În cel puțin două comune din județul Olt, vineri, nu a sunat alarma pentru situații de urgență, ci s-au tras clopotele. Sistemele de alarmare sunt scumpe, iar bani pentru ele nu se găsesc, spun primarii.
Nu se știe cât de reușit a fost în aceste localități exercițiul ISU, mai ales că în biserici au fost trase clopotele și pentru că se sărbătorește Izvorul Tămăduirii.
Una dintre aceste comune este Bălteni. Primarul spune că sirenele pentru alarmare sunt prea scumpe.
“Am tras clopotele noi, n-avem sirene! Nu confundă nimic pentru că i-am mai anunţat, am spus din casă sau celor care au mai venit pe la primărie că o să fie un exerciţiu şi să nu se sperie. S-a tras de mai multe ori clopotul, nu ca la biserică. O sirenă pentru alarmare costă vreo 300 de milioane lei vechi”, afirmă Tudor Marineață, primarul din Bălteni.
Nici în Baldovineşti nu există sistem de alarmare.
Ion Enescu, Baldovineşti: „Nu avem sirenă, îl facem cu clopote. Sirena este defectă. Se trage clopotul la un interval. I-am informat pe oameni că nu e de la Izvorul Tămăduirii”. „Am găsit să cumpărăm o sirenă pe internet, dar nu ştiu dacă este suficient de puternică. Costă vreo mie şi ceva de euro. Cred că o să o cumpărăm săptămâna viitoare, că am prins bani în bugetul local pe acest an”, declară Ion Enescu, primarul din Baldovinești.
Potrivit ISU Olt, populația județului poate fi avertizată și alarmată în cazul producerii unor situații de urgență prin intermediul celor 262 de sirene existente la nivelul localităților. Anul trecut au fost executate peste 50 de exerciții de alarmare la nivelul județului.