Magistraţii Tribunalului Dolj au modificat, vineri, controlul judiciar al „beizadelei” Andrei Lazăr, fiul judecătoarei Liliana Lazăr, care a activat la Judecătoria Craiova până în octombrie 2010, în prezent fiind la Judecătoria Mangalia, și în dosarul în care este cercetat pentru trafic de droguri. Acesta a cerut și a obținut înlocuirea obligației de a nu părăsi județul cu aceea de a nu părăsi țara. Asta după ce a obținut același lucru în procesul pentru scandalul provocat în noaptea de 13 spre 14 februarie 2016 la Casa Studenţilor din Craiova, în timpul căruia el şi complicele său au înjunghiat un craiovean, de 34 de ani aflat pe rolul Judecătoriei Craiova.
Întrucât Judecătoria Craiova îi înlocuise deja, luna trecută, obligația de a nu părăsi județul cu aceea de a nu părăsi țara, pentru a putea face acest lucru Andrei Lazăr, de 28 de ani, fiul judecătoarei Liliana Lazăr, a solicitat același lucru la Tribunalul Dolj, în dosarul în care este cercetat, sub control judiciar, pentru trafic de droguri. Vineri, 12 mai a.c., instanța i-a admis solicitarea. „Admite în parte plângerea formulată de inculpatul Lazăr Andrei împotriva ordonanţei nr. 222D/P/8 mai 2017 a DIICOT ST Craiova prin care s-a dispus prelungirea măsurii preventive a controlului judiciar pe o perioadă de 60 de zile, începând de la data 13.05.2017 şi modifică conţinutul măsurii preventive. Impune inculpatului pe durata măsurii obligația de a nu depăși limita teritorială a României decât cu încuviinţarea prealabilă a organului judiciar. Menţine celelalte obligaţii din conţinutul măsurii preventive. Definitivă. Pronunţată în camera de consiliu, azi 12 mai 2017 ”, se arată în hotărârea instanței.
Cercetările în dosarul drogurilor continuă, iar în ceea ce privește cauza aflată pe rolul Judecătoriei Craiova unde Lazăr este judecat pentru scandalul provocat în noaptea de 13 spre 14 februarie 2016 la Casa Studenţilor din Craiova, în timpul căruia el şi complicele său au înjunghiat un craiovean de 34 de ani, aceasta a avut termen pe 11 mai a.c. Andrei Lazăr a cerut revocarea controlului judiciar, solicitare respinsă de instanță: „respinge cererea inculpatului Lazăr Andrei, formulată prin apărător, privind revocarea măsurii preventive a controlului judiciar. În baza art. 362 din Codul de procedură penală republicat raportat la art. 208 alin. 2 şi alin. 5 din Codul de procedură penală republicat, Menţine, ca fiind temeinică şi legală, măsura preventivă a controlului judiciar dispusă faţă de inculpatul Lazăr Andrei, prin Încheierea şedinţei publice din data de 23 martie 2017 pronunţată în dosarul numărul 16011/215/2016/a10 al Judecătoriei Craiova, fiind modificat conţinutul controlului judiciar prin Încheierea şedinţei publice din data de 20 aprilie 2017”. Pe fond, procesul a fost amânat pentru data de 22 iunie a.c., când vor fi audiați alți martori.
Reamintim că, Andrei Lazăr, împreună cu Marian Savu, de 26 de ani, tot din Craiova, sunt judecaţi pentru tulburarea ordinii şi liniştii publice şi port sau folosire fără drept de obiecte periculoase. Este vorba despre scandalul petrecut la o petrecere organizată la Casa Studenţilor din Craiova, în noaptea de 13 spre 14 februarie 2016, în urma căruia Viorel Tudor, de 34 de ani, tot din Craiova a ajuns la Spitalul Clinic Judeţean de Urgenţă Craiova, înjunghiat în zona hemitorace drept. În rechizitoriu, procurorii Parchetului de pe lângă Judecătoria Craiova au reţinut faptul că-”În noaptea de 13/14 februarie 2016, în jurul orei 3.10, în timp ce se aflau în incinta Clubului Casa Studenţilor din municipiul Craiova, unde se desfăşura un spectacol la care participau aproximativ 480 de persoane, între inculpaţii Lazăr Andrei şi Savu Marian pe de o parte, şi numiţii Stângă Ionuţ Sebastian, Zidaru Virgil Alexandru şi Tudor Cătălin Viorel, pe de altă parte, a avut loc o altercaţie în urma căreia cei doi inculpaţi i-au agresat fizic pe ceilalţi trei. În aceleaşi împrejurări, inculpatul Lazăr Andrei l-a lovit pe numitul Tudor Cătălin Viorel (n.r.- 34 de ani, din Craiova) cu un cuţit în zona hemitoracelui drept şi în zona lombară dreaptă, cauzându-i leziuni ce au necesitat pentru vindecare un număr de 16 – 18 zile de îngrijiri medicale”.
Craioveanul înjunghiat a fost transportat la Spitalul Clinic Judeţean de Urgenţă Craiova, iar autorul a fost identificat ulterior.
Andrei Lazăr a fost condamnat definitiv la un an şi două luni de închisoare cu suspendare, în octombrie 2016, pentru comiterea infracţiunii de ultraj contra bunelor moravuri şi tulburarea ordinii şi liniştii publice şi la 2 luni, închisoare tot cu suspendare pentru comiterea infracţiunii de lovire sau alte violenţe. Andrei Lazăr a mai fost trimis în judecată de procurorii craioveni după ce în noaptea de 16 spre 17 aprilie 2010 a provocat un scandal într-un bar din Craiova. Fiul magistratei craiovene şi alți prieteni de-ai lui erau înarmaţi cu cuţite. Poliţiştii l-au reţinut atunci pentru 24 ore, după care a fost eliberat. Tânărul mai are la activ şi alte infracţiuni: în martie 2007 a tăiat cu sabia un bărbat din Craiova la ambele mâini, un an mai târziu 2008 a lovit cu o cheie tubulară, în cap, un şofer într-o benzinărie şi tot în acel an a fost implicat într-un scandal în faţa Curţii de Apel Craiova. De data aceasta el a ajuns la spital cu o plagătăiată la picior şi una la umăr.
Pentru fapta din 2007, a fost condamnat la 5 ani de închisoare cu executare. Sentinţa a fost pronunţată pe fond de Tribunalul Teleorman, pentru comiterea infracţiunii de tentativă de omor, însă în 2016 a reuşit săscape de condamnare după ce, în timpul apelului judecat la Curtea de Apel Bucureşti, victima şi-a retras plângerea (întrucât Tribunalul Teleorman a schimbat încadrarea juridică din tentativă de omor, în loviri şi alte violenţe).