Water Park-ul din Lunca Jiului este aproape de solicitarea recepţiei. Primarul interimar al Craiovei a declarat, pentru Jurnalul Olteniei, că, în ceea ce priveşte posturile rămase de ocupat, mai complicată este angajarea unui medic decât a celor patru salvamari care mai trebuie să fie găsiţi pentru a completa organigrama. În paralel, municipalitatea este în discuţii cu Agenţia pentru Dezvoltare Regională Sud-Vest Oltenia pentru a încerca amplasarea unor chioşcuri cu apă şi sucuri în incinta complexului acvatic.
Water Park-ul este, în aceste zile, la capitolul curăţenie, iar Primăria Craiova mai trebuie să găsească 11 angajaţi dintre cei 50 necesari pentru complexul acvatic. Unul dintre aceste posturi este cel de medic. În opinia primarului interimar Mihail Genoiu, este mai complicată angajarea unui medic decât a celor patru salvamari care mai lipsesc pentru a completa totalul de opt posturi.
„Water Park-ul se poate deschide şi fără cei patru salvamari care lipsesc. Indicatorii care trebuie verificaţi sunt pe undeva pe la sfârşitul lunii septembrie. Până atunci, trebuie să avem indicatorii, tot personalul angajat. Până în septembrie se poate deschide şi cred că în momentul în care va fi deschis, şi interesul va fi altul pentru aceste posturi. Eu cred că, la ora asta, mai complicat este cu medicul decât cu salvamarii. Nu s-a găsit, e mai complicat să găseşti un medic care să stea în permanenţă aici. E un singur post de medic şi două posturi de asistente”, a precizat primarul interimar.
„Suntem în derularea procedurii pentru parcare”
În ceea ce priveşte lucrările, acestea au fost încheiate de către constructor. Municipalitatea intenţionează să înceapă procedurile şi pentru parcarea din exteriorul Water Park-ului, care ar urma să fie amplasată pe spaţiul unde constructorul a avut organizarea de şantier.
„La Water Park, constructorul a terminat lucrările. Sunt în faza în care urmează să se solicite comisia de recepţie şi sunt ultimele hârtii care se depun. Practic, de o săptămână stăm după hârtii. Am făcut o vizită acolo săptămâna trecută, s-au încheiat lucrările, constructorul a angajat o firmă specializată care făcea curat în pavilioanele acoperite. Multe probe s-au făcut în perioada anterioară, pentru că noi avem acolo o parte din angajaţi. La ora aceasta, mai lipsesc 11 din cei 50, restul au fost deja angajaţi, iar ei îşi preiau activităţile. Am discutat şi suntem în derularea procedurii pentru parcare, cea exterioară, care va fi în suprafaţa în care a fost organizarea de şantier a constructorului”, a spus Genoiu.
Se discută pentru chioşcuri în incintă
Și chioşcurile pentru băuturi răcoritoare au rămas o preocupare, având în vedere că prin contractul de finanţare al proiectului nu se pemit, în incintă, activităţi comerciale. Totuşi, spune primarul interimar, se poartă discuţii cu Agenţia pentru Dezvoltare Regională pentru a găsi o soluţie.
„Încă mai avem discuţii cu ADR pentru acea activitate comercială care, conform contractului de finanţare, nu e posibil să se întâmple în interior, ceea ce este foarte incomod pentru oricine vine acolo (…) Noi suntem pregătiţi, oricum, şi am făcut o variantă pentru a planta mai multe chioşcuri afară (…) Încercăm să luăm informaţii şi din alte oraşe, unde au mai fost astfel de proiecte, în speţă la Oradea, şi unde se pare că activitatea comercială există”, a conchis primarul interimar.
Contractul de finanţare pentru Water Park, proiect realizat din fonduri europene, a fost prelungit pentru a doua oară în luna februarie, până la data de 30.10.2017. Iniţial, proiectul fusese prelungit până la data de 30.04.2017, însă executivul nu a dorit să îşi asume riscul ca acesta să nu se încheie la timp şi, automat, să nu se încadreze în termene şi să piardă banii europeni. Valoarea contractului de execuţie pentru parcul acvatic este de 65.080.000 de lei fără TVA, şi a fost adjudecat de consorţiul de firme Delta ACM – Polystart – UTI.
