Secretarul de stat în Ministerul pentru Mediul de Afaceri, Comerț și Antreprenoriat, Ilan Laufer, a declarat, miercuri, la Slatina, că cei care urmează să fie acceptaţi în cadrul programului Start-up Nation vor avea posibilitatea să opteze dacă doresc sau nu să fie plătitori de TVA, fără alte documente suplimentare.
Ilan Laufer a afirmat că a avut o discuţie, în acest sens, cu ministrul Finanţelor Publice, Viorel Ştefan, căruia i-a explicat că nu mai este nevoie de verificări suplimentare din partea ANAF pentru ca o firmă acceptată în programul Start-up Nation să primească cod de TVA. „Am nişte veşti foarte bune. Am avut mai multe discuţii cu ministrul de Finanţe, domnul Viorel Ştefan, şi am reuşit să-l conving că noi cei care rulăm programul Start-up Nation ar trebui să primim ok-ul de a aloca codul de TVA pentru cei care aplică şi sunt acceptaţi în programul Start-up Nation. I-am explicat că în clipa în care o societate este înfiinţată nu are dreptul de a fi plătitor de TVA automat, este ok, înţeleg şi această raţiune. În clipa în care o societate vine şi aplică să devină plătitor de TVA, trece printr-o procedură: trebuie să ajungă la ANAF, să se întâlnească cu oamenii de acolo, să dea şi nişte explicaţii referitoare la planul de afaceri, la ce are de gând să facă. I-am spus domnului ministru că asta facem şi noi: oamenii aplică şi noi verificăm planul de afaceri, cine sunt, cum fac, ce fac. Noi, statul suntem dispuşi să investim o sumă de 45.000 euro într-o firmă pe care o controlăm, dar nu-i dăm cod de TVA? Ca atare, domnul ministru mi-a promis că putem găsi o variantă ca cei care urmează să fie acceptaţi în cadrul programului Start-up Nation să poată să opteze dacă doresc sau nu să fie plătitori de TVA, fără alte documente suplimentare”, a declarat Ilan Laufer.
Secretarul de stat în Ministerul pentru Mediul de Afaceri, Comerț și Antreprenoriat, Ilan Laufer, şi secretarul de stat în cadrul Secretariatului General al Guvernului, Adrian Mlădinoiu, au fost prezenţi, miercuri, la Slatina, pentru a prezenta programul pentru stimularea înființării întreprinderilor mici și mijlocii ,,Start-up Nation Romania”. ,,Start-up Nation Romania” se adresează tinerilor cetățeni români cu vârsta minimă de 18 ani, care doresc să își înființeze o companie și care vor fi motivați să rămână în țară și să desfășoare activități de antreprenoriat, fapt ce va contribui la crearea de noi locuri de muncă. Programul încurajează dezvoltarea spiritului antreprenorial și a fost aprobat de către executiv prin Ordonanța de urgență 10/2017 pentru stimularea înființării de noi întreprinderi mici și mijlocii.
Laufer: „În luna decembrie 2018, ne dorim să nu mai existe cozi la ghişee”
Secretarul de stat în Ministerul pentru Mediul de Afaceri, Comerț și Antreprenoriat, Ilan Laufer, a declarat miercuri, la Slatina, că Guvernul vrea ca, până la finalul anului următor, toată taxele şi impozitele să se plătească exclusiv online.
Laufer a afirmat că, până în decembrie 2018, nu vor mai exista cozi la ghişee, plăţile urmând să fie făcute doar online. „În luna decembrie a anului 2018, ne dorim să nu mai existe cozi la ghişee. Ne dorim ca toată lumea să poată să–şi achite dările, taxele şi orice fel de altă plată, direct online. În acest sens, cred că aţi şi auzit, vor fi angajaţi de către stat o serie de consultanţi fiscali care vor oferi aceste servicii pentru cei care nu au acces la internet sau nu ştiu să o facă, în mod gratuit. Sunt foarte multe chestii care se întâmplă, în acest moment, cu mediul de afaceri din România, şi din punct de vedere al cadrului de funcţionare, dar şi din punct de vedere al cadrului fiscal”, a afirmat Ilan Laufer, în cadrul unei conferinţe de presă, desfăşurate miercuri, la Slatina.
Reprezentantul Guvernului a mai spus că unul dintre principalele obiective îl reprezintă îmbunătăţirea mediului de afaceri, în România. „Este foarte important pentru noi să înţelegem, în primul rând, unde ne aflăm astăzi ca şi ţară şi unde vrem să ajungem. Cred că asta este foarte important, mai ales pentru cei care sunt mai tineri. În acest moment, Ministerul pentru Mediul de Afaceri are câteva directive şi bineînţeles că una dintre principalele noastre dorinţe este să îmbunătăţim cadrul de funcţionare a mediului de afaceri în România. În acest sens, Guvernul deja a adoptat anumite măsuri promise, printre care inclusiv creşterea plafonului pentru micro-întreprinderi, de la 100.000 la 500.000 euro, impozitul pe cifra de afaceri, pentru aceste companii, este de 1%, începând cu anul 2018, vom avea zero la sută taxe pe dividende, începând cu 1 ianuarie 2018, urmează încă o serie de tăieri de taxe. Pe de altă parte, Legea prevenţiei va intra în Parlament, după ce a fost în dezbatere publică. Este o lege care are menirea de a crea un echilibru între organele de control ale statului român şi mediul de afaceri, pe de altă parte”, a adăugat el.