luni, decembrie 23, 2024

Ultima ora

Sport

La datorie, pentru sărbători pascale în siguranță

Misiunea oamenilor legii de a asigura un climat de ordine şi siguranţă publică continuă şi în aceste zile de mare sărbătoare, peste 1200 de poliţişti urmând a fi la datorie în perioada 14-17.04.2017pentru a asigura semenilor bucuria de a întâmpina Învierea Domnului Isus Hristos în linişte şi siguranţă.
Conducerea Inspectoratului de Poliţie al Judeţului Dolj îi asigură pe cetățenii județului că poliţiştii vor fi prezenţi în zona lăcaşelor de cult unde vor avea loc manifestări religioase, dar şi în alte zone unde vor fi organizate manifestări cultural – artistice, numai în noaptea de Înviere vor fi la datorie aproximativ 700 de poliţişti.
Poliţiştii vor desfăşura activităţi specifice în această perioadă, vor patrula zilnic, fiind pregătiţi să intervină pentru prevenirea şi combaterea infracţiunilor stradale, aplanarea stărilor conflictuale, descurajarea elementelor infractoare şi fluidizarea traficului rutier.
Activităţile vor fi desfăşurate în sistem integrat – echipe mixte de ordine şi siguranţă publică, în colaborare cu jandarmi din cadrul Inspectoratului de Jandarmi Judeţean Dolj şi de la Gruparea de Jandarmi Mobilă Craiova.
Ca de fiecare dată, poliţiştii rutieri vor avea un rol foarte important şi vor acţiona pentru supravegherea traficului rutier pe principalele artere de circulaţie, pentru afluirea/defluirea doljenilor spre/dinspre lăcaşele de cult şi zonele de agrement din judeţul Dolj, precum şi pentru combaterea execesului de viteză, consumului de băuturi alcoolice, prevenirea accidentelor, fluidizarea şi controlul circulaţiei în municipii şi oraşe şi pe traseele de deplasare.
Poliţişti din cadrul structurilor de ordine publică din judeţ acţionează pentru prevenirea furturilor şi pentru asigurarea unui climat de siguranţă publică optim minivacanţei de Paşte.
Structurile de poliţie cu profil economic împreună cu specialişti ai Direcţiei Sanitar Veterinare si pentru Siguranța Alimentelor Dolj, Autoritatea pentru Protecţia Consumatorului Dolj acţionează îndeosebi în pieţe, târguri, locuri de sacrificare a animalelor pentru verificarea modului în care sunt respectate normele igienico-sanitare. Deasemenea, în unităţile de alimnetaţie publică şi complexele comerciale sunt desfăşurate acţiuni de verificare şi control pentru prevenirea şi constatarea ilegalităţilor şi pentru combaterea evaziunii fiscale.
Poliţiştii de investigaţii criminale vor executa activităţi specifice în vederea prevenirii şi combaterii infracţiunilor comise cu violenţă, a furturilor din buzunare şi a tâlhăriilor, punându-se totodată accent şi pe identificarea şi prinderea persoanelor urmărite în temeiul legii.

Suntem la datorie!

Când aveţi nevoie de noi, apelaţi cu încredere 112 – Apelul Unic de Urgenţă.
SFATURI PREVENTIVE :
Apropierea Sfintelor Sărbători de Paşti constituie întotdeauna prilej de bucurii şi emoţii. Cu această ocazie, fiecare dintre noi îşi programează atât cumpărături, cât şi deplasări de la domiciliu, în minivacanţe sau vizite la prieteni ori rude.
Pentru ca petrecerea sărbătorilor să fie liniştită şi fericită, Compartimentul de Analiză şi Prevenire a Criminalităţii din cadrul Inspectoratului de Poliţie al Judeţului Dolj vă recomandăsă aveţi în vedere un minim de măsuri de autoprotecţie.
           
