MIERCURI, 26 APRILIE 2017, ORA 19:00, MUZEUL DE ARTĂ
Seară de muzică de cameră
HORN QUARTET
Componența:
Mihai Sîrbu, Ioan Gabriel Luca, Cătălin Constantin Grierosu, Marius Aftaragaci
În program:
lucrări de Johann Pachelbel, Joseph Haydn, Wolfgang Amadeus Mozart, Ludwig van Beethoven, Pietro Mascagni, Antonín Dvořák, Robert Schumann, Astor Piazzolla,
Louis-François Dauprat, Nikolai Tcherepnin, Marin Marais, Stephen Lines,
Tamás Beischer-Matyó, Gary Bachlund
* Preţuri bilete: 15 lei; 10 lei (elevi, studenţi, pensionari)
HORN QUARTET
Mihai Sîrbu s-a născut în 1975, în localitatea Coțușca, jud. Botoșani. A absolvit Liceul de Artă ”Octav Băncilă” din Iași (clasa de corn a profesorilor Nicolae Musteață și Benedikt Păr) și Academia de Muzică ”George Enescu” – Iași, secția interpretare instrumentală – corn, clasa profesorului Petrea Gîscă.
În perioada 1995 – 1999 a fost angajat al Operei Române Iași. În perioada 2000 – 2005 a colaborat cu mai multe orchestre de suflători din Italia. Este membru fondator al formației de suflători ”Horn Quartet” cu care a susținut peste 15 recitaluri (Botoșani, Suceava, Craiova, Iași etc.). A colaborat în calitate de artist instrumentist cu mai multe orchestre din țară (Iași, Bacău, Botoșani, București, Brăila).
În calitate de solist a susținut peste 60 de concerte, acompaniat de mai multe orchestre din țară – Botoșani, Bacău, Iași, Galați, Brașov, Ploiești, Râmnicu Vâlcea, Pitești, Cluj-Napoca, Arad, Focșani, Constanța, Timișoara, Târgu Mureș etc. A susținut numeroase recitaluri în țară (Botoșani, Suceava, Iași, etc.) și în străinătate (Italia – Napoli).
Mihai Sîrbu a participat ca membru în comisiile de jurizare ale unor concursuri de profil din țară (Botoșani, Iași etc.) și din străinătate (Festivalul Internațional de Muzică de Cameră din Italia – Toscana – Lamporechio).
În calitate de instrumentist (prim-cornist) a întreprins mai multe turenee în străinătate (China, Italia, Germania, Franța, Spania etc.).
Din anul 2011 deține funcția de manager al Filarmonicii de Stat – Botoșani, în prezent aflându-se la cel de-al doilea mandat de conducere a acestei instituții.
Ioan Gabriel Luca s-a născut în 1977, la Dorohoi. De la vârsta de șase ani a studiat vioara, iar de la doisprezece ani a început studiul cornului, sub îndrumarea profesorului Neculai Musteaţă, în cadrul Liceului de Artă ”Octav Băncilă” din Iaşi.
A câştigat Premiul I la şase ediţii consecutive (1990 – 1996) ale Olimpiadei Naţionale de Muzică, precum și mai multe Premii I la Concursurile de Interpretare de la Ploieşti (1992), Iaşi (1992, 1993, 1996), Constanţa (1994), Baia Mare (1995). Tot Premiul I i s-a acordat şi la ediția din 1996 a Concursului Internaţional „Jeunesses Musicales”. În 2001, cornistul Ioan Gabriel Luca a absolvit cursurile clasei de corn (prof. Nicolae Lipoczi) din cadrul Universităţii Naționale de Muzică din Bucureşti (specializarea corn solo).
Din 1997 este membru al Orchestrei Filarmonicii „George Enescu” – București, iar din 1999 este şef partidă corn. Împreună cu Orchestra Filarmonicii „George Enescu” a participat la numeroase turnee internaţionale de mare succes în Europa şi Asia. Ca solist, a concertat în compania a numeroase orchestre filarmonice din țară: ”George Enescu” – București, Botoșani, Constanța, Brașov, ”Ion Dumitrescu” – Râmnicu Vâlcea.
Este membru al unor formaţii, precum „Athenaeum Brass Quintet”, Cvintetul „George Enescu”,
„Romanian Brass”, alături de care a susţinut concerte în ţară şi în străinătate şi a realizat înregistrări. De asemenea, Ioan Gabriel Luca este membru al “Orchestrei Internazionale d’Italia”, “Philharmonie der Nationen” și “Desaga Solisten”.
