joi, noiembrie 14, 2024

Ultima ora

Sport

Operații amânate de aparatele defecte de la SJU Craiova

Situație îngrijorătoare la Spitalul Clinic Județean de Urgență (SCJU) Craiova. Aparatele care se defectează nu pot fi reparate întrucât contractele de service și mentenanță pe acest an nu au fost semnate. Motivul, spun reprezentanții spitalului, este acela că mai întâi trebuie aprobat bugetul unității medicale.

O astfel de situație este la Secția de Chirurgie Maxilo-Facială. Un pacient care are cancer la mandibulă se află deja la a doua internare așteptând să fie operat. Aparatul de anestezie s-a defectat. Pentru acest pacient se amână intervenția în fiecare zi. Acum se află la a doua internare. Din 18 aprilie așteaptă din nou să fie supus intervenției chirurgicale”, spune doctorul Mircea Gheorghiță.

În această Secție există și alte aparate de anestezie, în alte săli de operații, însă de multe ori programările intervențiilor chirurgicale  se suprapun și așa ajung unii dintre pacienți să fie puși să aștepte. 

Policlinica Buna Vestire Craiova

Aparatul respectiv nu poate fi reparat pentu că spitalul nu are bugetul aprobat, spun reprezentanții unității medicale.

Aparatele de anestezie din tot spitalul nu au service la ele. Legiuitorul spune că orice fel de contracte trebuie încheiate după ce ai bugetul aprobat. Spitalul este finanțat de Ministerul Sănătății, Casa de Asigurări de Sănătate și Consiliul Județean, abia după ce aceste instituții aprobă bugetele și alocă fonduri, spitalul își poate creiona bugetul pe capitole, îl trimite la Ministerul Sănătății și ministerul îl aprobă sau mai cere explicații și tot durează. După ce se aprobă bugetul, abia atunci în baza legii achizițiilor și a legii finanțelor poți contracta. Deparatamentul de achiziții a întocmit documentațiile, urmează să aibă bugetul și să lanseze licitații”, a declarat, pentru Jurnalul Olteniei, Ion Cotojman, asistent-șef în cadrul SJU Craiova.

Legea nu ajută, mai spune Cotojman.

Anul trecut s-a modificat legea achizițiilor publice și nu mai poți să faci achiziții directe pe anumite servicii ori materiale. Și mă refer aici la aparatele de anestezie, care sunt unele performante, au niște senzori care au o durată de viață de șase luni sau un an. Dacă senzorul nu mai este în parametri, aparatul de anestezie nu-și trece testele și dă eroare, nu poate fi folosit. Nimeni nu-și permite să lucreze cu un aparat care dă o eroare că nu poți să știi ce se întâmplă. Ai responsabilitatea vieții unui om.

Nu mai poți să faci nicio procedură de urgență cum era înainte. Legea achizițiilor publice s-a modificat și nu s-a modificat în sensul bun sau al flexibilizării, ci din contră. Gândiți-vă numai la faptul că spitalul nostru care a făcut o grămadă de lucrări cu angajații de la penitenciar și ne-a costat foarte puțin, luându-ne singuri materialele și am igienizat jumătate din spital foarte ieftin, acum nu mai putem nici măcar să contractăm mână de lucru. Acum dacă vrea să igienizeze o secție spitalul este obligat să organizeze licitație, să vină o firmă, cu niște prețuri extraordinare la produse, manoperă și să nu facă nici lucrarea în termen”, a mai afirmat asistentul-șef.

Până la închiderea ediției, managerul SJU Craiova, Bogdan Fănuță, nu a comunicat dacă bugetul unității medicale va fi aprobat curând.

Și problemele Secției nu se opresc aici. Etajul V al unității medicale, unde se află

Clinica de chirurgie I, Clinica de chirurgie oro-maxilo-facială și Clinica de chirurgie plastică, se află în reparații, contractul de lucrări fiind atribuit în toamna anului trecut. Medicii, dar și pacienții sunt întâmpinați pe holuri de schele și praf.

Pentru a proteja oarecum pacienții, s-a luat decizia ca pansamentele să nu se mai facă în secție, ci în sălile de operații, după cum afirmă Cotojman.

În ceea ce privește aparatele defecte, reamintim că în luna martie și aparatul de radioterapie de la Spitalul de Urgență din Craiova s-a defectat.

Vechi de aproape 17 ani, aparatul are des probleme, numai că, de regulă, se intervine imediat asupra lui.

Această masă ne-a mai făcut probleme. Este un motoraș acolo care s-a mai defectat. Nu se ridică masa cu greutate. Acest tip de aparate nucleare, cum le numim noi, sunt aparate la care noi nu avem voie să umblăm. Avem, obligatoriu, prin autorizația de la Comisia Națională pentru Controlul Activităților Nucleare (CNCAN), firmă CNCAN autorizată pentru acest tip de aparatură. Spitalul face contract anual cu această firmă”, a declarat, luna trecută, pentru Jurnalul Olteniei, Veronica Diță, șefa Clinicii de Radioterapie.

Între timp, acest aparat a fost reparat.

Politica