luni, decembrie 23, 2024

Ultima ora

Sport

Minorii cu probleme, fugari sau infractori

O nouă problemă gravă începe să se contureze din ce în ce mai puternic în ultima vreme: minorii. Vorbim de cei instituţionalizaţi, dar şi de cei care sunt folosiţi chiar de proprii părinţi la furat sau la cerşit, pentru că nu pot răspunde penal în faţa legii. Victime, tinerii nu îşi pot decide viitorul, iar cei care sunt în măsură să o facă pentru ei le asigură un start în viaţă pornit cu stângul: singurătatea orfelinatelor sau gratiile penitenciarului.

În urmă cu două zile, un adolescent de 17 ani fuge de la centrul de plasament unde acesta locuia. Conducerea centrului a descoperit lipsa copilului, a sunat la poliţie care a dat adolescentul în urmărire naţională, trei zile mai târziu, poliţia îl găseşte pe străzile cartierului Craioviţa Nouă şi este adus înapoi, la centrul de plasament.
„Cei de la centrul de plasament ne-au anunţat că minorul a dispărut. Am început căutarea, acesta a fost găsit şi predat instituţiei de unde plecase. Minorul a spus că a plecat de bună-voie, că nu a fost victima unor violenţe sau influenţe negative”, a declarat purtătorul de cuvânt al Inspectoratului Poliţiei Judeţene (IPJ) Dolj, Cătălin Dochia.

Nici primul, nici ultimul

Policlinica Buna Vestire Craiova

Nu este pentru prima dată când în centrele de plasament craiovene se întâmplă lucruri care nu ar trebui să se întâmple. În urmă cu câţiva ani, doi tineri s-au sinucis în urma depresiei acute. Mai multe fete au rămas gravide în centrele de plasament, unde ar trebui să fie stricteţe, iar acum, un minor pleacă pur şi simplu pe străzile oraşului pe care le colindă pentru trei zile. Despre toate acestea nu am putut să luăm un punct de vedere oficial de la cineva din cadrul Direcţiei pentru Protecţia Copilului, pentru că nimeni nu a răspuns la telefon.

Furturi din maşini şi magazine în miezul zilei

O altă problemă care începe să fie din ce în ce mai des întâlnită este cea a minorilor, sub 14 ani, care sunt trimişi chiar de părinţi la cerşit sau furat. Poliţiştii se confruntă de mai bine de doi ani de zile cu un val de furturi din maşini sau magazine, în care protagoniştii nu au nici măcar vârsta buletinului. Victimele sunt în general femei. Modalitatea de acţiune este mereu aceeaşi: intră în farmacii, cu precădere, cer un pahar cu apă, cât timp farmacista le dă apă, aceştia fură tot ce este după tejghea. În cazul maşinilor, aceştia caută maşini conduse de femei care sunt singure în autovehicul. Le deschid portiera din dreapta şi le fură geanta, sau, la semafor, se apropie de geam şi susţinând că le este rău, cer să fie duşi la spital. Odată urcaţi în maşină, depistează unde se află bunurile de valoare: geantă, telefon mobil şi la primul semafor fug cu bunurile. Chiar dacă sunt prinşi, aceştia ajung înapoi în stradă în doar câteva ore.
„Îl ducem de la secţia de poliţie la un centru care se ocupă de aşa ceva, în câteva ore vine părintele şi îl scoate pe semnătură. Dacă au sub 14 ani pur şi simplu nu avem ce să facem. Legea ne interzice. Prejudiciul a fost complet recuperat, în toate cazurile”, a mai spus Cătălin Dochia, purtător de cuvânt IPJ Dolj.
Toate aceste infracţiuni nu sunt însă şterse cu buretele. Acestea vor fi plătite în ziua în care aceştia vor împlini vârsta legală pentru a fi trași la răspundere.

Anamaria Turmacu

Politica