În anul 2004, Ioan Gabriel Luca a fost distins de către Preşedintele României cu Medalia „Meritul Cultural” – clasa II-a. Din 2007 este profesor asociat la Universitatea Națională de Muzică – București.
Născut în 1992, Cătălin Constantin Grierosu este absolvent al Colegiului Naţional de Artă „Octav Băncilă” din Iaşi (promoția 2011). În prezent, este student la Facultatea de Interpretare Muzicală, Compoziţie şi Studii Teoretice din cadrul Universităţii de Arte „George Enecu” – Iaşi.
Premii și disctincții obținute: 2015 – Premiul I, Concursul Internațional de Interpretare Instrumentală „Ioan Goia”, ediția a IV-a, Iași, România; 2014 – Premiul al II-lea, concursul muzical organizat sub egida Lions European Musical Competition, Timișoara; noiembrie 2010 – Premiul I, Concursul Internațional de Interpretare Muzicală și Coregrafie ”Emanuel Elenescu”, Piatra Neamț; 2010 – Premiul I, ”Miniatura Romantică”, Galați și Premiul al III-lea, Concursul Internațional de Interpretare Muzicală și Coregrafie ”Emanuel Elenescu”, secția muzică de cameră, Piatra Neamț; 2009 – Premiul al II-lea, secția muzică de cameră, ”Miniatura Romantică”, Galați; 2008 – Premiul al III-lea, ”Miniatura Romantică”, Galați și Premiul I, Concursul Național de Interpretare Muzicală și Coregrafică ”Emanuel Elenescu”, secția muzică de cameră, Piatra Neamț; 2007 – Premiul al III-lea, Concursul de Interpretare Muzical-Instrumentală ”Emanuel Elenescu”, Piatra Neamț; 2006 – Premiul al II-lea, Olimpiada Națională de Interpretare Instrumentală, Suceava; 2005 – Mențiune, Olimpiada Națională de Interpretare instrumentală, Piatra Neamț.
Din 2012 este colaborator al Filarmonicii de Stat – Botoșani, pe parcursul anilor de formare artistică evoluând pe scene de concert alături de o serie de orchestre: Teatrul Muzical ”Nae Leonard” – Galați (Festivalul Internațional de Muzică “Nae Leonard”), Ateneul Popular “Mr. Gh. Pastia” – Focșani, Filarmonica “Mihail Jora” – Bacău, Opera Maghiară și Opera Națională Română – Cluj-Napoca (turnee întreprinse în Germania / München, Ottobrunn, Wuppertal), Orchestra “MuzArt” – Vaslui. A mai colaborat cu Opera Naţională Română – Iaşi (2013), Romanian Academic Orchestra” (2011 – 2014), Teatrul Muzical ”Nae Leonard” – Galați (2014), Filarmonica ”Moldova” – Iași (2015).
Născut în 1982, Marius Aftaragaci a absolvit cursuri de master la Facultatea de Interpretare Instrumentală – corn francez din cadrul Academiei de Muzică ”Gheorghe Dima” – Cluj-Napoca (promoția 2015). Și-a început pregătirea muzicală la Colegiul Național de Artă ”Octav Băncilă” din Iași (specializarea corn francez), ale cărui cursuri le-a absolvit în 2001. Este licențiat al Facultății de Interpretare Instrumentală din cadrul Universității de Arte ”George Enescu” (promoția 2007).
Din 2004 deține statutul de șef partidă corn în Orchestra Operei Naționale Române – Iași.
Marius Aftaragaci este membru fondator al Big Band-ului ”Opis Band” (2007 – 2011), fondator și cornist principal în Cvartetul ”Getica Horn” (2009), cornist principal al Orchestrei ”Nordic Sonata” (2011), co-fondator și cornist co-principal al Ansamblului de Corni ”The Jassy Horn Sound” (2012), cornist principal al Orchestrei ”MuzArt” (2012), cornist co-principal în Orchestra „Artes” (2016).
A colaborat cu diferite orchestre: Filarmonica de Stat – Botoşani, Sinfonieta Bulgaria Orchestra (2012 – 2013, turneu în Germania), Filarmonica ”Moldova” – Iași, Filarmonica ”Mihail Jora” – Bacău Filarmonica de Stat – Târgu Mureș, Teatrul Muzical ”Nae Leonard” – Galați. De asemenea, a participat la turnee alături de Opera Națională Română – Iași (Germania, Elveția), Opera Națională Română – Cluj-Napoca (Italia), Opera Maghiară – Cluj-Napoca (Italia), Orchestra Simfonică “Artes” – Iaşi, Ansamblul de suflători ”George Enescu” al Filarmonicii ”Moldova” – Iași.