Water Park-ul din instanţă
Reamintim că lucrările la Parcul Acvatic al Craiovei au fost întârziate şi de o anchetă a DNA care s-a încheiat cu trimiterea în faţa instanţei a 9 inculpaţi, între care Cristian Dobre, patronul Polystart, Luis Guilherme Gomes de Almeida, administrator al aceleiaşi firme, pentru infracţiuni între care sunt fraude cu fonduri europene, dare şi luare de mită, spălare a banilor, fals, respectiv instigare şi complicitate la aceste infracţiuni.
În acest caz, două persoane care au semnat acorduri de recunoaştere a vinovăţiei cu DNA au fost deja condamnate la închisoare cu suspendare.
Pe 28 noiembrie 2016, procurorii DNA – Serviciul Teritorial Craiova au anunţat că au dispus trimiterea în judecată a lui Cristian Dobre, la data faptelor asociat majoritar în cadrul SC Polystart Impex SRL, pentru participaţie improprie (sub forma instigării) la folosire sau prezentare cu rea-credinţă de documente ori declaraţii false, inexacte sau incomplete, dacă fapta are ca rezultat obţinerea pe nedrept de fonduri europene cu consecinţe deosebit de grave, săvârşită în formă continuată (5 acte materiale), dare de mită, instigare la infracţiunea de spălare a banilor, instigare la fals în înscrisuri sub semnătură privată în formă continuată (5 acte materiale); Luis Guilherme Gomes de Almeida, la data faptelor administrator al SC Polystart Impex SRL, acuzat de participaţie improprie la folosire sau prezentare cu rea-credinţă de documente ori declaraţii false, inexacte sau incomplete, dacă fapta are ca rezultat obţinerea pe nedrept de fonduri europene cu consecinţe deosebit de grave, săvârşită în formă continuată (5 acte materiale), dare de mită, spălare a banilor, fals în înscrisuri sub semnătură privată în formă continuată (5 acte materiale); Cezar Răzvan Romanescu, diriginte de şantier şi reprezentant al SC Project THC SRL, acuzat de complicitate la participaţie improprie la folosire sau prezentare cu rea-credinţă de documente ori declaraţii false, inexacte sau incomplete, dacă fapta are ca rezultat obţinerea pe nedrept de fonduri europene cu consecinţe deosebit de grave, săvârşită în formă continuată (5 acte materiale), luare de mită, spălare a banilor, fals în înscrisuri sub semnătură privată în formă continuată (7 acte materiale). Cei trei au fost plasaţi sub control judiciar, măsura fiind menținută și astăzi. În plus, în stare de libertate au fost deferiţi justiţiei, în acest dosar, şi Viorel Florescu, manager tehnic construcţii civile, desemnat prin dispoziţie a primarului municipiului Craiova în echipa de implementare a proiectului; Tudor Răgălie, arhitect; Mariana Sabău şi Gheorghe Gavrilă, inginer structurist, respectiv verificator al proiectului tehnic „Craiova Water Park”; Marius Florin Romanescu; Irina Liliana Cojocaru; precum şi societăţile POLYSTART IMPEX, SC PROJECT THC SRL şi SC IDP PROIECT SA.
Potrivit anchetatorilor, Primăria Craiova a încheiat, pe 6 februarie 2013, un contract de lucrări cu o asociere de firme din care făcea parte şi SC Polystart Impex SRL, controlată de Cristian Dobre, pentru realizarea unui complex de agrement acvatic în parcul Tineretului din Municipiul Craiova, proiect finanţat din fonduri europene, în valoare totală de 80.699.200 lei.
