Subiectul Eco Sud a fost redeschis, pentru a multa oară, în cadrul ședinței Consiliului Local de joi. Doi dintre consilierii PNL au cerut ca reprezentanții societății care administrează groapa de deșeuri să vină atât în comisiile de specialitate pentru a prezenta situația, cât și în plenul consiliului local. Primarul interimar, Mihail Genoiu, a explicat că tocmai de aceea s-a făcut o informare în acest sens, document care s-a aflat pe ordinea de zi a ședinței de joi, și că executivul nu este împotriva majorării tarifului, ci că problema este lipsa de fundamentare a acestei majorări. Executivul va avea o întâlnire, astăzi, la ora 11:00, cu reprezentanții Eco Sud, pentru a discuta mai pe larg situația, întâlnire la care au fost invitați și consilierii locali care doresc să participe.
Subiectul care dă de ceva vreme tonul discuțiilor în municipiul Craiova, Eco Sud și majorarea tarifului la gunoi, a revenit, joi, la finalul ședinței Consiliului Local al municipiului Craiova. De data aceasta, el a fost adus în discuție de către doi dintre consilierii PNL, care au solicitat ca reprezentanții Eco Sud, cei care administrează depozitul de deșeuri de la Mofleni, să vină să discute cu consilierii locali.
„În ultimul timp, am observat un dialog între reprezentanții societății, cei care dețin sau administrează groapa de gunoi și Primăria Craiova, atât puncte de vedere ale dânșilor, cât și ale Primăriei Craiova, în presă. Consider eu că, pentru interesul craiovenilor și pentru o bună colaborare, solicit executivului să le transmită celor de la Eco Sud, în scris, invitația de a participa la dialog în cadrul comisiilor de specialitate ale Consiliului Local. Suntem, până la urmă, trei actori implicați, atât instituția Consiliului Local, cât și societatea respectivă și executivul. Primim informări atât de o parte, cât și de alta. Pentru o bună conlucrare, trebuie să stăm, să analizăm și să gândim în interes cetățenesc. De aceea, vă rog să îi invitați în scris să participe, să dialogăm, să ascultăm părerile atât ale executivului, cât și ale dânșilor, și să luăm decizia cea mai bună pentru orașul nostru”, a spus Marian Vasile.
„Propunerea mea este ca Eco Sud să vină să discute direct în Consiliul Local”
La rândul său, și Marinel Florescu a cerut ca reprezentanții societății să vină în plen pentru a prezenta informațiile în mod public și transparent.
„Exact pe acest subiect aș dori să fac și eu o propunere. În primul rând, apreciez ca pe un lucru pozitiv faptul că Primăria Craiova aduce la cunoștința consilierilor municipali toate negocierile care au loc între Eco Sud și conducerea Primăriei Craiova. Trebuie să recunoaștem, până acum au fost puțin ținute la secret aceste discuții și nu cred că este bine pentru Craiova și pentru craioveni. Propunerea mea este ca Eco Sud să vină să discute direct în Consiliul Local. Nu exclud că ar fi o poziție și o idee foarte bună și cea a colegului Vasile Marian de a invita, într-o primă etapă, la discuții, în comisii, dar este bine aici, public, să discutăm, pentru că există o îngrijorare a craiovenilor în legătură cu posibilitatea de a nu mai putea fi ridicate gunoaiele”, a spus consilierul PNL.
Primarul interimar al Craiovei, Mihail Genoiu, le-a răspuns celor doi consilieri, explicând că există o singură discuție între municipalitate și Eco Sud, cea de majorare a tarifului, și că restul, de construirea a noi celule, revin în exclusivitate administratorului depozitului de deșeuri.
