri din Ministerul de Finanțe din aparatul central. Noi nu vrem să facem un caz social din chestia asta, nu vrem să sufere celelalte categorii dar vrem să tragem un semnal guvernanților și parlamentarilor să ne asculte și pe noi, să ne bage puțin în seama și să aplice principiile legii așa cum trebuie”, a precizat Brândușa Pălărie, reprezentant sindical.
Proteste au fost și la administrațiile fiscale din celelalte județe ale Olteniei, dar și în țară. În total, aproximativ 22.000 de salariaţi ai sistemului instituţional al Ministerului Finanţelor Publice au participat luni, la protestul spontan, ca reacţie la proiectul legii salarizării.
Salariaţii solicită: asigurarea păstrării în plată a salariilor avute la data intrării în vigoare a noii legi, dacă acestea sunt mai mari decât cele stabilite conform noilor dispoziţii, respectarea principiului “plată egală pentru muncă egală” pentru cei care desfăşoară aceeaşi activitate şi acelaşi volum de muncă; salarii egale pentru toţi salariaţii din instituţiile fiscale care administrează creanţele bugetare indiferent de subordonare, centrală sau locală, activitatea este la fel de solicitantă şi complexă, desfăşurată în baza aceleiaşi legislaţii fiscale; tratament nediscriminatoriu şi tranparent pentru toţi bugetarii, fără excluderea salariaţilor din administraţia publică locală din grilele de salarizare.
Prin noua reglementare se exclud practic salariaţii din administraţia publică locală din marea familie a bugetarilor, ei devin ,, nişte zilieri” la dispoziţia primăriilor; Constituirea unei noi familii ocupaționale, ale cărei atribuții sunt specifice și distincte privind colectarea și constituirea veniturilor bugetare, familia ocupațională financiar-fiscală, administrare venituri bugetare. Pentru reglementarea şi salarizarea unitară acest segment este strict necesar să se constituie această familie ocupaţională; dialog social real, prin acceptarea amendamentelor pertinente propuse de federaţiile reprezentative; respectarea deciziilor Curţii Constituţionale prin care se constată încălcări ale drepturilor lucrătorilor şi transpunerea lor în practică şi legislaţie, transmit reprezentanţii Sindicatului Forum din adminitraţia publică.