Deputat Ion Cupă, preşedinte ALDE Dolj: ”Costul redus al forţei de muncă nu mai poate fi un argument pentru dezvoltarea unei economii competitive în România”
ALDE apreciază că România nu mai poate întârzia pe drumul adaptării la viitor. Statisticile INS indică faptul că, după boom-ul economic din 2007-2008, numărul locurilor de muncă vacante aproape s-a dublat, de la 38.625 în 2009 la 59.753 în 2016.
Potrivit studiului KeysFin, România avea, în 2016, o populaţie ocupată de 8,45 milioane de persoane în sistemul public şi privat, faţă de 9,35 milioane de persoane în 2007. În mod oarecum paradoxal, astăzi, avem în paralel şomaj şi o criză a forţei de muncă cu un nivel de calificare ridicat.
Această situaţie se datorează faptului că România a devenit una din principalele ţări de emigraţie din Europa, în condiţiile menţinerii în general a salariilor scăzute şi în special pentru calificările înalte.
ALDE consideră că o reformă radicală a educaţiei trebuie demarată de urgenţă, astfel încât ea să fie corelată mai bine cu piaţa muncii. Efectele ei se vor simţi într-un interval de 10-15 ani, când va trebui să apară, în baza acestei reforme, o nouă generaţie pregătită să conducă şi să genereze o nouă economie a competitivităţii.
România are nevoie de o resursă umană aptă să răspundă schimbărilor permanente de pe piaţa forţei de muncă. Inclusiv judeţul Dolj are nevoie de specialişti pe profilul său de dezvoltare, pentru ca firmele, companiile străine să fie atrase să investească.
România nu poate rămâne o ţară cu o economie competitivă bazată exclusiv pe costul redus al forţei de muncă .
Creşterea economică pe care vrem noi să o asigurăm se va putea realiza numai în contextul în care va exista disponibilitate de forţă de muncă competitivă pe piaţa muncii în România.
BIROUL DE PRESĂ ALDE DOLJ