Angajaţii Comisariatului Judeţean Olt al Gărzii Naţionale de Mediu au declanşat o grevă de avertisment de două ore, miercuri după-amiază, fiind nemulţumiţi de faptul că au salarii mult mai mici faţă de colegii lor din alte instituţii subordonate Ministerului Mediului.
Comisarii de mediu olteni sunt nemulţumiţi de faptul că nu s-a făcut egalizarea salariilor între salariaţii Gărzii de Mediu şi cei ai Gărzii Forestiere, având deopotrivă atribuţii de monitorizare, inspecţie şi control. Pe perioada protestului, angajaţii Gărzii de Mediu nu au desfăşurat nicio activitate. „Întrucât doamna ministru al Mediului nu s-a ţinut de promisiunea de a ne susţine în egalizarea salariilor cu cele ale Gărzii Forestiere, am decis să trecem la greva de avertisment. Doamna ministru ne-a promis că ne dă un răspuns la memoriul pe care noi l-am făcut în urma acelui protest din 21 martie, dar până la această dată n-am primit nici un răspuns. Răspunsurile au fost, întotdeauna, că vom intra pe noua Lege a salarizării. Pe această lege, însă, vom porni de la salariile pe care le avem acum şi abia peste patru ani vom avea salarii mărite. Această grevă durează două ore, între 14.00 şi 16.00, astăzi, iar mai departe suntem hotărâţi ca, dacă nu se materializează nimic, să trecem la greva generală pe perioadă nedeterminată”, a declarat liderul sindical Aura Mandache.
Oamenii acuză că sunt discriminaţi faţă de alte categorii de funcţionari publici. „Noi sperăm ca, după această grevă, să se mărească salariile. Nu ne plângem atât de mult de nivelul salariilor cât de discrepanţa şi de discriminarea faţă de alte categorii de bugetari. Chiar ieri s-a adoptat o lege în Parlament şi a fost un amendament care se referea la Garda Naţională de Mediu, pentru a se echivala salariile cu nivelul din Ministerul Mediului – o creştere de 30%, deci nu foarte mare, dar acest amendament a fost respins. În schimb, amendamentele, care se refereau la creşterea salariilor primarilor, viceprimarilor, preşedinţilor şi vicepreşedinţilor de consilii judeţene, a trecut. Asta, pentru noi, înseamnă destul de mult, că nu suntem la fel de importanţi ca mulţi alţi funcţionari publici”, a declarat comisarul de mediu Florin Homorean, un alt protestatar. El a adăugat că angajaţii unor alte instituţii din subordinea Ministerului Mediului iau salarii şi cu 50% mai mari. „De exemplu, un funcţionar public de la nivelul Ministerului Mediului, adică din aceeaşi instituţie ca şi noi, ia un salariu cu 30% mai mare decât noi. Un comisar de la Garda Forestieră, o instituţie care, până acum două luni, era în aceeaşi structură guvernamentală cu noi, ia un salariu aproape dublu. Noi nu sperăm dublu, dar sperăm ceva în plus. Până acum, se pare că toată lumea a uitat de noi”, a mai spus Homorean.
Şi pe 21 martie, 50 de angajaţi ai APM şi ai Gărzii de Mediu Olt au participat la un protest spontan, având aceleaşi nemulţumiri.