luni, decembrie 23, 2024

Ultima ora

Sport

Sânge cu grade polițienești

Polițiștii doljeni au donat, miercuri, sânge. Oamenii legii au mers încă de la primele ore ale dimineții la Centrul de Transfuzie Sanguină Dolj. Aceștia nu sunt la prima acțiune de acest gen, oamenii în uniformă fiind văzuți destul de des de cadrele medicale de aici pentru a dona sânge.

Polițiștii spun că fac acest gest pentru semenii lor, dar și pentru beneficiile pe care donarea de sânge le are pentru sănătate. La această acțiune au spus prezent peste 50 de polițiști, printre ei și Șeful Poliției Municipiului Craiova, comisar șef de poliție Marius Tițoiu, dar și mai multe polițiste din cadrul Serviciilor de Resurse Umane, Investigarea Fraudelor Economice și Compartimentul Control Intern.
“Polițiștii craioveni sunt alături de semenii lor aflați în suferință și consideră gestul de a dona sânge un gest absolut normal, firesc, iar exemplul polițiștilor ar trebui urmat de cât mai multe persoane”, a declarat Tițoiu.

Mândru de mama sa

Policlinica Buna Vestire Craiova

“Nu este prima dată când donez sânge. Am mai făcut-o și în alte dăți. Fac asta pentru a-i ajuta pe alții care au nevoie de sânge, care au nevoie de o șansă la viață, mai ales pentru că știm cât de greu este să găsești sângele. Copilul meu este foarte mândru de mine, că ajut alți oameni, pe care nici măcar nu îi cunosc, iar faptul că sunt un exemplu pozitiv pentru el înseamnă și mai mult decât însemna”, a declarat Adina Popa, inspector principal în cadrul Serviciului de Investigare a Infracțiunilor Economice.

Beneficii pentru sănătate

Donarea de sânge este un gest cu beneficii enorme. Salvezi o viaţă în 8 minute, este un gest profund umanitar față de semenii tăi, dar şi pentru tine, ca donator. La bărbați reduce riscul apariției hemocromatozei, sistemul imunitar devine mai puternic, scade riscul unui eventual accident vascular cerebral, dar și stimulează organismul să producă celule sanguine noi.
Și asta nu este tot. Orice donator are dreptul să primească, la cerere, un buletin de analiză cu rezultatele testelor efectuate.

Donatorii de sânge ce donează periodic au dreptul să efectueze un examen radiologic și unul biologic gratuit, în fiecare an. În unele cazuri, un examen cardiologic este necesar pentru depistarea unor posibile afecțiuni care ar putea duce la interzicerea unor viitoare donări de sânge. Donatorii au dreptul să primească rezultatele testelor înscrise în buletinul de analiză a sângelui. Donatorii de sânge ce donează periodic primesc un tratament substitutiv cu fier, gratuit, dacă se depistează un deficit de fier sau vreun sindrom anemic datorat donărilor repetate. Acest lucru se recomandă de către medicul de colectare.

Donarea de sânge este benefică pentru sănătatea donatorului întrucât sângele este împrospătat, imunitatea organismului crește, iar riscul de paralizie și accident vascular se reduc cu 30%. În urma donării de sânge, rezistența organismului la șocuri crește. De exemplu, dacă vei suferi un accident, reacția organismului îi va ajuta pe medici, acesta fiind deja obișnuit cu pierderea de sânge și înlocuirea lui.

Condiții pentru a dona

Este recomandabil să iei o gustare înainte de a dona. Micul dejun poate fi bogat în lichide și glucide (ceai sau cafea dulce, sandwitch, pâine cu dulceață). Înainte de donare, se evită mesele copioase, cu grăsimi și băuturi alcoolice. Nu ai voie să consumi alcool cu 24 de ore înainte de a dona sânge. Nu ai voie să fumezi înainte și după ce ai donat sânge. De asemenea, vino să donezi odihnit, nu după o noapte pierdută la serviciu, în cluburi sau la calculator. Donatorul de sânge este orice cetățean român cu domiciliul în România sau orice cetățean al UE care are reședința în România, este sănătos și se supune regulilor de prelevare a sângelui.

Alte condiții, conform Centrului de Transfuzii Sanguine București, România, sunt: vârsta cuprinsă între 18-60 ani; greutate peste 50 kg; puls regulat, 60 -100 bătăi/ minut; tensiune arterială sistolică între 100 și 180 mmHg; să nu fi suferit în ultimele 6 luni intervenții chirurgicale; femeile să nu fie: însarcinate, în perioada de lăuzie, în perioada menstruală; să nu fi consumat grăsimi sau băuturi alcoolice cu cel puțin 48 de ore înaintea donării; să nu fii sub tratament pentru diferite afecțiuni: hipertensiune, boli de inimă, boli renale, boli psihice, boli hepatice, boli endocrine.

Anamaria Turmacu

Politica