„Craiova este pentru mine şi pentru cei ce o iubesc, totul. De aceea, în faza în care mă aflu, există varianta totul sau nimic”, afirmă senatorul Mario Ovidiu Oprea, preşedinte al Partidului Naţional Liberal filiala Craiova şi candidat al formaţiunii politice la funcţia de primar al municipiului. Liderul liberalilor craioveni a vorbit, într-un interviu acordat „Jurnalul Olteniei”, despre formaţiunea politică pe care o conduce, despre motivele care l-au determinat să candideze la funcţia de primar al Craiovei, dar şi despre ce îşi doreşte pentru oraşul pe care vrea să îl administreze.
Reporter: Recent ați fost confirmat președinte al PNL Craiova. Ați mai condus acest partid. Este o diferență între ceea ce a fost atunci și ce este acum? Sunt provocări mai mari? Care ar fi acestea?
Mario Ovidiu Oprea: Am mai condus şi voi mai conduce acest partid. Oamenii sunt cei care decid când şi cât meriţi să fii lider, nu te instalezi după bunul plac. Confirmarea mea este, dacă vreţi, un răspuns pe care partidul l-a dat cu majoritate, ţinând seama de impulsurile interne, dar şi de o societate care adesea a fost umilită. Diferenţa dintre perioada trecută şi cea actuală este că atunci PNL era foarte bine poziţionat pe scena politică şi roadele măsurilor luate au sporit nădejdea în noi. PNL era privit ca un partid-protector. Acum, într-un climat socio-politic marcat de suspiciune şi neîncredere, PNL a experimentat o curbă descendentă, ca şi alte formaţiuni şi trebuie să depăşească acest moment. Cea mai mare provocare este ca, indiferent ce se întâmplă, tu, ca partid, să nu ai agenda concentrată pe o luptă neimportantă pentru cetăţeni. Am văzut reacţiile lor, am ascultat opiniile celor cu care mă întâlnesc. Pentru ei nu e esenţial cum ne alegem şi ce decizii interne luăm, pe ei, pe bună dreptate, îi interesează ca hotărârile noastre să le folosească la ceva.
Reporter: Cum vedeți PNL-ul de astăzi, dumneavoastră care sunteți membru al partidului din ’90?
Mario Ovidiu Oprea: În orice circumstanţe, PNL şi-a asumat cu toată tăria condiţia de partid de dreapta şi de opoziţie când a fost cazul, ceea ce nu este deloc uşor. Dintotdeauna PNL a fost ţinta atacurilor, diversiunilor, s-a încercat permanent decredibilizarea şi dezintegrarea sa. Astăzi, chiar dacă nu este cel mai numeros partid, îl văd decisiv în orice construcţie şi cu un rol permanent în dezvoltarea comunităţilor.
Reporter: Sunteți, totodată candidatul PNL la funcția de primar al municipiului Craiova. Ce v-a determinat să luați decizia unei candidaturi?
Mario Ovidiu Oprea: Curajul de a rescrie o poveste de succes pentru Craiova şi dorinţa de a continua tradiţia liberală care a adus atâtea beneficii oraşului. Este trist să vezi că ceea ce a fost construit de marii liberali craioveni a rămas în paragină sau a fost distrus. Iulian Vrăbiescu, fost prefect liberal al judeţului i-a spus lui Nicolae Romanescu, unul dintre cei mai populari primari ai Băniei, un mare adevăr: Craiova a probat că este liberală alături de oameni cinstiţi. Craiova ARE temelie liberală! Am mai spus-o: De ani buni, doljenii trăiesc cu teamă. Teama pentru ziua de mâine, teama că vor plăti la nesfârşit şpăgi pentru o fărâmă de bine, teama că aleşii înrădăcinaţi în instituţii vor face tot administraţia propriului interes. Este momentul ca frica să dispară. Când porneşti într-un proiect dificil, ştiind că poate fi ultimul dacă greşeşti, nu te angajezi în el dintr-un joc sau din dorinţa de a performa ca într-un show regizat, care să-ţi deschidă şi ţie nişte coridoare. Dacă eşti bun, îţi faci coridoare şi reputaţie fără să sacrifici viitorul unei filiale şi fără „să sapi galerii subterane”, preventiv. Nu te arunci de gura unora sau altora. O faci pentru că ştii ce vrei, ştii ce le lipseşte oamenilor care au aşteptări şi pentru că munca nu te sperie. Craiova este pentru mine şi pentru cei ce o iubesc, totul. De aceea, în faza în care mă aflu, există varianta totul sau nimic.
