Două surori din Slatina, de 6 şi 13 ani, au ajuns la spital cu simptome de toxiinfecţie alimentară, după ce, împreună cu bunica lor, au mâncat pizza de la unul dintre cele mai cunoscute fast-food-uri din oraş. Autorităţile spun că nu se pot autosesiza pentru două cazuri.
Mama celor două fete, Elena Ioţu, a declarat că mai întâi a ajuns la spital cu una dintre fete, în cursul nopţii de marţi spre miercuri, pentru că avea dureri abdominale şi stare de vomă cu greţuri, iar spre dimineaţă a adus-o şi pe cealaltă fată, cu aceleaşi simptome. Potrivit femeii, bunica celor două, care a mâncat din aceeaşi pizza cu nepoatele sale, acuză aceleaşi simptome, dar nu s-a prezentat la spital. „Acum sunt cu ele în spital, le transfer la Infecţioase. Au mâncat pizza! Pe cea mică am adus-o azi-noapte, la ora 2.00 şi pe cea mare am adus-o dimineaţă. Au vomat, au acuzat dureri de cap, de burtă. Acum cea mare e un pic mai bine. N-avea de la ce, de la altceva (să le fie rău – n.r.). Ele două au mâncat, cu bunica”, a declarat Elena Ioţu.
Femeia a adăugat că nu a sesizat autorităţile, deoarece a fost ocupată cu copiii, dar imediat ce va primi rezultatele analizelor va depune plângere la autorităţi.
Reprezentanţii Direcţiei Sănătate Publică (DSP) Olt spun că se autosesizează doar dacă sunt minim trei-patru cazuri, potrivit directorului executiv al instituţiei, medicul Talia Cincă. „Într-adevăr, este vorba despre două fete, una de şase ani şi cealaltă de 13 ani, care ieri (marţi – n.r.) pe la ora 16.00 au mâncat pizza, acum fiind internate la Spitalul Slatina, Secţia de Boli Infecţioase. Nu au diaree sau febră, ci doar greaţă şi vărsături. Nu este, aşadar, un focar de toxiinfecţie, ci mai mult o indigestie, o gastro-enterocolită. Mai mult, neavând scaune, nu putem să facem coprocultură pentru a confirma existenţa toxiinfecţiei alimentare”, a afirmat dr. Cincă
Cele două fete au fost internate la Secţia de Boli Infecţioase a Spitalului Judeţean de Urgenţă Slatina. „Avem două fetiţe internate – una, în cursul nopţii, cu dureri abdominale, stare de vomă cu greţuri, iar în cursul dimineţii, astăzi, a venit şi sora ei cu aceeaşi simptomatologie, motiv pentru care s-a decis transferul în Secţia de Boli Infecţioase. Înţeleg că ar fi şi bunica lor, care are simptomatologie asemănătoare, la domiciliu. În momentul de faţă, sunt două cazuri, iar pentru două cazuri nu se sesizează mai departe. Dacă mai apar cazuri cu legătură epidemiologică între ele, atunci sesizăm”, a declarat directorul medical al spitalului din Slatina, medicul Cătălin Pătru.
Fast-food închis în repetate rânduri
Inspectorii DSVSA Olt au efectuat, miercuri, un control spontan la fast-food-ul slătinean, după ce două fetiţe s-au prezentat la SJU Slatina cu simptome specifice unei toxiinfecţii alimentare, după ce acestea consumaseră, alături de bunica lor, pizza.
Specialiştii DSVSA Olt au prelevat mai multe probe de la cunoscutul fast-food slătinean, mai ales că în această unitate au mai fost înregistrate probleme şi în anii anteriori.
Doctorul Marius Iancu din cadrul DSVSA Olt a precizat că fast-food-ul slătinean a avut activitatea suspendată o săptămână în 2015, iar anul trecut mai bine de două săptămâni, pentru nerespectarea condiţiilor de igienă. „Au mai fost probleme cu această unitate în noiembrie 2015, când a fost emisă o ordonanţă de suspendare a activităţii pentru nerespectarea condiţiilor de igienă, pentru o perioadă de şapte zile. Mai avem şi în aprilie 2016 o ordonanţă de suspendare a activităţii pentru o perioadă de două săptămâni jumătate. Când se constată deficienţe majore, se impune suspendarea activităţii, iar ei sunt obligaţi ca la momentul remedierii deficienţelor să solicite o nouă verificare. Dacă au fost remediate deficienţele, se reia activitatea, dacă nu, se prelungeşte perioada de suspendare. Neregulile constate au fost descoperite în urma unor controale tematice”, a spus Iancu.