Secţia de Ştiinţele Naturii, din cadrul Muzeului Olteniei Craiova, vernisează joi, 27 aprilie, ora 12.00, expoziția temporară „DESPRE PĂSĂRI”, prin intermediul căreia vizitatorii sunt invitați să descopere o parte din diversitatea speciilor de păsări (acvatice, semiacvatice, tericole, arboricole, antropofile), aspecte legate de adaptabilitate la diferite medii de trai precum și rolul bine definit al păsărilor în funcționarea ecosistemelor.
Pe parcursul expoziției, pot fi admirate exponate deosebite din colecția ornitologică a muzeului, respectiv păsări rare și cu statut de monumente ale naturii, unele clasate în categoria Tezaur (ex. potârnichea de stâncă și dropia mică numită și spârcaciu) sau categoria Fond a patrimoniului national (ex. barza neagră, țigănușul, stârcul lopătar, dumbrăveanca, vulturul codalb, acvila țipătoare mare ș.a.), iar pe module bidimensionale sunt prezentate soluții pentru ocrotirea speciilor amenințate și implicit pentru ocrotirea ecosistemelor pe care aceste viețuitoare le populează.
Expoziţia se încheie cu o secţiune dedicată reprezentării păsărilor în tradiția populară românească, în care pot fi admirate piese muzeale din patrimoniul Secției de Etnografie a muzeului, respectiv obiecte de ceramică pictate și/sau modelate aviform și textile cu reprezentări aviforme care demonstrează că păsările au avut, din timpuri străvechi, un loc aparte în cultura şi economia umană.