Reporter: Presupun că au fost oameni care v-au întrebat de ce renunțați la poziția din Senat pentru Primăria Craiova. De altfel, pare ușor mai confortabilă, cel puțin pentru cei care nu au ocupat o astfel de funcție, cea pe care o ocupați în prezent… Ce le-ați răspuns?
Mario Ovidiu Oprea: În viaţă nu mi-am ales funcţii comode, ci poate incomode adversarilor politici. Celor care m-au întrebat de ce aş face acest schimb, le-am răspuns că mă ambiţionează proiectele inteligente şi că mă motivează şansa de a oferi stabilitate şi progres oraşului din care provin. Este un sentiment aparte să ştii că vei lăsa ceva bun construit generaţiilor viitoare şi nu mă tem de responsabilităţi mai multe. Vom începe o poveste de succes, dar cel mai important este să se repovestească mult şi bine.
Reporter: Vă așteptați ca o astfel de funcție să fie mai greu sau mai ușor de îndeplinit față de cea pe care o ocupați în prezent?
Mario Ovidiu Oprea: Criteriul de departajare al obiectivelor din carieră nu este şi nu va fi uşurinţa cu care ating ce îmi propun şi nici lejeritatea cu care aş putea să continui ce încep. Atribuţiile sunt diferite, însă administraţia nu este o necunoscută pentru mine. Cert este un lucru. Funcţia, o voi onora. Atribuţiile sunt cele pe care le voi îndeplini cu multă străduinţă. Sincer, o astfel de funcţie este uşoară doar dacă „semnezi ca primarul”. Obiectivul este să îi dau eu greutate, nu să mă lovesc de ideea că funcţia e mai grea decât ce pot eu face.
Reporter: Ce le propuneți alegătorilor? De ce anume are Craiova nevoie în acest moment? Unde o vedeți acum și unde o vedeți după un eventual mandat de primar al dumneavoastră?
Mario Ovidiu Oprea: Mă propun pe mine şi mă pun pe mine la dispoziţie, prin vocea unitară a PNL. Alegătorilor le propun o viziune diferită despre cum ar trebui să se dezvolte oraşul lor. Asta presupune un echilibru financiar şi echilibru între valorile comunităţii. Craiova trebuie să treacă de „pe relax administrativ” „pe sistem activ”. După primul meu mandat văd Craiova acolo unde merită, adică într-un top al excelenţei în toate domeniile, pentru că potenţialul este extraordinar. Vreau ca oraşul să scape de eticheta de gară, din care toată lumea pleacă şi de zonă urbană în care doar s-a simulat interesul pentru calitatea vieţii celor ce o populează.
Reporter: Ați vorbit despre o reindustrializare a Craiovei. Cum poate fi realizată?
Mario Ovidiu Oprea: Reindustrializarea unui oraş se poate realiza printr-o politică economică elastică şi energică, adaptată la cerinţele complexe de ordin naţional, dar şi internaţional. Trebuie creat un mediu de afaceri prietenos, trebuie să oferim acces şi facilităţi companiilor, nu doar să le adresăm invitaţii ca la nunţi şi botezuri. Trebuie să arătăm că există acea resursă necesară şi că ştim să o utilizăm eficient. Este nevoie de promovare intensă a posibilităţilor deja existente şi a modului onest în care primăria ar putea susţine cu pachete şi instrumente economice, buna dezvoltare a activităţilor investitorilor. Trebuie să arătăm că există disponibilitate, nu să aşteptăm să ne curteze întâmplător vreun străin. Sunt lucruri care nu se construiesc într-o zi, dar sunt lucruri care pot fi reconstruite după 20 de ani de nepăsare. Programul va puncta exact ceea ce spun acum.
Reporter: Ce așteptări aveți de la campania electorală? Vă așteptați la atacuri din partea contracandidaților, cum veți reacționa?
Mario Ovidiu Oprea: Campania este doar un instrument de cunoaştere şi recunoaştere, de informare, nu de formare. Am aşteptări de la mine, iar eu nu am fost crescut politic pentru a face lucruri de mântuială şi nici susţinătorii care mă întregesc în această competiţie. Nu sunt perfect, dar sunt perfecţionist. Mă văd făcând echipă cu craiovenii, să avem în sfârşit un sentiment de dependenţă reciprocă, nu ierarhică. Mi-aş dori ca alegătorii să aibă încredere în mine, iar cei care nu mă cunosc să şi-o păstreze după ce au ajuns să mă cunoască. Legat de ultima întrebare, mă aştept la orice. Nu am garda jos, dar nu-mi voi consuma campania achitând replici, justificând invenţii sau desfiinţând caractere imposibil de corectat. Craiovenii nu aşteaptă de la mine riposte care să strice ziua contracandidaţilor, ci decizii deştepte care să le schimbe lor viaţa.