“În acest context, în perioada 2013-2014, inculpatul Dobre Cristian a coordonat un întreg mecanism prin care au fost denaturate situaţiile de lucrări privind realizarea unuia dintre obiectivele contractului. În acest sens, a fost schimbată integral, fără respectarea prevederilor legale, structura de rezistenţă a unei clădiri din cadrul complexului, urmărindu-se reducerea costurilor ocazionate de execuţia lucrărilor, în raport cu proiectul tehnic iniţial şi devizul ofertă, astfel încât diferenţa în plus dintre sumele de bani solicitate şi obţinute din fondurile europene, respectiv bugetul naţional şi sumele de bani cheltuite pentru execuţia obiectivului să fie însuşită pe nedrept”, au reţinut anchetatorii în rechizitoriu. În plus, cu privire la Cristian Dobre, procurorii anticorupţie au consemnat: „Concret, contribuţia sa a fost materializată, printre altele, astfel: a dispus ca lucrările asumate să fie executate în regim de antreprenoriat – prin subcontractare, în totală contradicţie cu contractul de execuţie încheiat cu Primăria Craiova; a decis împreună cu inculpatul Luis Guilherme Gomes de Almeida de a reproiecta integral documentaţia tehnică privind structura de rezistenţă a unuia dintre obiective pentru reducerea semnificativă a cheltuielilor de execuţie, având o relaţie directă în acest sens cu coordonatorul de proiect – arhitect şef Răgălie Tudor; s-a implicat direct în stabilirea preţului contractat cu furnizorii de materiale; a dispus prin intermediul inculpatului Luis Guilherme Gomes de Almeida ca în relaţia cu beneficiarul lucrării să fie înaintate spre decontare în intervalul august – decembrie 2013, prin intermediul liderului de asociere situaţii de lucrări necorespunzătoare realităţii în care au fost consemnate valori mult superioare cantitativ şi efectiv executate, cu consecinţa obţinerii unui folos necuvenit de 4.473.432 lei la care se adaugă TVA în valoare de 1.073.623,78 lei; a avut în permanenţă reprezentarea fraudei realizate şi modalitatea prin care s-a asigurat obţinerea folosului necuvenit, solicitând şi primind în mod regulat, prin intermediul inculpatului Luis Guilherme Gomes de Almeida, rapoarte din care rezulta efectiv diferenţa dintre ce se înainta spre decontare beneficiarului şi ce se executa efectiv; a cunoscut în mod direct că o parte din materiale şi manopera decontată către beneficiar, aferentă lucrărilor „executate” în şantierul Craiova Water Park sunt folosite în alte scopuri, sens în care personal a dispus subordonaţilor să-i fie asfaltată o alee din vecinătatea gardului locuinţei sale, fără a fi interesat de costuri şi fiind deplin conştient că valoarea materialelor şi a forţei de muncă va fi decontată de societate prin situaţiile de lucrări înaintate Primăriei Craiova”, se mai arată în rechizitoriu. O parte din activitatea infracţională a lui Dobre, referitoare la derularea şi decontarea lucrărilor, a fost cunoscută şi de Florescu Viorel, reprezentant al Primăriei Craiova, desemnat în echipa de implementare a proiectului, dar şi de inculpaţii Sabău Mariana şi Gavrilă Gheorghe. “Inculpatul Dobre Cristian, pentru a-şi asigura sprijinul dirigintelui de şantier Romanescu Cezar Răzvan, a remis acestuia, indirect prin intermediul altor persoane (inculpaţii Luis Guilherme Gomes de Almeida şi Cojocaru Irina Liliana), sume de bani necuvenite, inclusiv sub forma unui contract fictiv de prestări servicii (în total 115.426,56 lei şi 7.000 euro). Pentru a ascunde şi disimula adevărata provenienţă a sumei de 115.426,56 lei, obţinută de către dirigintele de şantier în modalitatea de mai sus, inculpatul Romanescu Marius Florin a semnat şi ştampilat două rapoarte de activitate ataşate ca documente justificative la două facturi fiscale, cunoscând că activităţile menţionate în cuprinsul acestora nu fuseseră executate”, mai arată procurorii.
Potrivit DNA, inculpaţii au prejudiciat Primăria Craiova şi Ministerului Dezvoltării Regionale şi Administraţiei Publice cu suma totală de 5.547.055 lei (aproximativ 1.232.678 euro).
În plus, alte două persoane implicate în activitatea infracţională şi-au recunoscut vinovăţia pe parcursul cercetărilor şi au fost deja condamnate la câte 3 ani de închisoare cu suspendare.
Dosarul se judecă la Tribunalul Dolj.