          La cumpărături:
–         manifestaţi prudenţă în magazinele aglomerate, supravegheaţi-vă geanta şi nu o plasaţi în coşul de cumpărături de unde poate fi sustrasă cu uşurinţă;
–         nu luaţi asupra dvs. sume mari de bani ci doar necesarul pentru cumpărăturile planificate în acea zi;
–         când este posibil, folosiţi cardul pentru cumpărături;
–         păstraţi banii în geantă, borsetă sau într-un buzunar inaccesibil şi nu în sacoşa de cumpărături sau în buzunarul de la spatele pantalonilor;
–         când sunteţi împins în aglomeraţie, verificaţi-vă imediat buzunarul cu bani sau geanta, pentru a fi siguri că nu sunteţi victima unei înscenări a unui hoţ;
–         când achitaţi diferite bunuri, nu scoateţi tot teancul de bani ci numai suma necesară plăţii contravalorii acestora;
–         obiectele tentante (telefoane mobile, laptop-uri, genţi, pungi de cadouri), lăsate la vedere în maşină, pot reprezenta adevărate „cadouri” pentru hoţi;
–         nu lăsaţi niciodată în autoturism actele maşinii, bani sau alte documente importante.
În cazul în care plecaţi de la domiciliu de Paşti, indiferent de perioada în care lipsiţi, pentru ca revenirea să vă fie lipsită de surprize neplăcute, nu neglijaţi următoarele aspecte:
–         rugaţi un vecin de încredere să ţină sub observaţie casa şi să anunţe imediat poliţia dacă observă o persoană suspectă care staţionează fără motiv în faţa uşii sau care încearcă să descuie uşa;
–         spuneţi numai persoanelor de încredere când plecaţi de acasă pentru mai multe zile;
–         închideţi şi asiguraţi la plecare toate uşile şi geamurile casei, uşa de la balcon, geamul de aerisire de la baie;
–         pregătirile de deplasare să fie făcute cât mai discret;
–         atunci când părăsiţi locuinţa, o lumină aprinsă sau un aparat de radio în funcţiune, pot deruta eventualii musafiri nepoftiţi;
–         obiectele de valoare mare şi volum mic sau banii lichizi vor fi întotdeauna în atenţia infractorilor, deci nu le lăsaţi în locuinţă.
În noaptea de Înviere:
–         evitaţi persoanele turbulente sau în stare de ebrietate, străzile cu baruri şi terase unde se consumă alcool şi sunt adunate persoanele gălăgioase;
–         nu lăsaţi copiii nesupravegheaţi şi nu le permiteţi să consume alcool;
–         evitaţi afişarea cu bijuterii ori sume mari de bani şi nu faceţi referiri la bunurile de valoare pe care le aveţi asupra dumneavoastră;
–         alegeţi drumurile intens circulate, luminate şi evitaţi zonele în construcţie, parcurile pustii şi străzile lăturalnice;
–         deplasaţi-vă în grup şi nu răspundeţi la provocările altor persoane;
–         nu acceptaţi compania persoanelor necunoscute.
Dacă sunteţi abordaţi de diferite persoane, care vă solicită nejustificat sume de bani ori bunuri, ca plată pentru presupuse servicii (deratizare, colectarea gunoiului menajer), nu daţi curs unor astfel de solicitări.
Pentru orice infracţiune la care sunteţi victimă sau martor, apelaţi numărul unic de urgenţă 112!
Reţineţi cât mai multe detalii despre autor: înfăţişare, particularităţi, direcţia în care a fugit, numărul de la autoturismul folosit de acesta, complici etc. şi comunicaţi toate amănuntele poliţiei.
Recomandări pentru conducătorii auto:
Circulaţi cu viteză adaptată permanent condiţiilor din trafic, în special când se circulă în coloană şi nu uitaţi de politeţea rutieră. De asemenea, pentru un plus de siguranţă, în mers, măriţi distanţa dintre vehicule.
Conduceţi prudent, fără bruscarea comenzilor autoturismului, asiguraţi-vă temeinic înainte de efectuarea fiecărei manevre şi evitaţi depăşirile care, în condiţii de vizibilitate redusă şi carosabil umed, se dovedesc extrem de periculoase.
Respectaţi regimului legal de viteză! Poliţiştii rutieri reamintesc că viteza excesivă şi cea neadaptată la condiţiile meteo, de drum sau trafic, reprezintă principalul factor generator al accidentelor rutiere în România.
Conducătorii auto începători trebuie să evite, pe cât posibil, conducerea autovehiculului pe timp de noapte sau pe distanţe mari, dată fiind experienţa redusă şi riscul implicării în evenimente rutiere.
Pietonilor le recomandăm să-şi sporească atenţia şi să traverseze numai după ce sunt siguri că o pot face în siguranţă. Este recomandat să evite, pe cât posibil, folosirea părţii carosabile, mai ales după lăsarea întunericului şi în condiţii de vizibilitate redusă.
 Conducerea Inspectoratului de Poliție Județean Dolj urează pe această cale tuturor cetățenilor să se bucure în liniște și siguranță, alături de familie și de cei dragi, cu ocazia Sfintelor Sărbători Pascale !  Paște Fericit !

Politica