marți, decembrie 24, 2024

Ultima ora

Sport

Profesorul mehedințean Ion Nănuți a organizat la Craiova prima reuniune a reprezentanților instituţiilor de învăţământ particular din regiunea Sud–Vest Oltenia

Vicepreşedintele Uniunii Naţionale pentru Dezvoltarea Învăţământului Preuniversitar Particular din România pentru regiunea Sud – Vest Oltenia este reputatul profesor mehedințean Ion Nănuți. El a fost primul reprezentant din acest for nou înființat care a organizat zilele trecute, mai exact în data de 28.04.2017, întâlnirea tuturor reprezentanţilor instituţiilor de învăţământ particular din Oltenia.

Consiliul Director al Uniunii Naţionale pentru Dezvoltarea Învăţământului Preuniversitar Particular din România – (UNDIPPR) a analizat posibilităţile de comunicare, de participare şi de evidenţă a problemelor cu care se confruntă învăţământul particular și a hotărât împărţirea teritoriului ţării în 8 (opt) regiuni. Fiecare regiune are un vicepreşedinte al UNDIPPR care răspunde de întreaga activitate privind organizarea instituţiilor de învăţământ particular, dezvoltarea acestora, îndrumarea şi controlul respectând cu stricteţe legislaţia în vigoare. Profesorul Ion Nănuţi este vicepreşedinte UNDIPPR pentru regiunea Sud – Vest Oltenia şi a fost primul care a organizat în data de 28.04.2017 întâlnirea tuturor reprezentanţilor instituţiilor de învăţământ particular din Oltenia. Întâlnirea a avut loc la Craiova în locaţia Şcolii Postliceale Sanitare „Christiana” considerând aproape echidistante judeţele regiunii Sud-Vest. La întâlnire au participat membrii Consiliul Director al UNDIPPR, inspectorii şcolari care au atribuţii pentru învăţământul particular în cadrul Inspectoratelor Şcolare Judeţene şi inspectorul general Cătălin Pâslaru din Ministerul Educaţiei Naţionale care răspunde de învăţământul particular şi de alternativele educaţionale. La această întâlnire s-au prezentat şi dezbătut următoarele chestiuni. A avut loc prezentarea Uniunii Naţionale pentru Dezvoltarea Învăţământului Preuniversitar Particular din România de către preşedintele uniunii dr. Radu Ştefănescu. A urmat o informare privind starea învăţământului particular din România de către profesorul Romeo Trifa , consilier general al UNDIPPR şi reprezentant al Fundaţiei „Vasile Goldiş”din Arad.
Situaţia învăţământului postliceal a fost prezentată de către prof. Vasile Panţâru vicepreşedinte UNDIPPR directorul Şcolii Postliceale Sanitare „Ţara de Sus”, din Vatra-Dornei – Suceava. A urmat prezentarea principalelor probleme rezolvate de Consiliul Director al UNDIPPR pentru bunul mers al învăţământului particular din România de către prof. Ion Nănuţi, vicepreşedinte UNDIPPR şi director general al Fundaţiei „Gheorghe Ţiţeica” din Drobeta Turnu Severin și totodată propuneri pentru noua lege a Educaţiei Naţionale care se pregăteşte, care să privească învăţământul particular.

Nănuți: „În general, Primăriile și Consiliile Locale nu sunt receptive!”

Policlinica Buna Vestire Craiova

UNDIPPR are o contribuţie totală la asigurarea finanţării de bază pentru învăţământul preuniversitar particular acreditat pentru că a insistat să se respecte Legea Educaţiei Naţionale nr. 1/2011. De asemenea, a iniţiat analiza planului de învăţământ pentru şcolile postliceale sanitare şi s-a realizat unul nou îmbunătăţit reducându-se numărul de ore de la 4.920 la 4.600, în cei trei ani de şcolarizare.
,,Ne-am bucurat foarte mult de prezenţa domnilor inspectori şcolari judeţeni care au şi prezentat modul în care se colaborează cu şcolile particulare şi principalele probleme privind inspecţia şcolară. Reprezentanţii şcolilor particulare au prezentat principalele probleme cu care se confruntă, probleme ce vizau în special calitatea învăţământului particular precum şi problema închirierii spaţiilor unde în general Primăriile şi Consiliile Locale nu sunt receptive şi nu atribuie spaţiile excedentare şcolilor particulare în condiţiile legii, aplicând chirii mari. În general s-a pus problema dezvoltării învăţământului particular prin înfiinţarea de noi unităţi pentru că în regiunea Sud –Vest Oltenia sunt doar 43 de instituţii particulare în învăţământul preşcolar, primar, gimnazial, liceal profesional şi postliceal. S-a cerut ca Agenţia Română pentru Asigurarea Calităţii Învăţământului Preuniversitar să redimensioneze condiţiile de înfiinţare a unităţilor de învăţământ şi a standardelor de evaluare. Domnul inspector general al MEN a concluzionat că se bucură de organizarea acestei întâlniri şi salută iniţiativa UNDIPPR.
De asemenea a precizat că va urmări cu interes problemele învăţământului particular, va fi alături şi va fi foarte atent ca în noua lege a Educaţiei, învăţământul particular şi confesional precum şi alternativele educaţionale să fie mai bine reprezentate şi cu o acoperire mai mare a întregii problematici. În finalul întâlnirii s-a hotărât înfiinţarea unui Consiliul Director Regional care va avea un preşedinte şi câte un membru din fiecare judeţ component al regiunii. Acest Consiliu Director va fi instruit cu atribuţiile şi preocupările necesare unei bune colaborări şi dezvoltări a învăţământului particular în regiune”, a declarat profesorul Ion Nănuți, vicepreşedinte UNDIPPR şi director general al Fundaţiei „Gheorghe Ţiţeica” din Drobeta Turnu Severin.

O profesoară din Dolj, președintă a Consiliului Director Regional

Preşedintă a Consiliului Director Regional este Barbu Paraschiva, directoarea Şcolii Postliceale Sanitare Balş, judeţul Dolj, şi membri sunt Vintilescu Marian, preşedintele Fundaţiei Universitatea Constantin Brâncuşi Târgu Jiu, judeţul Gorj, Popescu Laura de la Grădiniţa Happy Kids din Râmnicu Vâlcea , judeţul Vâlcea, Victor Dudău de la Asociaţia ,,Edunet” din Craiova, judeţul Dolj, şi prof. Carmen-Mihaela Iorga, directoarea Liceului Teoretic „Şerban Cioculescu” din Drobeta Turnu Severin, judeţul Mehedinţi. Următoarea consfătuire regională va avea loc la Cluj în finalul lunii mai.

Politica