Muzeul Judeţean „Aurelian Sacerdoţeanu” Vâlcea, prin Secţia de Istorie şi în parteneriat cu Direcţia Patrimoniu Cultural Universitar din cadrul Universităţii „Babeş-Bolyai” Cluj-Napoca, aduce publicului vâlcean o expoziţie itinerantă unică în ţară.
Este vorba de „Ultimii dinozauri din Transilvania”, expoziţie care va fi vernisată marţi, 16 mai 2017, ora 16:00, la Muzeul de Istorie din Calea lui Traian, nr. 143. Aceasta va rămâne deschisă spre vizitare până în jurul datei de 1 august.
Ce prezintă expoziția?
Expoziţia se adresează în primul rând publicului tânăr şi foarte tânăr deoarece prezintă. într-o manieră atractivă, dar şi ştiinţifică, replici în mărime naturală ale ultimilor dinozauri care au trăit în Transilvania de acum aproximativ 70 de milioane de ani, zonă cu un aspect al terenului mult diferit faţă de astăzi.
Prin urmare, expoziţia prezintă nu doar replicile acestor animale fascinante cât şi o reconstituire a mediului de viaţă, informaţii și imagini cu siturile din România unde s-au descoperit oase și ouă fosilizate şi, bineînţeles, alte informaţii ce vor ajută vizitatorul să aibă parte de o experienţă atât educativă, cât şi atractivă.
Sunt expuşi patru dinozauri (Magyarosaurus dacus, Elopterix nopcsai, Struthiosaurus transsylvanicus, Ornithocheirus sp.) cu elemente de decor dar va există şi un nou-punct foto unde doritorii îşi pot face fotografii din ipostază unui pui de dinozaur.
Reconstituirile sunt făcute pe baza oaselor colectate din situri din Transilvania, mai ales din judeţele Hunedoara şi Alba, iar descoperirile respective se bucură de o faimă internaţională, fiind prezentate în tratatele de paleontologie de referinţă precum şi în filmele documentare difuzate de canale cu o bună reputaţie.
Programul de vizitare este de marți până duminică, între orele 10:00 și 18:00.