joi, noiembrie 14, 2024

Ultima ora

Sport

Baroul Dolj și Baroul Vidin, proiect comun pe fonduri europene

Baroul Dolj implementează, în parteneriat cu Baroul Vidin, proiectul „Cross-Border Partnership for Training and Labour mobility in the Juridical field”, proiect finanțat în cadrul Programului INTERREG V-A România-Bulgaria (program finanțat de UE din Fondul European de Dezvoltare Regională), Axa Prioritară 4 „O regiune calificată și incluzivă“, Obiectivul Specific „Încurajarea integrării zonei transfrontaliere în privinţa ocupării şi mobilităţii forţei de muncă“. Acesta este primul proiect de acest tip implementat de un Barou din România.

Conferința de presă de lansare a proiectului, în valoare de peste 430.000 euro, a avut loc, marți, la Craiova, la sediul Baroului Dolj.

„Am reușit să încheiem un parteneriat privitor la pregătirea profesională și mobilitatea muncii în domeniul juridic. Aceste fonduri urmează a fi folosite de cele două entități conform unui plan de pregătire profesională și conferințe.

Policlinica Buna Vestire Craiova

Este un proiect transfrontalier ce se axează pe organizarea unor centre juridice în Craiova și Vidin, încercăm să creștem nivelul de informații către grupul țintă care este format din avocați, juriști. Proiectul se adresează totodată absolvenților și studenților facultăților de drept, dar și studenților altor facultăți, ori altor persoane interesate să obțină informații referitoare la domeniul juridic.

Nu de puține ori cetățeni ai celor două județe au fost nevoiți să beneficieze de o anumită consultanță și nu au avut de unde să o obțină. De aceea, noi ne-am propus să creștem gradul de informare, de exemplu în domeniul fiscalității transfrontaliere, a migrației, cu privire la dreptul muncii, sau dreptul penal”, a declarat av. Lucian Bernd Săuleanu, decanul Baroului Dolj, adăugând că și în trecut au existat astfel de colaborări între cele două părți.

Prezent la conferința de deschidere a proiectului, decanul Baroului Vidin, avocatul Kiril Gruev a precizat: „De la intrarea în Uniunea Europeană, granițele între noi au căzut, iar asta dă posibilitatea Bulgariei să lucreze în Europa. Societățile bulgare pot lucra cu societăți române și invers. Dar pentru aceasta, este nevoie și de sprijinul juriștilor și avocaților”.

Valoarea totală a proiectului „Cross-Border Partnership for Training and Labour mobility in the Juridical field” este de 430.114,34 Euro, din care sprijinul acordat de către Uniunea Europeană este în valoare de 365.597,19 Euro, iar contribuția de la bugetele de stat ale României și Bulgariei este în sumă de 55.914,86 Euro. Contribuția proprie a partenerilor de proiect este de 8.602,29 Euro.
Proiectul urmărește încurajarea ocupării și mobilității forței de muncă în domeniul juridic în zona Dolj – Vidin prin crearea unei rețele de centre care vor furniza populației servicii de informare și consultanță juridică, dar și prin participarea grupului țintă (300 persoane) la conferințe științifice pe teme juridice în România și Bulgaria, cursuri de limbă străină (limba română și limba bulgară).

Vor fi organizate cursuri de specialitate juridică în domenii precum migraţia transfrontalieră, legislaţia muncii şi securitatea socială transfrontalieră, dreptul fiscal transfrontalier, dreptul comercial transfrontalier, reglementările transfrontaliere în domeniul transporturilor şi patrimoniului cultural sau dreptul penal transfrontalier.

Proiectul va aduce oportunități noi pentru avocații din Baroul Dolj prin realizarea unui studiu și a unei strategii referitoare la nevoile pieței juridice.

În plus față de beneficiile ocazionate de activitățile sale, proiectul „Cross-Border Partnership for Training and Labour mobility in the Juridical field” prezintă și oportunitatea dezvoltării capacității instituționale a Baroului Dolj și a Baroului Vidin de a implementa proiecte cu finanțare europeană, fiind formată o echipă coordonată de managerul acestui proiect.

Politica