Oltenii îşi pot procura miel pentru Sărbătorile Pascale din Târgurile de la Slatina şi Osica şi din Pieţele Agroalimentare Drăgăneşti şi Balş, după ce autorităţile locale de la Caracal şi Corabia au renunţat să mai solicite avizul DSVSA Olt. Preţurile variază între 18 lei şi 20 lei pe kilogram.
Joi, a fost deschis şi centrul temporar pentru sacrificarea mieilor din Piaţa Agroalimentară Balş. Consilierul superior în cadrul DSVSA Olt, doctor Radu Constantin, care deserveşte acest centru, a declarat că fermierii care şi-au adus animalele aici au disponibili peste trei sute de miei pentru bălşeni. „La Piaţa Agroalimentară Balş este organizat un centru temporar de sacrificare al mieilor. Avem în jur de 20 de fermieri care au venit cu miei în piaţă. Animalele sunt însoţite de documente. Aceşti fermieri au de vânzare trei-patru sute de miei, pentru Balş este suficient. Faţă de anii precedenţi, oamenii nu prea s-au înghesuit să cumpere. Sperăm ca în prima zi să fie tăiaţi în acest centru o sută de miei”, a spus Radu Constantin, care susţine că anul acesta preţul la miel este mai mare cu 20 de procente faţă de anul trecut.
În centrul de sacrificare de la Balş mielul se vinde cu 10 lei pe kilogram în viu şi cu 20 lei tăiat. Doctorul Radu Constantin din cadrul DSVSA Olt a precizat că unii miei au fost descoperiţi cu paraziţi. „Noi expertizăm animalele după tăiere. Este normal să găsim şi animale parazitate, însă organele lor se reţin oficial, se confiscă, se stochează şi vor fi date spre neutralizare unei firme specializate, dar mielul este bun de consum”, a adăugat Constantin.
Directorul DSVSA Olt, Veronel Bolborea, a declarat că echipe de medici veterinari asigură asistenţa în cele patru centre. „La nivelul judeţului Olt au rămas doar patru centre de sacrificare, deşi se mai anunţaseră şi alte două primării din Olt, dar au renunţat. Oamenii pot merge în aceste centre să-şi aleagă mielul pe care îl doresc, urmând ca acesta să fie sacrificat în hala special amenajată, unde există o echipă de medici veterinari din cadrul DSVSA Olt. Aceste echipe vor rămâne până la ultimul client să asigure asistenţa. Nu au mai solicitat avizarea centrelor temporare autorităţile de la Caracal şi Corabia”, a spus Bolborea.
Crescătorii olteni de oi se plâng de vânzările slabe
Fermierii olteni se plâng că vânzarea a fost foarte slabă, în prima zi în care şi-au expus mieii în cele patru centre temporare de sacrificare ce sunt autorizate de DSVSA Olt, iar mulţi sunt convinşi că nu vor reuşi să vândă animalele. Ei spun că vânzările slabe îi vor obliga să dea marfa pe nimic.
Alexandru Roşca de la Fălcoiu a mers cu peste o sută de miei în centrul de sacrificare de la Piaţa Balş. Joi, până în jurul prânzului, acesta a reuşit să vândă doar şapte-opt miei. Dezamăgit după o jumătate de zi de stat în târg, acesta este convins că nu va reuşi să-şi vândă toate animalele. Fermierul spune că nu poate scădea prea mult din preţ, pentru că ar ieşi în pierdere.
„Vânzările sunt foarte slabe, faţă de anii anteriori. Din ce în ce merge mai slab. Preţul este acelaşi, dar nu mai sunt cumpărători, oamenii au un buget redus. Eu aş avea la vânzare o sută de miei, dar nu ştiu dacă scap de ei, pentru că vânzarea merge foarte slab. Este prima zi, iar până la prânz am dat doar şapte-opt miei. Preţul este de 10 lei în viu şi 20 de lei tăiat pentru un kilogram. Mai negociem cu oamenii, dar trebuie să ţinem de preţ, pentru că avem investiţie mare”, a spus fermierul de la Fălcoiu.
Ion Creţeanu este din Voineasa, iar în acest an are de vânzare peste 150 de miei. Fermierul oltean spune că va fi nevoit să dea pe nimic străinilor toţi mieii ce îi rămân. „Eu am adus joi 30 de miei pentru vânzare şi am reuşit să dau doar cinci. Nici nu prea au ajuns la greutatea optimă în acest an, pentru că iarna a fost friguroasă, iar Paştele a căzut devreme. A fost mult mai bine anii trecuţi. Eu am în total 150 de miei pentru vânzare în acest an. Dacă nu reuşesc să-i dau, fac contract cu stăinii. Le dăm mieii pe nimic, ca să-i aducă apoi înapoi în ţară. Ne înşală, ne dau puţin pe ei, şapte-opt lei, este de râs”, a spus Creţeanu, care deţine peste trei sute de oi în comuna olteană.