„Vreau să specific faptul că astăzi a fost pe ordinea de zi această informare, informare trimisă încă de săptămâna trecută către toți consilierii, cu ceea ce se întâmplă în discuțiile dintre Primărie și societatea Eco Sud. Dorința de a transmite în presă anumite aspecte nu a fost a noastră, a fost ca un răspuns la articolele sponsorizate, transmise de către firma Eco Sud și care avea caracterul de a dezinforma cetățenii orașului Craiova. De asta am simțit nevoia să transmitem un punct de vedere oficial al Primăriei, care să transmită toate aspectele sau, mă rog, o parte dintre aspectele legate de aceste discuții. Vreau să specific încă o dată că există o singură discuție în cadrul Primăriei, vizavi de solicitarea Eco Sud de majorare a tarifului. Restul nu sunt discuții. Restul lucrurilor legate de investiții, de asigurarea capacităților de depozitare, de tot ceea ce se întâmplă vizavi de celula 6 și 5 sunt obligații contractuale ale Eco Sud”, a explicat Genoiu.
Genoiu: „Sunt împotriva nefundamentării tarifului”
Acesta a menționat că este prima dată în istoria contractului când prețul să fie fundamentat. Mai mult, acesta a spus că nu este împotriva majorării tarifului, ci împotriva nefundamentării acestuia. Pe această problemă se concentrează, în această perioadă, corespondența dintre Primăria Craiova și Eco Sud.
„Singura discuție care este la ora asta, și vreau să fac această precizare, este pentru prima dată din toată istoria acestui contract când prețul trebuie să fie fundamentat. Nu este o discuție ca la piață, ăsta este tariful de care avem noi nevoie. Este o fundamentare, și din luna ianuarie sunt zeci de mailuri, o mare parte din corespondență v-am pus-o la mapă, între primărie și societate, în care s-au făcut observații pe marginea fundamentării incorecte. Nu s-au cerut, în toată această perioadă, decât justificări. Sunt inadvertențe în această fundamentare, sunt lucruri care nu sunt corecte și, în acest moment, există o nouă adresă trimisă de către primărie prin care se solicită alte documente în susținerea fundamentării, care nu sunt puse la dosar, chiar dacă sunt 4.000 de file, și încă nu avem răspunsul primit. Vreau să aveți garanția că nu vom face decât ceea ce este corect. Nu am spus niciodată că sunt împotriva majorării tarifului. Sunt împotriva nefundamentării tarifului. Tariful poate să fie majorat, diminuat, menținut, în funcție de ce iese din acea fundamentare. Aceasta este contabilitate, este matematică. Nu ne jucăm cu legea. Ceea ce este clar, e clar, ceea ce nu e clar, se scoate din orice fundamentare. Nu putem discuta să prindem și asta, și asta, ce nu am prins în ani de zile. Poate că de aici apare noutatea, poate de aici apare această presiune mediatică și tot ceea ce se întâmplă, din faptul că este pentru prima dată când se solicită o fundamentare după lege. Asta este noutatea, asta este ceea ce se întâmpla la ora asta, restul sunt lucruri care nu au niciun caracter conflictual. Sunt obligații de o parte și de alta pe care trebuie să și le asume fiecare”, a mai spus primarul interimar.
Mihail Genoiu i-a invitat, cu această ocazie, pe consilierii locali, să participe, dacă doresc, la o întâlnire pe care reprezentanții executivului o vor avea, astăzi, cu reprezentanți ai Eco Sud. Aceasta ar urma să aibă loc la ora 11:00, la sediul Primăriei Municipiului Craiova.
„Eu pot să vă garantez, la ora asta, că toate obligațiile pe care le-a avut primăria au fost respectate și vă invit să participați, ca să dăm la o parte și problema discuției ori la comisie, ori în plen, să participați mâine la întrunirea pe care a stabilit-o aparatul primăriei cu Eco Sud, de la ora 11:00, la sediul Primăriei. Oricine dintre consilieri sunteți invitați să participați la această întâlnire unde, într-adevăr, sunt lucruri și cu caracter confidențial, pentru că datele ce țin de contabilitatea firmei, datele ce țin de cheltuielile firmei, de fundamentarea prețului, sunt date confidențiale, iar acelea chiar nu pot să fie făcute publice și discutate în plen, cum a solicitat altcineva”, a conchis Genoiu.